'Alınak beyaz Toros'çulardan kaçmadı şimdi mi kaçacak'

Kürt siyasetçi 68 yaşındaki Mahmut Alınak'ın korona virüsü tehdidi nedeniyle tahliye talebi reddedildi. Oğlu, avukat Bişar Alınak, "10 kez cezaevine giren Mahmut Alınak ne zaman kaçmış ki boş bir iddianameden kaçsın! Babam, 80 darbesinde Kenan Evren faşizminden ve diktasından kaçmamış, sonrasında Demirel’den, Tansu Çiller’den ve Ağar’ın beyaz torosçularından kaçmadı da şimdi mi kaçacak?" diyerek tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kronik hastalıkları bulunan 68 yaşındaki Kürt siyasetçi Mahmut Alınak'ın korona virüsü tehdidi nedeniyle yaptığı tahliye başvurusu reddedildi. Mahkemenin ret gerekçesi 'kaçma şüphesi'ne dayandırılmasına avukatı tepki gösterdi.

Kars'ta 17 Şubat'ta çıkarıldığı mahkemece tutuklanan ve müebbetle hapis cezasıyla yargılanacak olan Kürt siyasetçi Mahmut Alınak için avukatı Bişar Alınak, 18 Mart tarihinde Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuruyu görüşen mahkemeye mütalaa sunan Cumhuriyet Savcısı, Alınak’ın üzerine atılı suçun vasfı ve mahiyeti, mevcut delil durumu ve kaçağına dair somut olguların bulunması nedeniyle tahliye talebinin reddedilmesini istedi.

MAHKEME: MAKUL TUTUKLULUK SÜRELERİ AŞILMADI

Ardından kararını veren mahkeme şöyel dedi: “Suç vasfında ve delil durumunda şu aşamada değişiklik bulunmadığından, adil yargılama hakkı veya makul tutukluluk süreleri aşılmadığından, tutuklu sanıkların üzerine atılı suçun katalog suçlardan olması, isnat edilen suç ile ilgili olanak dosya içerisinde sanık hakkında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunması, sanığın kaçma şüphesinin bulunması ve bu aşamada adli kontrol hükümlerinin de yetersiz kalacağı dikkate alınarak tahliye talebinin reddine, tutukluluk halinin devamına karar verilmiştir.”

‘ONLARA BİR KERE İYİ OLMA FIRSATI VERDİK’

Başvuruyu yapan Alınak’ın oğlu Avukat Bişar Alınak ise şunları söyledi: “Babam korona virüsü risk grubunda olmasından dolayı yaptığımız tahliye talebi reddedildi. Ret kararını hukuksal açıdan değerlendirmek tek başına yeterli olmayacaktır. 17 yılı aşkın süredir iktidarda bulunan hükümet, ülkeyi cezaevi sopasıyla yönetmekte. Korku yayarak, toplum psikolojisini etkilemeye çalışan bu hükümet, karşıtlık politikaları ve korku yayma dışında var olamayacağını bildiği için cezaevleri bugün düşünen, yazan, siyaset yapan insanlarla dolu. Yargıya güvenin olmadığı ve en kötüsü de bu durumun içselleştiği bir ortamda hukuka uygunluk beklemek yanlış olur. Düşman hukuku uygulayıcılarını bile utandıracak hukuksuzlukları saymakla bitiremeyiz. Onlara bir kere iyi olma fırsatı verdik ama onlar iyi olamayacak kadar kötü olduklarını ve Kürt düşmanlığını ne denli içselleştirdiklerini göstermiş oldular.”

'ALINAK NE ZAMAN KAÇMIŞ Kİ!'

“10 kez cezaevine giren Mahmut Alınak ne zaman kaçmış ki boş bir iddianameden kaçsın! Babam, 80 darbesinde Kenan Evren faşizminden ve diktasından kaçmamış, sonrasında Demirel’den, Tansu Çiller’den ve Ağar’ın beyaz Torosçularından kaçmadı da şimdi mi kaçacak? Duruşmada babamın kararlı duruşunu gördüklerinde hadlerini aştıklarını çok iyi görecekler. Virüs nedeniyle cezaevlerinin boşaltılmaması insan öldürmeye teşebbüstür." (MA)