Bakan Selçuk: Öğrencilerin yüzde 20'sinin internete erişimi yok

Türkiye'de korona virüsü nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı'nın geçtiği uzak eğitim sistemini değerlendiren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk öğrencilerin yüzde 95'inin evinde televizyon olduğunu söyledi. Selçuk internet erişiminde ise öğrencilerin yüzde 20'sinin sorun yaşadığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye korona virüsü tedbirleri nedeniyle tüm okullara ara verdi. Televizyon ve internet üzerinden uzaktan eğitim gören öğrencilerle ilgili soruları yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk,  yüzde 20 dolayında öğrencinin internet erişimi ile ilgili sorunu olduğunu belirtti.

Bakan Selçuk, teknik ve içerikle ilgili hatalarla ilgilendiklerini açıklayarak 30 Nisan'a kadar uzatılan aranın Bilim Kurulu tavsiyesiyle devam edebileceğini söyledi. Selçuk ayrıca, "30 Nisan kararı Bilim Kurulu'ndan mutabakatla çıktı. Problemimiz yok. Giderek ve öğrenerek, biz de öğreniyoruz. 30 Nisan sonrasında da diyelim ki Bilim Kurulu tavsiyesiyle okulları açtık. Diyelim ki açmadık. Biz bunun devamını yapabiliriz. Bütün mevzuat okullar açık gibi düzenlendiği için o altyapının da buna uygun yapılması gerekiyor. Onun altyapısını da hazırladık. Eylül ayı geçtiğimiz eylül aylarından nasıl değişik olacak. Cumartesi günü ders olacak mı? Bunların hepsi olabilecekmiş gibi davranarak bunların finansmanını, yüz yüze eğitim ihtiyacını hepsini yeniden organize ettik. Finansman sorunu yok" diye konuştu.

Bakan Selçuk, öğrencilerin teknik olanaklara erişmeleriyle ilgili soruyu yanıtlarken, "Yüzde 95'lerin üzerinde evde TV var. İnternetle ilgili ise yüzde 20'lerde bir erişilmezlikle ilgili bir durum var. 'Biz size 8 GB internet desteği veriyoruz' dedik. Her öğrencimizin sırasına okulun ikinci yarısı başladığında bir çıkartma yapıştırdık. 8 GB şu anda yeterli."

'AKIŞTA HATALAR YAPILDI'

Selçuk uzaktan eğitim sistemiyle ilgili değerlendirmesinde, "Problemimiz varsa var diyorum, yoksa yok diyorum. Biz bir şeyi saklayarak bir yere varamayız. Bir haftada 3 TV kanalı kurmak, 3 ayda bile yetiştiremezsiniz denilen bir teknik durum vardı. Bir haftada kurduk. İlk hafta test yayınıydı. İlk kez yapıyoruz. İlk kez TV'ye çıkacak öğretmenler var. Bazı sorunlar yaşadık. 20 dakikalık ders 8 dakikaya, 12 dakikaya indi. Montajlamak zorunda kaldık. Bu hafta öğretmenler rahatladı. Önümüzdeki hafta daha rahat olacak. Hatalar yapıldı. Yanlış numaralı videolar girdi vs. Biz çocuklar için bir şeyler yapıyoruz. Biz bunu bu sevinçle yapıyoruz. Bunu yaparken de hata yapıyoruz. Çin'de var internet tabanlı daha büyük bir organizasyon var. Bir de bizde var. Çin dışında ilk biz yaptık. ABD'de de bazı eyaletlerde böyle çalışmalar var. Daha iyisini yapacağız. Çok güzel şeyler geliyor. Önümüzdeki hafta baksınlar. Çok daha iyi olacak."

LGS'DE ERTELEME YOK

Bakan Selçuk, Liselere Geçiş Sınavı'nın ertelenmeyeceğini açıklayarak internet altyapısıyla ilgili problemleri konuştu. Selçuk, "Bizim mevcut eş zamanlı olarak online olma kapasitemiz, aşırı yüklenmeyi kastediyorum 18 milyon öğrenci aynı anda yüklenince sıkıntı yaşadık. Her bir sınıfa saatler verdik. Bakanlığın, GSM hatları ile, TRT'nin desteğini aldık. Herkes aynı anda yüklenmesin diye ikinci sınıflar şu saat, 11. sınıflar şu saat diye ayırdık. Sınav senesinde olan çocukların internet altyapısını ayrı bir yerden verdik" dedi. (HABER MERKEZİ)