Erdoğan ve BDDK'den Fatih Portakal hakkında suç duyurusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sunucu Fatih Portakal'ın sosyal medya paylaşımından şikayetçi oldu. BDDK de, "bankaların itibarını zedelediği" gerekçesiyle Portakal hakkında suç duyurusunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fox TV Ana Haber sunucusu Fatih Portakal hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, Portakal'ın "sosyal medyada yalan ve halkı manipüle etmeye yönelik ifadeler paylaştığı" iddia edildi.

Yazılı açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Ahmet Özel, Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrasındaki konuşmasında, "milli dayanışmanın önemini vurguladığını, gönüllülük esasına dayalı kampanyaya gösterilen teveccühten bahsettiğini, alınan tüm tedbirleri açıkladığını ve tarihsel bir örneklik olarak Tekalif-i Milliye Kanunu'ndan bahsettiğini" belirtti.

Fatih Portakal'ın Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Erdoğan'ın kastetmediği ve söylemediği birtakım iddialarla tasarruf ve mevduat sahiplerinden zorla para isteneceği yönünde beyanlarda bulunduğunu savunan Özel, "Bunlar tamamen yalan ve halkı manipüle etmeye yönelik ifadelerdir. Bu nedenle Fatih Portakal hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına Türk Ceza Kanunu ve BDDK mevzuatı kapsamında tarafımızca suç duyurusunda bulunulmuştur" ifadelerini kullandı.

Portakal, "Tekalifi Milliye hatırlatılıp 'zor günlerden geçiyoruz' denilerek mevduatı veya tasarrufu olanlardan para istenmesin bir de! Korona sonrası ödeyelim derlermiş bir de! Olmaz olmaz diyemiyorum maalesef!" şeklinde paylaşım yapmıştı.

'CUMHURBAŞKANINA HAKARET' SUÇUNDAN DAVA AÇILMASI TALEP EDİLDİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen dilekçede Fatih Portakal paylaşımı Erdoğan'a hakaret olarak değerlendirildi ve Türk Ceza Kanunu'nun 299/1-2. maddesinde hükmü bulunan "Cumhurbaşkanına hakaret suçu ve resen belirlenecek suçlar gereğince soruşturma yapılıp hakkında kamu davası açılması" istendi.

'HALKI TEDİRGİN ETMEK İSTİYOR'

Portakal'ın paylaşımı hatırlatılan dilekçede şu ifadelere yer verildi:

"Şüpheli bu ileti ile Müvekkilimin konuşmasını gerçek manasından uzaklaştırılarak kamuoyunda yanlış bir algı oluşturmayı amaçlamıştır. Şüpheli niyet okuyuculuğu yaparak Sayın Cumhurbaşkanımızın tarihsel bir olaydan ve o olay özünde milli dayanışma ruhundan bahsetmesini farklı bir bağlamda manipülasyon amacıyla kullanmıştır. Şüphelinin ifadeleri Türk Ceza Kanunu ve BDDK mevzuatı kapsamında suç niteliğindedir. Sayın Cumhurbaşkanımız devletin başı olarak milli dayanışmanın önemini vurguladığı konuşma gayet açıktır. Şüphelinin ifade ettiği gibi kesinlikle hiçbir vatandaştan zorla para istenmesi söz konusu dahi olamaz. Cumhurbaşkanımızın gönüllülük esasına dayalı başlattığı yardım kampanyasına halkımızın teveccühü de ortadadır. Sırf bu dayanışmaya gölge düşürmek adına bu şekilde akla ziyan iddialar ortaya atılıp halkımız tedirgin edilmek istenmektedir. Bu zihniyetin tek amacı kaos ve karmaşa çıkarmak olup şüphelinin suç konusu paylaşımı da sadece hezeyandan ibarettir."

BDDK: BANKALARIMIZIN İTİBARINI ZEDELEYEBİLİR

Erdoğan'ın şikayetinin ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) de Fatih Portakal hakkında suç duyurusunda bulundu.

BDDK'nin internet sitesinde yer alan açıklamada, Portakal'ın paylaşımı, "bankacılık ve finans sistemine yönelik gerçeğe aykırı ve maksatlı ifadeler" olarak değerlendirildi. Açıklamada, "Twitter adlı sosyal medya platformunda 06.04.2020 tarihinde Fatih Portakal isimli şahıs tarafından yapılan paylaşımda, ülkemiz bankacılık ve finans sistemine yönelik gerçeğe aykırı ve maksatlı ifadelere yer verildiği görülmüştür" denildi.

Benzer başka paylaşımlar hakkında da suç duyurusunda bulunulacağı belirtilen açıklamada, "Söz konusu şahıs hakkında Kanunun (Bankacılık Kanunu) 162 nci maddesi uyarınca Kurul tarafından suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmiştir. Gerçeğe aykırı ve dedikodu niteliğindeki ifadelere ilişkin olarak bankalarımızın ve ekonomimizin itibarını zedeleyebilecek veya sektörümüze zarar verebilecek nitelikteki benzer paylaşımlar hakkında bundan sonra da gerekli yasal yollara başvurulacağı tabiidir" ifadeleri kullandı. (DUVAR-AA)