İstanbul'da aile içi şiddet vakalarında büyük artış

Korona virüsü nedeniyle yaşanan mecburi karantina, ev içi şiddet olaylarını artırdı. İstanbul Emniyetinin verilerine göre, asayiş suçlarında aile içi şiddet dışında büyük düşüş yaşandı. 2019 Mart'ta 1.804 aile içi şiddet olayı yaşanırken, bu yıl aynı ayda ise olay sayısı 2 bin 493'e yükselerek, geçen yıla göre 38,2 artış gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde, insanların evlerine kapanması aile içi şiddeti artırıyor. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi geçen ay yaptığı açıklamada karantina uygulamalarının dünyada kadına yönelik şiddeti artırabileceği uyarısı yapmıştı. Türkiye'de başta Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olmak üzere kadın örgütleri de vakalarda ciddi oranda artış olduğu uyarısını yapıyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü verileri göre, Covid-19 çerçevesinde alınan tedbirler ve "evde kal" çağrısı sonucu kentte asayiş suçları aile içi şiddet dışında azaldı.

Geçen yıl mart ayında polis sorumluluk bölgesinde, açıktan hırsızlık, cinayet, yaralama, gasp, iş yerinden hırsızlık, otomobil hırsızlığı, otomobilden hırsızlık, evden hırsızlık, yankesicilik, kapkaç ve dolandırıcılık suçlarından 13 bin 538 olay yaşanırken, bu yıl mart ayında ise aynı suçlardan 11 bin 578 olay gerçekleşti. Verilere göre asayiş suçlarında geçen yıla göre yüzde 14.5 azalma meydana geldi.

GÜNDE ORTALAMA 80 ŞİDDET OLAYI YAŞANIYOR

İstanbul'da, 2019 Mart'ta 1804 aile içi şiddet olayı yaşanırken, bu yıl aynı ayda ise olay sayısı 2 bin 493'e yükselerek, geçen yıla göre 38,2 artış gösterdi.

Günlük ortalama 80,4 aile içi şiddet olayının meydana geldiği kentte olayların yüzde 99'u aydınlatıldı.

Asayiş olaylarından yankesicilik suçunda geçen yıl mart ayında 958 olay meydana gelirken bu yıl aynı ayda 393 olay sayısı ile bir önceki yıla göre yüzde 59'luk düşüş yaşandığı görüldü.

Ayrıca bir önceki yıla göre, kapkaçta yüzde 49,1, evden hırsızlıkta yüzde 44, cinayette yüzde 36, otomobilden hırsızlıkta yüzde 29,6, otomobil hırsızlığında yüzde 29,3, açıktan hırsızlıkta yüzde 25, iş yerinden hırsızlıkta yüzde 21,1, gaspta, 15,5, dolandırıcılıkta 3,8 ve yaralamada yüzde 0,3 azalma meydana geldi.

KADIN ÖRGÜTLERİ: ACİL ÖNLEM ALINMALI 

Bu arada DW Türkçe'ye konuşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, eve kapanma dönemine girildiğinden beri acil yardım telefon hatlarına gelen aramaların oldukça arttığını söyledi. Kav, "Platformumuza ve kadın örgütlerine başvurular arttı. Aynı zamanda kamu başvuru hatları olan 155,156 ve 183'e de başvuruların arttığını ve bu hatların yetersiz kaldığını, bu hatlara ulaşamayınca bize gelen başvurulardan biliyoruz" dedi.

Kav, "Kadınlar evden de çıkamıyorum ne yapacağım zorluğuyla bize başvuruyor. Ya da başvuru yapamaz halde oluyor. Şiddet failleriyle şiddet uygulayan tarafla aynı mekanda bulunduğu için bazen telefon etmenin bile zorlaştığı durumlar yaşıyoruz" diye konuştu.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'na göre bu ay 29 kadın cinayeti işlenirken, evden çıkmama çağrılarının başladığı 11 Mart'tan 31 Mart'a kadar geçen sürede 21 kadın öldürüldü.