Kocaeli Valiliği iş bırakmayı yanlışlıkla yasaklamış

Kent nüfusunun önemli bir bölümünü fabrika işçilerinin oluşturduğu Kocaeli’de valilik, 15 gün süreyle kentteki eylem ve etkinlikleri yasakladı. Yasaklar arasında “iş bırakma” eyleminin de olması tepki yarattı. Bunun üzerine valilik, açıklamasını güncelleyerek yasaklar listesinden “iş bırakma” ibaresini çıkardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kocaeli Valiliği, korona virüsüne karşı alınan tedbirler kapsamında, 15 gün süreyle kentteki bütün eylem ve etkinlikleri yasakladığını açıkladı. Ancak dün akşam saatlerinde yapılan açıklamada, yasaklar arasında “iş bırakma” ifadesi de yer aldı. İşçilerden ve sendikalardan tepki gelmesi üzerine Valilik, bir duyuru daha yaparak önceki açıklamada yer alan “iş bırakma” ifadesini kaldırdı. Kocaeli Emniyet Müdürlüğü de Valilik duyurusunda “iş bırakma” ifadesinin sehven kullanıldığını açıkladı.

Valilikten yapılan ilk açıklamada 15 gün süreyle yasaklanacak etkinlikler, “Açık ve kapalı yer toplantıları; her türlü bilimsel, kültürel, sanatsal ve benzeri toplantı ve aktiviteler; gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, açlık grevi, oturma eylemi, stant açma, imza kampanyası, çadır kurma, meşale yakma, el ilanı/bildiri, broşür dağıtma, iş bırakma, protesto eylemi vb. türdeki eylem/etkinlikler” olarak sıralanmıştı. Kısa sürede gelen yoğun tepkiler üzerine Valilik, gece yarısı ikinci bir duyuru paylaşarak yasaklar arasındaki "iş bırakma" ifadesini çıkardı.

NE OLMUŞTU?

Valiliğin duyuruyu yaptığı gün, Kocaeli'de bakır üretimi yapan bir fabrikada, bir işçinin korona virüsü testinin pozitif çıkmasının ardından fabrikada çalışan 600 işçi İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yasasının 13. Maddesine dayanarak iş bırakma kararı almıştı. Valilik ilk açıklamasında “iş bırakma” eylemini de yasakladığını açıklayınca kentte yaşayan işçiler ve sendikalar yapılan açıklamaya tepki gösterdi.

İşçilerin iş bırakma kararına dayanak olan İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yasasının 13. Maddesi şu şekilde:

"(1) Ciddi ve yakın tehlike ile karşı karşıya kalan çalışanlar kurula, kurulun bulunmadığı işyerlerinde ise işverene başvurarak durumun tespit edilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasına karar verilmesini talep edebilir. Kurul acilen toplanarak, işveren ise derhal kararını verir ve durumu tutanakla tespit eder. Karar, çalışana ve çalışan temsilcisine yazılı olarak bildirilir.

(2) Kurul veya işverenin çalışanın talebi yönünde karar vermesi halinde çalışan, gerekli tedbirler alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınabilir. Çalışanların çalışmaktan kaçındığı dönemdeki ücreti ile kanunlardan ve iş sözleşmesinden doğan diğer hakları saklıdır.

(3) Çalışanlar ciddi ve yakın tehlikenin önlenemez olduğu durumlarda birinci fıkradaki usule uymak zorunda olmaksızın işyerini veya tehlikeli bölgeyi terk ederek belirlenen güvenli yere gider. Çalışanların bu hareketlerinden dolayı hakları kısıtlanamaz.