Mansur Yavaş: Bu yanlış karardan dönüleceğine inanıyorum

ABB Başkanı Mansur Yavaş, “Belediyelerin bağış alması kanuni bir haktır. Bu yanlış karardan dönüleceğine inanıyorum” dedi. Yavaş, İçişleri Bakanlığı genelgesiyle durdurulan bağış kampanyasında toplanan 3 milyon 532 bin liraya bankanın bloke koyduğunu ancak belediyenin ihtiyaç sahiplerine gıda ve nakit yardımı yapmaya devam edeceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, CHP’li 11 büyükşehir belediyesinin Korona salgınıyla mücadele için başlattığı yardım kampanyasının İçişleri Bakanlığı genelgesi ile durdurulmasının ve belediyelerin bağış hesaplarının banka tarafından bloke edilmesinin ardından Gazete Duvar’ın sorularını yanıtladı.

ABB’nin bağış hesabındaki 3 milyon 532 bin TL’nin bloke edildiğini açıklayan Mansur Yavaş, “Belediyelerin bağış alması kanuni bir haktır. Bu yanlış karardan dönüleceğine inanıyorum” dedi.

Belediyenin toplum sağlığı ve gıda gibi acil konuların dışında tüm ihalelerini iptal ettiğini ve kaynaklarını ihtiyaç sahiplerine gıda ve nakit desteği sağlamak için kullanacağını belirten Mansur Yavaş sorularımıza şu yanıtları verdi:

‘HESABIMIZDAKİ 3 MİLYON 532 BİN LİRA BLOKE EDİLDİ’

Korona salgınıyla mücadele kapsamında ihtiyaç sahibi Ankaralılara hem gıda desteği hem de “Acil Nakit Desteği” için başlattığınız “6 Milyon Tek Yürek” kampanyasında biriken ve İçişleri Bakanlığı genelgesi üzerine bankanın bloke ettiği para miktarı ne kadardı? Bu parayla kaç aileye nasıl destek verilmesi planlanıyordu?

Bloke edilen tutar 3 Milyon 532 Bin lira. Bu ve devamı gelecek olan bağışlarla vatandaşlarımıza gıda desteği ve nakit desteği sağlamayı planlıyorduk. Maalesef bağış kampanyası durduruldu. Bundan sonrası hukuki süreçte. Biz bu süreçte toplum sağlığı ve gıda gibi acil konuların dışında yer alan tüm ihalelerimizi iptal ettik. Tüm kaynaklarımızı vatandaşlarımızın geçimi için kullanacağız ve gıda ile nakit desteğini gücümüz yettiğince sağlayacağız.

'BU KENTTE KİMSE AÇ VE AÇIKTA KALMAYACAK'

Bağış hesabının bloke edilmesinden sonra sosyal medya hesabınızdan da “Kimse endişe etmesin! Planladığımız yardımlara devam edeceğiz. Kimseyi aç ve açıkta bırakmayacağız” demiştiniz. Korona salgınında işini kaybeden, evine yiyecek götüremeyen Ankaralılar sizden ne gibi destekler alabilecek?

Bu cümleyi seçimden önce de söylüyordum. Bu kentte kimse aç ve açıkta kalmayacak. Önceliğimiz budur. Gıda ve nakit desteklerimizin yanında, yetkilerimiz dahilinde vatandaşlarımızın yanında olacağız. Belediye kira gelirlerini 2 ay süreyle erteledik. İş yerlerinde su faturalandırma işlemini geçici olarak 2 ay süreyle erteledik. Belediyemizden 100 Bin TL’nin altında alacağı olan 570 küçük esnafımıza alacaklarının tamamını ödedik. Yanlarında çalıştırdıkları vatandaşlarımızın da bundan faydalanmasını diliyoruz.

‘BELEDİYELER, DEVLETLE VATANDAŞIN EN ÇOK TEMAS KURDUĞU KAMU KURUMLARIDIR’

Hukukçular, Anayasa’nın ve ilgili mevzuatın belediyelere toplum ve çevre sağlığını koruma görevi ve yükümlülüğü verdiğini ve belediyelerin bağış almasının kanuna uygun olduğunu söylüyor. Siz de bir hukukçusunuz, yargıya da başvurdunuz bu uygulamanın iptali ve yürütmenin durdurulması için. Belediyelerin yardım kampanyasını “paralel devlet yapılanması kurmak”la veya “siyasi rant elde etmeye çalışmak”la suçlamanın amacı ne olabilir? Bu uygulamanın yargıdan döneceğine dair umudunuz var mı?

Tabii ki umudum var çünkü belediyelerin bağış alması kanuni bir haktır. Bu yanlış karardan dönüleceğine inanıyorum. Bu süreci ancak tek yürek olursak en az hasarla aşabileceğimize inanıyorum. O yüzden biz de Ankara’daki bağış kampanyamıza “6 Milyon Tek Yürek” ismini vermiştik. 11 Büyükşehir Belediye Başkanımızın imzasıyla zaten bu konudaki açıklamayı yaptık. Herkesin de aynı hassasiyetle konuya yaklaşması gerektiğini düşünüyorum. Yerel yönetimler, devletle vatandaşın en çok temas kurduğu kamu kurumlarıdır.