Sendikalardan yasak yorumu: Hayrı şerre çevirdiler

Sendika temsilcileri korona virüsüyle mücadele için alınan sokağa çıkma yasağı kararının yöntemini eleştirdi: "Hayrı şerre çevirdiler, işçileri yine düşünmediler."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Covid 19 ile mücadele kapsamında 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta iki günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasağın başlamasına sadece 2 saat kala ilan edilmesi nedeniyle binlerce kişi ihtiyaçlarını temin etmek için bakkal ve fırınlara koştu, sosyal mesafeye dikkat edilmedi. Sendikalar yasağın alınış şekline tepki gösterdi.

Devrimci Yapı, Yol ve İnşaat İşçileri Sendikası (Dev-Yapı-İş) Genel Başkanı Özgür Karabulut, “Bir yandan ‘Evde kal’ çağrısı yapılıp, bir yandan zorunlu olmayan işyerlerinde üretim baskısı yapılıyor. Milyonlar işe gidip gelmeye, her gün dişlileri arasında emekçileri yok eden sistemin çarkını döndürmeye devam ediyor” dedi.

Karabulut, iki saat öncesinden duyurusu yapılan yasakla sokakların bir anda miting alanı gibi olduğunu, yurttaşların hiçbir önlem almadan marketlere koştuğunu anımsatarak bu durumun salgının önlenmesinden çok yayılmasına hizmet ettiğini söyledi. Karabulut, kararın alınma biçimine de şu sözlerle tepki gösterdi: “Hafta içi işçiler, emekçiler, patronların karına kar katabilmesi için dip dibe ölüm pahasına çalışsın. Hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygula. Bunu yaparken de panik yaratıp, hiç sokağa çıkmayacak insanları bile sokağa dök.”

Salgını önlemenin tek yolunun zorunlu olmayan bütün işletmelerin kapatılması olduğunu vurgulayan Karabulut, işçilerin de ücretli izne çıkarılması gerektiğini kaydetti.

ARSLAN: OLDUBİTTİYE GETİRİLDİ

Deri, Dokuma ve Tekstil İşçileri Sendikası (DERİTEKS) İstanbul Temsilcisi Veysel Arslan ise, alınan kararın virüs salgını ile mücadelede olumlu bir karar olmasına rağmen, oldubittiye getirilmesinin doğru olmadığını ifade etti. Arslan, “Bu karar biliyoruz ki yine en çok yoksul ve ‘Evde kal’ çağırılarının lüks kaldığı işçileri etkilemiştir. Hiçbir zaman stok yapma koşulu olmayan ancak günübirlik ve en iyi ihtimalle birkaç günlük erzakı bulundurabilecek işçiler bu süreçte yine düşünülmedi. Zaten sokağa çıkanda ezici bir çoğunlukla kriz döneminde evde kalamayan, çalıştığı için alışverişini pazara, tatil gününe saklayan işçilerdir.”

‘HAYRI ŞERRE ÇEVİRDİLER’

En büyük risk grubunu oluşturan çalışan işçilerin, alınan karar sonrası panikle sokağa yığıldıklarını belirten Arslan, bu durumun yasak kararının amacına ters düştüğünü ve “hayrı şerre” çevirdiğini kaydetti. Arslan, olası sonuçları hesaplanmadan alınan kararların halk içinde panik yaratmaktan başka bir işe yaramadığını belirterek, kararın uygun bir hazırlık sürecinden sonra alt yapısı oluşturularak alınması gerektiğini dile getirdi. Sokağa çıkma yasağının hafta sonuna denk getirilmesinin özellikle “düşündürücü” olduğunu söyleyen Arslan, “Patronları kollama esasına dayalı bir karar olmasından kaygılıyız. 'Bunu da yaptık' demek için alınan bir karardan öte bir yerde durmuyor. Ayrıca cumartesi mesaisi olan işçilerin yaşayacağı sıkıntılara dair de bir cümle olmaması da problemdir” dedi. (MA)