'Özel hastaneler ücret almaya devam ediyor, düzenleme gerekli'

Sağlık Bakanlığı, Sağlık Uygulama Tebliği'nde değişikliğe gitti. Düzenlemeye göre özel hastanelere ödenecek katkı payı iki katına çıkarıldı. TTB Merkez Konsey Üyesi Samet Mengüç, "Yoğun bakım öncesi ve sonrası takiplerinde özel hastaneler yine eskisinde olduğu gibi o farkı alabilecekler" dedi ve pandemi hastanesi ilan edilen özel hastanelerin girişinden çıkışına kadar vatandaştan hiçbir ücret alınmaması yönünde düzenleme gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanlığı'nın yeterli donanıma sahip özel hastaneleri pandemi hastanesi ilan etmesinin ardından SGK'nin Sağlık Uygulama Tebliği'nde de değişikliğe gidildi. Yeni düzenlemeye göre özel sağlık kurumlarına ödenecek katkı payı iki katına çıktı. Ancak bunun soruna çözüm olamayacağı, korona virüsü tedavisi gören hastaların ücretinin kamudan karşılanması gerektiği belirtiliyor.

YOĞUN BAKIMLAR ÜZERİNDE YAPILAN DÜZENLEME

Virüs nedeniyle pandemi ilan özel hastanelere giden çoğu hasta kendilerinden fazla para alındığını sık sık dile getiriyor. Hata çoğu hasta tanı konulması için yapılan testlerde bile 1000 liranın üzerinde kendilerinden para istendiği şikayetinde bulunuyor. Bakanlık bu konuda bir adım atarak, özel hastanelere SGK'nin ödeyeceği ücrettlerde artışa gitti.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Samet Mengüç, yapılan bu son değişiklik için Gazete Duvar'a açıklamalarda bulundu. Mengüç şunları söyledi: "Yapılan bu son değişiklik yoğun bakımlar üzerinde yapılan bir düzenleme. Özel hastaneler ve tüm kamu hastaneleri dahil yoğun bakıma alınan Covid- 19 hastalarının ortalama SGK'den yaptığı ödemelerin yaklaşık iki katı kadar bir ödeme planı çıkardı. Ama yoğun bakım öncesi ve sonrası takiplerinde özel hastaneler yine eskisinde olduğu gibi o farkı alabilecekler."

'FONDA BİRİKMİŞ BİR PARA VAR'

Mengüç, pandemi süresince hem kamu hem de pandemi hastanesi olarak ilan edilen bütün özel hastanelerde girişinden çıkışına kadar vatandaştan hiçbir ücretin alınmaması yönünde bir düzenleme yapılmasına ihtiyaç olduğunu söylüyor. Mengüç sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu giderler de kamudan karşılanmalıydı. Daha önce oluşturulan genel sağlık sigortası fonu var. Bu fonda birikmiş bir para da var. Ortalama bir maliyet çıkardığı zaman bu fondan çok rahatlıkla bir takviye yapılarak vatandaşın cebinden ek bir para çıkmaksızın bu hizmet sunulabilirdi. Şu an özel hastaneler genel hasta bakımında ciddi bir azalma yaşıyor. Ekonomik kayıp yaşamaları kaçınılmazdı. Bakanlıktan beklentimiz pandemi süresince pandemi olarak ilan edilen hastanelerin bir kamusal hizmet vermesi bunun da kamu tarafından desteklenmesiydi." (HABER MERKEZİ)