Eğitim-Sen: Bağış yapmayan fişleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilan ettiği bağış kampanyasına katılmaları için çeşitli kurumlarda çalışanlara baskı yapılıyor. Yargıtay ve BOTAŞ'tan sonra öğretmenler de kampanyaya katılmaları için baskı yapılmaya başlandı. Eğitim-Sen bağış yapmayan öğretmenlerin fişlendiğini belirterek "Kampanya dayatmasını yargıya taşıyacağımızı ilan ediyoruz" diye açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 30 Mart'ta açıkladığı 'Milli Dayanışma Kampanyası'nın ardından bazı kurumlarda bağışlar neredeyse zorla toplanmaya başlandı. Öğretmenlere de zorla bağış yapmaları için baskıda bulunulduğunu duyuran Eğitim-Sen'den yapılan açıklamada "Yöneticilerin tavrı bu kampanya dayatması aracılığıyla öğretmenlerin siyaseten fişleneceğini ortaya koymuştur.  Kampanya dayatmasını yargıya taşıyacağımızı ve konunun takipçisi olacağımızı ilan ediyoruz" denildi.

Geçen hafta Yargıtay Başkanı seçilen Mehmet Akarca'nın ilk icraatı UYAP üzerinden tüm yüksek yargıçlara ve personele bağış yazısı göndermek oldu. Yazıda "İlgili kampanya gönüllülük esaslı olmak üzere; Sayın Başkanlarımız, Üyelerimiz, Yargıtay Savcılarımız ve Tetkik Hakimlerimiz için alt sınırı 1000 TL’den, personelimiz için ise alt sınırı 100 TL’den az olmamak üzere ilan edeceğimiz hesap numarasına 20 Nisan 2020 tarihine kadar yardımda bulunulması hususu saygıyla duyurulur” denildi.

Ankara ve İstanbul'un bağış hesapları bloklandıAnkara ve İstanbul'un bağış hesapları bloklandı

BOTAŞ da tüm çalışanlarına yazı göndererek bağış miktarının maaşlarından kesileceğini bildirdi. Gönderilen yazıda "Milli Dayanışma kampanyası kapsamında 2020 nisan ayı maaşlarımızdan; kapsam dışı personelimizden 400 TL, kapsam içi personelimizden 200 TL olmak üzere kesinti yapılacaktır” denildi. 'Kapsam dışı personel' ile yöneticilerin 'kapsam içi personel' ile memurlar ve diğer çalışanların kastedildiği öğrenildi.

Zorunlu bağışa son örnek ise Milli Eğitim Bakanlığı oldu. Öğretmenlere, çeşitli il milli eğitim müdürlükleri tarafından gönderilen yazılarda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düzenlediği kampanyaya bağış yapmaları istendi. Bazı yetkililer, öğretmenlerden yaptıkları bağışın dekontunu da istedi.

Cumhuriyet'ten Figen Atalay'ın haberine göre bir okul müdürü, öğretmenlere yolladığı mesajda, “Paranızı bu hesaplara gönderebilirsiniz. Ancak kim ne kadar gönderecekse bana özelden yazsın, benim de toplam tutarı ilçe milli eğitim müdürlüğüne bildirmem gerekir” dedi.

Bir il milli eğitim müdürlüğünde görevli olan yönetici de okul müdürlerine gönderdiği mesajda “Tüm okul ve kurumlarımızın müdürleri tarafından her türlü iletişim aracı ile öğretmen ve velilerimize ulaşılıp gerekli gayret gösterilip kampanyaya katılımın üst düzeyde tutulması için gayret gösterilecek olup her hafta cuma günü okul ve kurumlarımızın gayreti ile toplanan yardımın toplam tutarı tarafıma WhattsAptan, özelden okul ve kurum ismi belirtilerek gönderilecektir. Bu kampanyaya özel kurslarımızdan da katılım beklenmektedir” dedi.

Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz'ün okullara gönderdiği yazı.

'DEKONTLARI GÖNDERİN'

Sözcü'dan Sultan Uçar, Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz’ün tüm okullara gönderilen yazısına ulaştı. Kendisi de bir maaş bağışlayan Ahmet Alagöz, gönderdiği yazıda şöyle dedi: Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, yevmiye ile geçimini sürdüren bazı kesimler başta olmak üzere, Coronavirüs(Covit 19) hastalığına karşı alınan tedbirlerden dolayı mağdur olan dar gelirli vatandaşlarımıza ilave destek sağlamak amacıyla, “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” diyerek, Milli Dayanışma Kampanyası başlatmıştır. Kampanyayla ilgili Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Covid 19 bağış hesap numaraları aşağıda sunulmuş olup, kampanyaya destek olmak amacıyla okul ve kurumlarımızda toplanan yardım paralarının ilgili hesap numaralarına yatırıldığına dair banka dekontlarının müdürlüğümüze gönderilmesi hususunda gereğini önemle rica ederim.”

‘MOBBİNGİ REDDEDİYORUZ’ 

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Bu denli zor bir süreçte gönüllülük temelli olması gereken bir kampanya üzerinden öğretmenlere, eğitim ve bilim emekçilerine mesajlar yoluyla yapılan baskıyı, mobbingi reddediyoruz. Kamu erkinin görevi baskı yoluyla para toplamak değildir. Meslektaşlarına yönelik yaptığı bu uygulamayı reddediyoruz’’ diye konuştu.

Eğitim İş Sendikası’ndan yapılan açıklamada da şöyle dendi: “Cumhurbaşkanı’nın bizzat kampanyayı açıklamasından hemen sonra okul yöneticileri, whatsApp gruplarında, öğretmenlere kampanyaya katılmayı dayatmış, makbuzların kendilerine sunulmasını emretmeye başlamıştır” denildi. Bu dayatmaya ilişkin çok sayıda ekran görüntüsü ve bilgisinin sendikaya ulaştığı belirtilen açıklama şöyle: “Okul yöneticilerinin, bağışa zorlanan öğretmenlerin göndereceği makbuzları ilçe milli eğitim müdürlüklerine yollayacaklarını hep bir ağızdan bildirmesi, yöneticilerin öğretmenlerin bağışı üzerinden yalakalık puanı toplamaya çalışacağını ve bu kampanya dayatması aracılığıyla öğretmenlerin siyaseten fişleneceğini ortaya koymuştur.  Kampanya dayatmasını yargıya taşıyacağımızı ve konunun takipçisi olacağımızı ilan ediyoruz.’’

Bu arada mebpersonel.com sitesinde, kampanyaya bağış yapan daire başkanları, genel müdürler, şube müdürleri, il ve ilçe müdürleri, okul yöneticilerinin adları ve yaptıkları bağış miktarları güncellenerek yayımlanıyor.