Doktoru: Selahattin Demirtaş risk altında, tahliye edilmeli

Cezaevinde sağlık sorunları yaşayan Selahattin Demirtaş'ın doktoru, tahliye çağrısında bulundu. Demirtaş'ın tutuklanmadan önce solunum yolları kronik rahatsızlığı bulunduğunu belirten doktor Cegerğun Polat, "Covid - 19'la en büyük risk oluşturan hiper tansiyon ve kronik solum yolu hastalığı ne yazık ki Demirtaş'ta da mevcut" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü nedeniyle en riskli gruplar içerisinde Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da bulunuyor. Daha önce cezaevinde solunum sıkıntısı yaşadığı için günler sonra hastaneye kaldırılan Demirtaş'ın sağlık sorununu cezaevi koşuları tetiklemeye devam ediyor. Avukatları Demirtaş'ın bulunduğu cezaevi koşullarının salgına hazırlıklı olmadığını söylüyor. Demirtaş'ın doktoru Cegerğun Polat da yetkililere çağrıda bulundu.

MÜMKÜN OLDUĞU DÜZEYDE AZ GÖRÜŞ...

Demirtaş'ın avukatları en son birkaç gün önce kendisiyle cezaevinde görüştü. Demirtaş'ın hastalığından dolayı avukatları mümkün olduğu düzeyde kendisiyle cezaevinde az görüşme gerçekleştiriyor. En son cuma günü yapılan kapalı görüşte avukatlar Demirtaş'la telefonla konuşabildi. Ancak yapılan bütün önlemlere karşı cezaevi koşulları Demirtaş için risk oluşturmaya devam ettiği belirtiliyor.

SOLUNUM SIKINTISI YAŞAMIŞTI

Demirtaş'ın cezaevine girmeden önce sağlık sorunu yaşadığı çoğu kez gündem geldi. Demirtaş'ın cezaevinde yaşadığı hastalık süreci şöyle:

26 Kasım 2019 tarihinde tutuklu bulunduğu hapishane hücresinde baygınlık geçirdi, hapishane hekimi tarafından hastaneye sevk kararı alındı. Ancak, hapishane idaresi kendisini sadece acil servise götürebileceklerini bildirdiğinde Demirtaş, detaylı tetkik yapılmak üzere bir uzman hekime muayene olması gerektiğini dile getirdi. Aradan 4 gün geçmesine rağmen herhangi bir sevk işlemi yapılmadı. 2 Aralık tarihinde kardeşi yaptığı ziyarette durumu anlatmış, kamuoyuna açıkladıktan sonra Selahattin Demirtaş akşam saatlerinde Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesine götürüldü.

Karın bölgesinde yapılan MR tetkikinde damar duvarlarında yağ dokularının oluştuğu, damar duvarına yapışık yağ dokularının karın bölgesinden başka, vücudun diğer bölgelerinde de olması halinde hayati risk taşıdığını belirtildi. Yapışık yağ dokularının koparak kanla birlikte damarlarda dolaşabileceği, bu durumda vücudun herhangi bir bölgesinde damar tıkanıklığına neden olacağı, ayrıca kanında lipit yağ oranının 700 olarak tespit edildiği, bu değerin ideal değerin çok üzerinde olduğu, bunun da hayati risk teşkil ettiği şeklinde teşhislerde bulunuldu.

TAHLİYE TALEBİNE YANIT YOK

Demirtaş'ın sağlık durumunun yer aldığı özlük dosyası Türk Tabipleri Birliği'ne aylar önce sunuldu. Yapılan inceleme sonrası Demirtaş'ın cezaevinde kalmasının risk olduğu gerekçesiyle avukatları tahliye talep ederek gerekli yerlere başvuruları yaptı. Ancak bu konuda henüz bir karar alınmış değil.

'SÜREÇ BAŞKA BİR BOYUT KAZANDI'

Bu bilgiler ışığında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamasının ardından Demirtaş'ın doktoru Cegerxun Polat da Demirtaş için, "Derhal tahliye edilmeli" diyerek şunları söyledi: "Cezaevinde konulan tanılar ve cezaevine girmeden önceki süreci değerlendirdiğimizde bu süreç Covid- 19'la birlikte başka bir boyut kazandı. Covid - 19'la en büyük risk oluşturan hiper tansiyon ve kronik solum yolu hastalığı ne yazık ki Demirtaş'ta da mevcut. Sayın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın da açıklamaları ve uluslararası literatürde takip ettiğimiz bilgilerle beraber Selahattin Demirtaş en riskli gruplarından birine giriyor. Bununla birlikte cezaevi koşulları enfeksiyon kapmak için büyük riskler barındırıyor. Selahattin Bey'in koğuşunun olduğu yer, koşulları, sağlık alanına uzaklığı bu riskleri artırıyor."

Polat sosyal medya hesabından da şu mesajı paylaştı: "Sn.Demirtaş tutuklanmadan önce solunum yolları KRONİK rahatsızlığı nedeniyle ameliyat olmuştu. Şikayetleri devam ediyor. Tutuklanması sonrası HİPERTANSİYON tanısı almış ve yaklaşık 3 yıldır ilaç kullanmaktadır. Bakanın açıklamalarına göre COVİD 19 açısından yüksek risklidir..."

'YAŞAM HAKKI TEMELİNDE TAHLİYE ŞART'

Polat şöyle devam etti: "Şu an olağanüstü bir dönem yaşıyoruz. Yurt dışına giriş çıkışların kapatıldığı, şehirlerin karantina altına alındığı bu dönemde cezaevinde tutuklu bulunan insanların bırakılmasında hiçbir sakınca yoktur. Bu salgınla birlikte Sayın Selahattin Demirtaş ve diğer tutukluların bırakılması gerekir. Bu insanların ne yazık ki hastalıkları var, keşke olmasaydı. Bu durumdan dolayı insanların hakları var. Yaşam hakkı temelinde Sayın Selahattin Demirtaş ve diğer hasta mahpusların bırakılması gerekiyor."