Hasta mahpuslar tedavi edilmiyor

Korona virüsü salgınıyla birlikte cezaevlerindeki hasta mahpusların aksayan tedavileri daha da kesintiye uğradı. Osmaniye'de kalp krizi geçirdiği için yoğun bakıma alınan bir mahpus bir hafta içinde yeniden cezaevine gönderildi. Çok sayıda mahpusun ilaçlara erişiminde sorun yaşandığı ileri sürülüyor. İHD'nin 2019 raporuna göre cezaevlerinde 457'si ağır toplamda 1333 hasta mahpus var. Aileler, Meclis'te görüşülen infaz kanunu teklifinin siyasi mahpusları da kapsamasını istiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsünün hızla yayılması nedeniyle cezaevlerinde bulunan mahpuslar sağlığa erişim haklarından yararlanamıyor. Hastaneye gitmek isteyen mahpuslar seslerini duyurmaya çalışıyor. İnsan Hakları Derneği'ne göre cezaevlerinde 457'si ağır toplamda 1333 mahpus bulunuyor. Hasta mahpusların ailelerinin gözü kulağı Meclis'te.

KALP KRİZİ GEÇİREN MAHPUS TAHLİYE EDİLMEYECEK

İnfaz yasasının görüşüldüğü bugünlerde hasta mahpusların gözü Meclis'te görüşülmekte olan infaz kanun teklifinde. Siyasi suçlardan hüküm almış, tutuklanmış çoğu hasta mahpus bu düzenlemeden şu anki haliyle yararlanamayacak. Salgın nedeniyle birçok mahpus sağlık durumu kötü olmasına rağmen hastanelere gidemediğini söylüyor. İnsan Hakları Derneği'nin hasta mahpuslar listesinde adı bulunan Sabri Kaya geçtiğimiz günlerde Osmaniye 2 No’lu T Tipi Cezaevi’nde kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırıldı. Kaya, 5 gün yoğun bakıma tedavi gördü. Bir hafta sonra ise yeniden cezaevi revirine götürüldü.

Babasının sağlık durumunun iyi olmadığını söyleyen Kaya'nın kızı Dilan Kaya, “Babam ölümle burun buruna. Cezaevlerinde salgın tehlikesi var. Hayatından endişe duyuyorum. Babam şu an kendi hayatını idame ettiremiyor. Kendisiyle en son telefonla konuşmaya çalıştım ancak babam kendisini ifade edemiyordu” dedi.

İnfaz yasasında babası gibi birçok mahpusun kapsam dışı bırakılmasına tepki gösteren Kaya şöyle devam etti: “Babamın cezasının ertelenmesini istiyorum. Eşit bir infaz yasası istiyoruz. Gözüm kulağım cezaevi kapısında. Sürekli televizyonlardan takip ediyoruz. Babam ve babam gibi mahpuslar serbest bırakılsın. Ayrımcılık yapmasınlar. Lütfen sesimizi duyun.”

Kaya son olarak babasının kalp krizi geçirdiği ve yıllardır cezaevinde sağlık sorunları yaşamasına rağmen tahliye edilmemesinin 'ötekileştirici' ve 'insanlık dışı' bir uygulama olduğunu söyledi.

BAĞIRSAK KANSERLİ HASTAYA İLAÇLARI VERİLMİYOR

Öte yandan salgın nedeniyle gözlerin çevrildiği cezaevlerinde birçok mahpus artık hastanelere götürülmüyor. Ödemiş T Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan Mehmet Salih Filiz de bu mahpuslardan biri. Bağırsak kanseri olan Filiz tedavi olamadığı için sesinin duyulmasını istiyor. Filiz, salgının Türkiye'de görüldüğü günden beri hiçbir şekilde tedavi edilmediğini söyledi. Düzenli olarak kullanması gereken ilaçları alamadığını da söyleyen Filiz, cezaevinde özel besleyici mamaların tarafına iletilmediğini de anlattı. Filiz'in kardeşi Şehmus Filiz, ağabeyinin sağlık sorunları nedeniyle hayati risk taşımasından dolayı bir an önce tedavisi edilmesi için çağrıda bulundu.

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği de bu süreçte cezaevlerinden gelen birçok hasta mahpusun şikayetlerini, tedavilerinin yapılması gerektiğini söyleyerek Adalet Bakanlığı'na, Cumhurbaşkanı İletişim Merkezi'ne başvurularda bulundu.

1333 HASTA MAHPUS...

Farklı cezaevlerinde bulunan hasta mahpusların çoğu siyasi tutuklu veya siyasi hükümlü. Meclis'te görüşülen ve 90 bin kişiyi etkileyecek olan infaz kanunu Meclis'ten değiştirilmeden kabul edilirse bu mahpuslar tahliye edilmeyecek. Şu an pek çok sivil toplum kuruluşu ve hukukçu, infaz yasasında ayrım yapılmaması gerektiğinin altını çiziyor.

İnsan Hakları Derneği'nin 2019'da hazırladığı rapora göre hapishanelerde 457’si ağır olmak üzere 1333 hasta mahpus bulunuyor. İHD, bu konuda birçok çözüm önerisi sıralarken tecride dayalı infazın kaldırılmasını, mahpusların muayenelerinin İstanbul Protokolü uyarınca standart adli muayene formu kullanılarak kapsamlı bir biçimde yapılmasını ve cezaevinde sağlanan tıbbi bakım hizmetinin, cezaevi dışındaki olanaklarla eşit hale getirilmesini talep ediyor.