İBB'den 'otobüste yoğunluk' görüntüleri için suç duyurusu

İBB, korona virüsü önlemlerinin yetersiz olduğu ve otobüslerde yoğunluk yaşandığına dair görüntüler için suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, yolcuların şoförlerin uyarılarına rağmen zorla bindiği, sosyal medya paylaşımlarıyla "halkı kin ve düşmanlığa tahrik", "hakaret" ve "iftira" suçlarını işledikleri iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 29 Mart Pazar günü, korona virüsüne karşı alınan önlemlere rağmen iki otobüste yoğunluk yaşandığına dair sosyal medyada paylaşılan görüntüler için suç duyurusunda bulundu. Yoğunluğun kasıtlı olarak oluşturulduğu iddia edilen suç duyurusunda, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik", "hakaret" ve "iftira" suçlarından işlem yapılması talep edildi.

İstanbul'da, yeni tip korona virüsü (Covid-19) salgınına karşı alınan önlemlere rağmen, 29 Mart Pazar günü sabah saatlerinde iki otobüste yoğunluk olduğuna dair görüntüler sosyal medyada paylaşıldı. Önlemlerin yetersiz olduğu öne sürülen paylaşımlarda İBB ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na tepki gösterildi.

'ŞOFÖRLERİN UYARILARINA RAĞMEN ZORLA BİNDİLER'

İBB Hukuk Müşavirliği ise görüntülerle ilgili suç duyurusunda bulundu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim edilen dilekçede, yolcuların şoförlerin uyarılarına karşın otobüse zorla bindiği belirtildi:

"Doluluğun olduğu iddia edilen toplu taşıma hatlarından biri olan 30 duraklı 62 no’lu Kağıthane-Kabataş Hattına; 15 Mart Pazar günü toplamda 41 yolcu; 22 Mart Pazar günü toplamda 1 yolcu; 29 Mart Pazar günü toplamda 71 yolcu binmiştir. 29 Mart Pazar sabahı saat 06:00’da Fazilet Durağından şoförün uyarısına rağmen araca bir anda 47 yolcu binmiştir. Yine iddia edilen diğer hat olan 72 duraklı 146 no’lu Boğazköy-Bakırköy hattında ise; 15 Mart Pazar günü toplam 51 yolcu; 22 Mart Pazar günü toplam 31 yolcu; 29 Mart Pazar günü toplam 65 yolcu binmiştir. 29 Mart Pazar sabahı saat 06:15’de sadece iki duraktan 41 kişi otobüs şoförünün arkadan boş araç geleceği ve sosyal mesafe kuralına uyulma zorunluluğu uyarılarına rağmen zorla otobüse binmiştir."

İBB: Kalabalık otobüs görüntüleri organize işİBB: Kalabalık otobüs görüntüleri organize iş

'ORGANİZE ŞEKİLDE HAREKET ETTİLER'

Yolcuların "organize şekilde hareket ettiği" öne sürülen dilekçede, "Otobüs şoförlerinin tüm uyarılarına rağmen otobüs içerisinde gözüken kişiler organize bir şekilde ve zorla otobüse binmişler ve akabinde açıkça fotoğraf ve video kaydı çekerek bunları sosyal medyada paylaşmışlardır" ifadelerine yer verildi.

Şüphelilerin "halkı kin ve düşmanlığa tahrik", "hakaret" ve "iftira" suçlarını işlediği iddia edilen dilekçede, "Toplu olarak gerçekleştirilen suç eyleminde, toplu taşıma oranının %90 oranında düştüğü böyle bir dönemde ve Pazar sabahı saat 06:00’da bu denli çok kişinin aynı anda otobüse binmesi mevcut durumla örtüşmeyen bir durumdur. Bu nedenle de açıkça suç oluşturmaktadır. Nitekim twitter paylaşımlarının altına yazılan cevaplarda da halkın bir kesiminin diğer kesime kin ve düşmanlık beslediği, yapılan paylaşımın buna imkan verdiği açıktır" denildi. (HABER MERKEZİ)