HDP ve İHD'den sivillere saldırıya tepki

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde dün sabah saatlerinde odun toplamaya giden köylülere yapılan bombalı saldırıyı HDP ve İHD kınadı. HDP’den yapılan yazılı açıklamada, olayda soru işaretleri olduğuna dikkat çekilerek, olayın aydınlatılması istendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde, odun toplamaya giden köylüleri taşıyan aracın geçişi sırasında bombalı saldırı düzenlendi. Olayda 5 köylü hayatını kaybetti. Saldırıyı hem HDP, hem İHD kınadı.

HDP: SALDIRIYI KINIYORUZ, OLAY AYDINLATILMALI

HDP Merkez Yürütme Kurulu tarafından Kulp’ta 5 kişinin yaşamını yitirdiği patlamayla ilgili yapılan açıklamada “Kulp saldırısını kınıyoruz: Soru işaretleri barındıran olay aydınlatılmalıdır” denildi.

HDP Merkez Yürütme Kurulunun açıklaması şöyle oldu:

“Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Güleç Mahallesi kırsalındaki ormanda ağaç kesmeye gidenlerin aracının geçişi sırasında meydana gelen patlamada 5 yurttaşın yaşamını yitirdiğini üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayız. Yurttaşların hayatını kaybetmesine neden olan olayı kınıyoruz. Yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

Toplumsal barışa, dayanışmaya en çok ihtiyaç duyduğumuz ve infaz yasasında eşitlik sağlanması için toplumun birçok kesiminin bir araya geldiği bir süreçte yaşanan saldırı birçok soru işaretini barındırmaktadır. Salgın nedeni ile toplumsal dayanışmamızı en güçlü kılmamız gereken bir süreçte meydana gelen bu olay bir an önce aydınlatılmalıdır.

Bir kez daha yaşamını yitirenlere rahmet, tüm toplumumuza başsağlığı diliyoruz.”

İHD: YAŞAM HAKKINA YÖNELİK SALDIRILARIN KARŞISINDAYIZ

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır şubesi de yapılan açıklamayla saldırıyı kınadı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Yaşam hakkına yönelik gerçekleşen bu saldırıyı kınıyor, yaşamını yitirenlerin ailelerine sabır ve başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. İnsan Hakları Derneği olarak, yaşam hakkına yönelik gerçekleşen tüm saldırıların karşısında olduğumuzu ve yaşam hakkını korumak adına her türlü mücadeleye hazır olduğumuzu belirtmek isteriz.

40 yıla yakın bir süredir bölgemizde yaşanan çatışmalı süreç nedeniyle binlerce insan yaşamını yitirmiş, binlerce insan yerleşim yerlerinden göçertilmiştir. Kürt Sorununun barışçıl ve demokratik arayışlarla çözülememesi nedeni ile yaşanan insan hakkı ihlallerinin bu olay ile son bulmasını diliyor, olayın adil, şeffaf ve etkin bir şekilde soruşturulması gerektiğini belirtmek istiyoruz.

Patlamanın ardından, bölgede büyük bir askeri operasyonun başlatıldığı yetkililerce açıklanmıştır. Belirtmek isteriz ki; çatışmalı bölgelerde uluslararası insancıl hukuk ilkelerine uygun davranılması, operasyonların devam ettiği bölgelerde sivillerin yaşam hakkının korunması açısından önlemler alınması, devletin sivillerin yaşam hakkının korunması açısından negatif ve pozitif yükümlülüklerine uymasının da anayasal bir zorunluluk olduğunu hatırlatmak isteriz."

Kulp’ta geçen yıl Eylül ayında, yine orman işçilerini taşıyan araç mayına çarpmış, olayda 7 köylü hayatını kaybetmişti. (HABER MERKEZİ)

Diyarbakır'da patlama: 5 ölüDiyarbakır'da patlama: 5 ölü