İnşaatlarda önlemler göstermelik alınıyor

İnşaat- İş Sendikası, Örgütlenme Sekreteri Yunus Özgür, Göztepe’deki yedi yıldızlı EMAAR Otel inşaatı yönetiminin çalışanlara baskı yaptığını aktarıyor. EMAAR Otel inşaatında çalışan işçilerden biri hastalık korkusuyla işi bıraktığını ve memleketine dönmek zoruda olduğunu paylaşıyor. İşçi çalışma koşullarını, “Serviste ayakta geliyorduk. Tek koltukta iki kişi oturuyorduk. Yemekhane desen tıklım tıklım" diyerek anlatıyor.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Korona virüsüne rağmen İstanbul ve Türkiye’nin çoğu yerindeki inşaatlar hız kesmeden devam ediyor. İşçiler sözün tam anlamıyla zorla çalıştırılıyor.  İnşaat- İş Sendikası, Örgütlenme Sekreteri Yunus Özgür, EMAAR Otel inşaatı yönetiminin çalışanlara baskı yaptığını aktarıyor. Yemekhane görüntülerinin sosyal medyada paylaşılmasından sonra işçilere eldiven, maske dağıtan şirketin göstermelik önlemler aldığı belirtiliyor. Göztepe’deki yedi yıldızlı EMAAR Otel inşaatında çalışan işçilerden biri bugün işi bırakmak zorunda kaldığını, memleketine döneceğini başka çaresi olmadığını paylaştı.

‘CANIMDAN KORKTUĞUM İÇİN İŞİ BIRAKTIM’

Emaar Otel'in inşaatında yaklaşık 2 bin işçi çalışıyor. Ancak bu sayı salgından sonra yaklaşık olarak 600’e düşmüş. Bugün işten ayrılan işçi “Canımdan korktuğum için işi bıraktım. Memlekete döneceğim ama hastaneye gitmeden eve giremem. Sonuçta aile insanın her şeyi ” diyor.

Konuştuğumuz işçi, çalışanlar içinde akrabalarının olduğunu, bu yüzden ismini veremediğini dile getiriyor. Çalışma koşullarını ise şöyle anlatıyor: “İç içe yemek yiyorduk. Mecbur olmayanlar evine, memleketlerine dönüyor. Burada çalışanların hepsi gurbetçi. 600 kişi kaldı. Onlar da mecbur çalışıyor. Serviste ayakta geliyorduk. Tek koltukta iki kişi oturuyorduk. Yemekhane desen tıklım tıklım. Görüntüler yayınlandıktan sonra göstermelik önlemler aldılar.”

‘SENDİKAYLA GÖRÜŞMEMİZE İZİN VERMEDİLER’

İşçi, korona virüsün ortaya çıkmasından sonra önlemler alınması için uyarıda bulunduklarını, itiraz ettiklerini ama fayda etmediğini paylaşıyor: “İşi durdurun teklifi sunduk. Çalışmak isteyen çalışsın, çalışmak istemeyen evine gitsin. Burada kimseyi zorla tutmuyoruz, dediler.”

İşçi, sivil polislerin inşaata gelen sendikayla kendilerini görüştürmediğini kaydediyor: “Dün buraya sendika gelmişti. Sivil polisler gelip, sendikayı geri çekti. Aşağı inmemize, konuşmamıza izin vermediler. Burada hiçbir şey değişmez. Şimdi hasta yok ama iki hafta sonra ne olur bilemeyiz. Aynı kapta yemek yiyorduk.”

Gazet Duvar'a konuşan işçinin 'Bugün çekildi' notuyla gönderdiği video, şantiyedeki koşulların değişmediğini gösteriyor.