11 yaşındaki Arca Ege, online korona virüsü takip haritası uyarladı

11 yaşındaki Arca Ege Cengiz, uyarladığı korona virüsü takip haritasıyla dünyadaki vaka ve ölüm sayısının güncel, ülkeler bazında, süreç içinde ve günden güne artış istatistikleriyle takip edilebilmesini sağlıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Neredeyse son bir aydır tüm dünyanın tek bir gündemi var: korona virüsü! Dünyada 200 ülkede görülen bu pandemide vaka sayısı 1 milyonu bulmuşken fabrikalar solunum cihazı üretiyor, atölyeler maske dikiyor, laboratuvarlar aşı ve ilaç geliştirebilmek için çalışıyor. Neredeyse tüm bilimler bu salgınla baş etmede ellerinden gelenin en iyisini yapmaya uğraşırken bu dönemde gönüllü destekler ve kişisel girişimler de büyük önem kazanıyor. 11 yaşındaki Arca Ege Cengiz, belki de bu girişimlerden birine imza atan en genç kişi olarak dikkat çekiyor.

Arca Ege, uyarladığı korona virüsü takip haritasıyla dünyadaki vaka ve ölüm sayısının güncel, ülkeler bazında, tarihsel süreç içinde ve günden güne artış istatistikleriyle takip edilebilmesini sağlıyor.

.

Bu online takip haritasının dünya çapında birçok alternatifi olsa da https://coronavirus-counter.herokuapp.com linkinden erişilebilen site, oldukça genç bir yazılımcının uyarlaması olmasıyla dikkat çekiyor.

HEDEFİNDE CAMBRIDGE VAR

Annesi, babası ve kız kardeşi ile Londra’da yaşayan Arca Ege Cengiz, yazılımcı bir ailenin çocuğu olmanın etkisiyle de yazılım ve elektronik dünyasına oldukça meraklı. Arca’nın bu alana ilgisi henüz 7 yaşındayken, babasıyla beraber elektronik komponentleri birleştirerek başlamış. Sonrasında ise bilgisayar tarafından programlanabilir yapılar üzerinde çalışmaya başlamış ve bu alanda hızla ilerlemiş. Hatta ilk kod yazmayı öğrendiği sistemin adı Arduino olduğu için babası ona ‘Arcuino’ diye bir isim takmış.

.

Aslında her yıl dünyanın dört bir yanında düzenlenen Arduino Day’in Londra ayağında projelerini sunan Arca, bu yıl da oda sıcaklığını, odanın nem oranın ve oda kapısının açık mı kapalı mı olduğunu uzaktan kontrol edebilmek üzere tasarladığı bir sistemle katılmayı planlamış. 16 Mart’ta gerçekleşmesi planlanan etkinlik korona virüsü nedeniyle iptal edilince karantinada geçmeye başlayan günlerini bu korona virüsü takip haritasını uyarlayarak değerlendirmiş.

Var olan alternatiflerden ilham alarak kendi sitesinde geliştirmeler yaptığını anlatan Arca, alternatiflerde gördüğü eksiklikleri kendi sitesinde hayata geçirmeye çalışmış. Neredeyse 2 hafta önce yayın yapmaya başlayan sitesinin temelini ise yaklaşık 1 günde atmış. Başlangıçta sadece dünyadaki toplam rakamı gösteren siteye zamanla ülkeleri ve arama çubuğunu ekleyerek tam anlamda bir haritaya dönüştürmüş. Sonrasında ise artış grafikleri eklemeyi düşünmüş ve şimdi rakamları API (bir programlama arayüzü) sisteminden faydalanarak güncelliyor. Sıradaki hedefi ise siteye dünyadaki korona virüsü ile ilgili haberleri eklemek. Bunu açık kaynaklı bir proje olarak tasarladığını ifade eden Arca, dileyen herkesin, haritayı uyarlarken faydalandığı kaynaklara erişebileceğini söylüyor.

Arca’nın gelecek hedefinde ise astrofizik ve elektronik alanında ilerlemek ve Cambridge Üniversitesi’nde bu alanlarda akademisyen olarak yer almak var.

Arca’nın 7 yaşındaki kız kardeşi Elay da kodlamaya ilgili. Babası ile birlikte bu aralar kendisi için bir oyun yazmaya çalışıyorlar. Arca ile Elay’ın annesi Semra Cengiz, Elay’ın hayal gücü ve gözlem yeteneği yüksek bir çocuk olduğunu söylüyor.

ANNE SEMRA CENGİZ: KENDİ MERAKLARINI BULMALARINA OLANAK SAĞLIYORUZ

Anne Semra Cengiz, Arca’nın ise hep oyuncaklarını parçalara ayıran ve kendine yeni oyuncaklar yapan o meraklı çocuklardan olduğunu ifade ediyor. Cengiz, “7 yaşındayken, eşimle Arduino üzerinde çalışmaya başladılar. Onunla elektronik bir dizayn yapıp uzaktan kumandalı arabasını kendi yapmıştı. Sonrasında zamanla kendi projelerini kendi yapabilir, internetteki kaynaklara ulaşabilir hale gelmeye başladı. Mesela bir kafa mouse’u yapmış; kafasının hareketleriyle ekrandaki işaretçiyi kontrol edebilen bir araç tasarlamıştı. Durduğu yerde kendi kendine projeler üreten hem basit hem de karmaşık dizaynlar yapan bir çocuk” diyor.

Korona virüsü takip haritasının da oldukça komplike olduğuna dikkat çeken Cengiz, sözlerine şöyle devam ediyor: “Önyüz geliştirmesinde hazır servisleri kullanıyor. Çünkü, baştan yazması gerektiğinde kodu bir iki günde yazmak pek mümkün değil, 11 yaşındaki bir çocuk için zaten çok mümkün değil. Ama burada mühim olan bu sistemi uçtan uca tasarlayabiliyor olması, bir web sayfasının yapısını oluşturabiliyor olması, kodu hazır da bulsa okuyabilmesi, yorumlayabilmesi ve birleştirebilmesi büyük deneyim.”

Peki, gelinen noktada herkes çocuklarını bilgisayar ekranlarından uzak tutmaya çalışırken Cengiz ailesinin evindeki hangi koşullar Arca’yı genç bir yazılımcıya dönüştürmüş?

Annesi Semra Cengiz durumu genel olarak şöyle özetliyor: “Bizim evde televizyonumuz yok. Çocukların da hiçbir zaman iPad’i olmadı. Biz her ne kadar teknolojiyle ilgili bir iş yapıyor olsak da evde çocukları biraz bunlardan uzaklaştırıp daha doğal ortamlarda yetişmeleri ve kendi meraklarını kendi başlarına bulup daha yaratıcı projeler geliştirebilmelerine olanak sağlıyoruz. Bunu biraz bilinçli yapıyoruz. Onlar bu boşluğu daha çok okuyarak daha çok araştırarak ve kendi kendilerine günlük hayata yönelik projeler geliştirerek doldurmaya çalışıyorlar. Bence en önemli kriterlerden birisi bu. Arca inanılmaz okuyor. Sırf bu nedenle kütüphaneye çok yakın bir evde yaşıyoruz.”