Tahliye olan mahpuslara 1000 liraya otobüs bileti

Açık cezaevlerinde bulunanlar tahliye edilecek ancak parası olmadığı için evine gidemeyecek olanlar var. Mahpus aileleri bir bilet için kendilerinden bin lira para istendiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnfaz yasasının yasallaşması beklenirken açık cezaevlerinde tutulan hükümlülere tahliye yolu göründü. Ancak korona virüsü nedeniyle mahpuslar cezaevlerinde zor günler yaşıyor. Özellikle cezaevlerinde virüs yayıldığı iddiaları mahpus ailelerini de endişelendiriyor. Bandırma Cezaevi'nde mahpuslara, "Kendi başınızın çaresine bakın" deniliyor. Bir mahpus yakını ise sadece İstanbul’dan Gaziantep'e bir otobüs biletinin kendilerine bin liraya satılmak istendiğini söyledi.

FİRMALAR DURUMU FIRSATA ÇEVİRDİ

Bandırma Cezaevi'nde bulunan bir grup mahpus bugün Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği'ni arayarak şikayetlerini iletti. İnfaz yasası nedeniyle cezaevi yönetimi ailelerin adres bilgilerini istedi. Tahliye edileceklerin gidecekleri şehirlerin isimleri tek alındı ancak otobüs firmaları bu durumu fırsata çevirdi. Cezaevinden bir mahpus parası olmadığı için otobüs bileti alamayacağını söylerken cezaevi idaresinin kendilerine, "Başınızın çaresine bakın" dediğini aktardı.

Açık cezaevinde bulunan mahpuslar bugün idarenin kendilerini topladığını söyledi. Mahpuslar burada idarenin kendilerine, "Bilet alamayanlar cezaevindeki haklarını kullanamayacak" denildiğini aktardı.

'KİMSE MAĞDUR EDİLMESİN'

Bir mahpus yakını da şunları söyledi: "Kardeşim Balıkesir Cezaevi'nden telefonla aradı. Cuma günü bırakılacağını söyledi. Otobüs bileti bin 250 lira. Sonra da Gaziantep'e bırakacaklar. Diyarbakır için de, 'Kendi başınızın çaresine bakın' denilmiş. Bu kadar uçuk bir fiyatla kim evine gidebilir ki?"

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği de, Bandırma Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunanların şikayetlerinin dikkate alınmasını, izinlerin salgına karşı bir önlem olarak uzatıldığının da dikkate alınarak ekonomik durumu iyi olmayanların da izin hakkını kullanabilmeleri için gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Ayrıca dernek mağduriyetlerin giderilmesi için Adalet Bakanlığı, Cezaevi İzleme Komisyonu, Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumu'na da başvuruda bulundu.