Belediye işçilerinin yol ve yemek ücreti kesiliyor

Korona virüsü salgını nedeniyle belediyelerde sağlık ve dış birimler gibi zorunlu alanlar dışında işçiler dönüşümlü çalışıyor. Genel-İş Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Arıkan, "İşçilerin yol ve yemek ücretleri kesiliyor. Bu kabul edilebilir değil" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Etkisini her geçen gün artıran korona virüsü salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında Kadıköy, Ataşehir ve Kartal belediyelerinde de sağlık ve dış birimler gibi zorunlu alanlar dışında kalan yerlerde çalışan işçiler dönüşümlü çalışıyor, işe gelmeyenler idari izinli sayılıyor. Ancak belediye yönetimleri normal zamanda işçilere ödenen yol ve yemek ücretlerinde kesinti yapıyor. İlgili genelgede “Uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar ile idari izinli sayılanların mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük hakları saklıdır” ibaresinin geçtiğini belirten Genel-İş Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Arıkan “Bu kabul edilebilir bir durum” dedi.

Evrensel'den Yasemin Tiryaki'nin haberine göre, sağlıktan sonra en fazla risk altında olan iş kollarından birinin de belediyeler olduğunu ifade eden DİSK/Genel-İş Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Arıkan, “Belediyelerimizde kamu hizmeti verilmesi adına çok yoğun mesai harcanıyor. Özellikle ulaşım, sağlık, veteriner, dış temizlik, iç temizlik, zorunlu yerlerdeki büro çalışanları yoğun şekilde hastalığı geri plana iterek halka, topluma, kamuya hizmet için cansiperane çalışıyor” dedi. Bu yoğun çalışma temposuna ve tedbirler alınması için yoğun çaba göstermelerine rağmen hâlâ birçok sıkıntının da sürdüğünü dile getiren Arıkan, “Ekipman, hijyen malzemesi ve çalışma sistemiyle ilgili sıkıntılar yaşanıyor. Bütün belediyelerden zorunlu olan işler dışındaki tüm işlerin durdurulmasını, çalışan arkadaşlarımızın can güvenliğinin en üst düzeyde sağlanmasını istiyoruz” diye konuştu.

Bir diğer konunun ise yol yemek ücretleri kesintisi olduğunu vurgulayan Arıkan, “Yayımlanan genelgede ‘Dönüşümlü çalışan ve idari izinli olan herkes fiili çalışıyor gibi tüm ücret ve özlük hakları saklıdır’ ibaresine rağmen belediyelerde işçilerin yol ve yemek ücretlerinde kesintiye gidiliyor. Bu kabul edilebilir bir durum değildir” ifadelerini kullandı.

Kaynak