Defin işlemlerinde rapor sıkıntısı

Korona virüsü yüzünden öldüğü ileri sürülen İstanbul Sultanahmet Camisi Dernek Başkanı Ekrem Yapıcı'nın cenazesinin, görevliler tarafından değil yakınları tarafından taşındığı belirtilerek İBB Mezarlıklar Daire Başkanlığı eleştirilmişti. Daire Başkanı Ayhan Koç, cenazeyi almaya giderken İl Sağlık Müdürlüğü tarafından durdurulduklarını açıkladı. Ayhan Koç,

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Sultanahmet Camisi Dernek Başkanı ve Yedi Hilal Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Yapıcı iddialara göre korona virüsü yüzünden evde hayatını kaybetti. Ekrem Yapıcı'nın cenazesi için sadece cenaze aracı şoförü geldi. Ancak görevli olmaması nedeniyle Yapıcı'nın naaşı yakınları ve komşuları tarafından taşındı. İBB Mezarlıklar Daire Başkanı Ayhan Koç, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"İki gündür sosyal, yazılı ve görsel medyada yer alan, Ekrem Yapıcı cenazesiyle ilgili olarak şunu belirtmek gerekir. Sabah 06.00’da vefat eden vatandaşımızın bilgisi, kurumumuza saat 14.00 itibari ile geldi. İlk etapta, ‘doğal ölüm’ olarak gelen bilgi üzerine yola çıkan ekibimiz, cenazenin Sağlık Müdürlüğü’nce alınacağı bilgisi verilerek durdurulmuştur. Bu durdurma sonucu aksaklık oluşmuştur.  Bu ve buna benzer konuların, böylesi hassas günlerde yanlış haber ve söylemlere konu edilmesi hoş bir durum değildir. Sağlık Müdürlüğü, ilçe belediyeleri ve savcılığın, ilgili evrakları hızlıca hazırlamaları ve kurumumuza bilgi vermeleri durumunda, cenazenin alımından defnine kadar yapılması gereken her türlü işlemi yapma kabiliyet, liyakat ve ekipmana sahibiz."

Ayhan Koç, defin işlemleriyle ilgili oyarak ise şu bilgileri verdi:

“İBB Mezarlıklar Daire Başkanlığı olarak İstanbul’da vefat eden vatandaşlarımızın cenaze işlemlerini büyük titizlikle yürütmeye devam ediyoruz. Evde, hastanede ya da başka bir yerde, ölüm bilgisini aldığımız an, cenazenin alınışından defnine kadar her işlem tarafımızca yapılıyor. Kimsesiz, adli, zehirlenme gibi cenazeleri almak için kurumuş ekiplerimizin sayısını, korona virüsü salgını sonrası artırdık. Bu amaçla, Anadolu ve Avrupa yakasında ekipler kurduk. Bu işlemi tam korumalı bir şekilde ifa ediyoruz. Bu konuda en büyük sıkıntımız şu ki; işlemlere başlamak için ölüm nedeninden haberdar olmamız gerekir. Bunun tek yolu, doktor raporunun çıkması, nüfustan düşmesidir. O an itibariyle, entegre olduğumuz nüfus müdürlüğü sisteminden cenaze işlemlerine başlayabiliyoruz. Bizim açımızdan gecikme ve aksaklıkların olmaması için biran önce doktor raporu hazırlanmalıdır. Bu iş, ilçe belediyeleri ve sağlık müdürlüğü uhdesinde yürütülür.

Evden cenazeyi almamız için doktor raporu, konu adli ise savcılık izin belgesi olmada cenazeyi alma hakkımız yoktur. Bu belgeler ulaştığı an itibari ile cenazeleri almak için yeterli sayıda ve liyakatte ekiplerimiz mevcuttur."