Atilla Kart: İçişleri Bakanı ve BDDK Başkanı hakkında suç duyurusunda bulunulmalı

Hukukçu Atilla Kart, CHP’li belediyelerin korona virüsü salgınıyla mücadele için başlattığı yardım kampanyasının İçişleri Bakanlığı genelgesiyle durdurularak bağışların yattığı hesapların bloke edilmesi nedeniyle İçişleri Bakanı ve BDDK Başkanı hakkında da suç duyurusunda bulunulması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İçişleri Bakanlığı, CHP'li 11 büyükşehir belediyesinin korona virüsü (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için başlattığı bağış kampanyalarını, yasa dışı olduğu gerekçesiyle bir genelgeyle durdurdu. Belediyelerin kampanya hesapları banka tarafından bloke edildi. İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyeleri kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali için yargıya başvurdu.

Eski CHP milletvekili ve hukukçu Atilla Kart, kanunsuz emir verenlerin ve bu emri uygulayanların da suç işlediğini belirterek bu kişiler hakkında da suç duyurusunda bulunulması gerektiğini ifade etti. Atilla Kart şunları söyledi:

'ANAYASA’NIN BELEDİYELERE VERDİĞİ GÖREVİ ENGELLEMEK, KANUNSUZ EMİRDİR'

"Anayasa’nın 127’inci maddesi ve bağlı mevzuat, belediyelere halk sağlığı ile çevre sağlığını korumak kapsamında asli görev ve sorumluluk yüklemektedir. Bu sebeple korona salgını ile mücadele konusunda da görev ve sorumluluk yüklemektedir. Bu görev ve sorumlulukların yerine getirilmesi hiç kimsenin iznine tabi değildir. Bu sebeple bunu engellemeye yönelik olan tüm uygulamalar, talimatlar Anayasa'ya aykırıdır, kanunsuz emir ve talimat niteliğindedir.

Anayasa’nın 'Mahalli İdareler' başlıklı 127’nci ve 'Kanunsuz Emir' başlıklı 137’nci maddesi çok açık. Bu işlemlerin iptali ve yürütmenin durdurulması yönünde yapılan ve yapılacak girişim ve başvuruların dışında ayrıca bu kanunsuz emir ve talimatları veren, uygulamaya sokan, kişi ve kurumlar hakkında da suç duyuruları yapılması gerekir. Söz gelişi, bu kanunsuz emir ve talimatı veren İçişleri Bakanı’nın hukuki ve cezai sorumluluğu için başvuru yapılmalıdır. Ayrıca İçişleri Bakanlığı’nın kurumsal sorumluluğu için de suç duyurusu yapmak gerekir. Keza bu yönde talimat verdiği haricen öğrenilen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı ve yönetimi hakkında da hem hukuki hem cezai anlamda kişisel sorumluluk için başvuru yapmak gerekir. Bunun yanı sıra BDDK’nın kurumsal sorumluluğu için de suç duyurusu yapılmalıdır."

'HALK SAĞLIĞI HER ŞEYİN ÜSTÜNDEDİR. HİÇBİR GÜÇ BU SORUMLULUĞU ENGELLEYEMEZ'

"İnsan sağlığı, halk sağlığı, toplum sağlığı ve çevre sağlığı her şeyin üstünde gelir. Hiçbir güç ve yetki bu sorumluluğu engelleyemez. İçişleri Bakanı mevzuat kapsamında görev ve yetkisini kötüye kullanmıştır. BDDK yetkilileri de kanunsuz emri uygulamıştır. Hem hukuki hem idari hem de cezai anlamda görev ve yetkilerini kötüye kullanmışlardır. Bu konular burada, 'takdir yetkisi', 'siyasi takdir' kavramlarıyla izah edilecek konular değildir. Bu konu insan, çevre halk ve toplum sağlığını ilgilendirmesi sebebiyle tüm kamu yöneticilerinin uymaları gereken amir hükümleri içermektedir."