Çanakkale'de koronadan ölüm: Nasıl var, nasıl yok?

Çanakkale'de bir hasta yakını babasının korona virüsü nedeniyle öldüğünü açıkladı ancak İl Sağlık Müdürü şehirde hiç korona vakası yaşanmadığını açıkladı. Bu nasıl mümkün oluyor? Çelişkili açıklamalar nereden kaynaklanıyor? Çanakkale Tabip Odası Başkanı Eftal Yıldırım ile konuştuk...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çanakkale’de yaşayan Belma Kaplan sosyal medyada babası Eyüp Kaplan’ın korona virüsü nedeniyle hayatını kaybettiğini ve kendisine test yapılmadığını yazdı. Ancak Çanakkale İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı 25 Mart’da yaptığı basın toplantısında Çanakkale’de korona testi yapılanlar içinde testi pozitif çıkan kimse olmadığını açıklamıştı. Belma Kaplan Twitter’da gün gün babasının hastalığının aşamalarını paylaştı. İl sağlık müdürünün bu açıklamasının hemen ertesi günü de sosyal medyada yaptığı paylaşımda babasını korona virüsü nedeniyle kaybettiğini, “Çanakkale'de virüsten ölen yok diyenlere” ifadesiyle paylaştı.

Çanakkale Tabip Odası Başkanı Eftal Yıldırım ile şehirdeki durumu ve hasta yakınlarının ifadeleri ile resmi açıklamalar arasında farkın nereden kaynaklandığını konuştuk.

Çanakkale’de Belma Kaplan babası Eyüp Kaplan’ın korona virüsü nedeniyle hastalanması üzerine kaybettiğini açıkladı. Oysa il sağlık müdürü ilde korona testi pozitif çıkan kimse olmadığını söyledi. Size bu konuda ulaşan bilgiler nedir?

Çanakkale Tabip Odası Başkanı Eftal Yıldırım

Olayı biz de sosyal medyadan öğrendik. Bununla ilgili olarak hekim arkadaşlarımıza yönelik spekülatif haberlerin önüne geçmek, bizim görevlerimizden biri olan kamuoyunu sağlıklı bilgilendirmek ve endişeye sevk etmemek için bu konudaki bir takım aşamaları kontrol ettik. Çanakkale Sağlık Müdürü korona pozitif olan bir vaka olmadığına ilişkin bir açıklama yaptı. Ancak gerek korona hastası olduğu iddia edilen hastamızın yakınının anlatımları gerekse klinik olarak geçirdiği aşamalar bu hastamızın korona pozitif bir hasta olduğu şüphesini yaratıyor. Resmi olarak test pozitif mi değil mi ya da böyle bir teşhis yapılmış mı şeklinde bir bilgiye ulaşma şansımız yok. Ancak yakınlarının karantina altına alınması ve hastalığın seyri bizde korona hastalığına yakalandığına ilişkin bir kanı oluşturdu. Kaldı ki korona testinin pozitif ya da negatif çıkmasının bir anlamı yok. Yani elimize böyle bir belge gelecek, bütün odaklanmamızı sadece pozitif olarak çıkmasına göre yapacağız diye bir durum yok. Testin alındığı sürüntü yanlış negatif ya da pozitif verebilir. Klinik süreç bizim için daha önemli. Burada akciğer görüntüsünün tomografisi var. Ki buna enfeksiyoncu arkadaşlar çok hakim. Bu vaka özelinde biz hastanın Covid 19 olduğunu düşünüyoruz.

Bu hastamızın daha kuluçka döneminde temaslarının olduğunu kabul edersek zaten yakınlarına bulaştırmaması mümkün değil. Büyük olasılıkla Belma hanım da şüpheli olarak kabul ediliyor. Babasının testi pozitif çıkmışsa bile bizim bunu almamız mümkün değil. Ama klinik olarak şeklinden, yakınlarının izlenmesinden bu hastamız Covid pozitiftir diyoruz.

Peki hastanın birinci derece yakınlarının bu konuda bilgilendirilmesi gerekmiyor mu? Üstelik Belma Hanım babasının hastalığında refakatçi olarak yanında bulunmuş.

Aslında bu bilginin şüpheye mahal vermeyecek şekilde yakınlarına verilmesi gerekiyor. Biz de pozitif çıkan hastaların ailelerinin bilgilendirilmesini talep ettik. Ama bizim bu mekanizmalarda bir söz hakkımız olmadığı için bu talepleri ancak sizin aracılığınız ile iletebiliyoruz. Muhtemelen bu hastanın sağlık sonuçları olumlu ya da olumsuz olarak yönetimde vardır. Yani hastane başhekimliğinde bu bilgi vardır. Ama sizin bu bilgiyi almanız mümkün olamaz. Bizim de almamız mümkün değil. Ama ben dışarıdan izleyen bir hekim ve klinik tecrübesi olan biri olarak bu hastanın covid pozitif olma olasılığının yüzde doksandan fazla olduğunu söyleyebiliyorum.

Peki böyle bir hastanın testinin pozitif çıkmaması mümkün mü? Ya da test pozitif olmasa bile bütün klinik süreçlerin bunu göstermesi yeterli sayılmıyor mu?

Sağlık müdürü arkadaşımız Çanakkale’de testi pozitif çıkan kimse olmadığını söyledi. Fakat demin de söylediğim gibi testi pozitif ya da negatif çıkan birisinin covid olmadığını söyleyemeyiz. Klinik süreç diye bir şey var. Yani hastanın dinleme bulgusu, tomografi bulgusu, hastanın öyküsü. Örneğin hastamız yurt dışından gelen, Umre'ye giden birinin yanına gitmiş. Camiye birlikte gitmişler, bir onbeş yirmi gün önce mevlit okutmuşlar. Bu hikayeleri üst üste koyduğunuz zaman covid olmama olasılığı çok az. Yaşlı bir hasta ve klinik olarak hastaneye yatmasını gerektiren bir durum oluyor.

Çanakkale’de sağlık ekipmanı açısından bir sorun var mı? Tabip Odası olarak size Çanakkale özelinde gelen bilgiler nelerdir?

Sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerekiyor. Bize koruyucu ekipman konusunda eksiklikler olduğu konusunda bilgiler geliyor. Bu konuda sizin aracılığınız ile yetkililere de bunu duyurmak istiyorum. Özellikle acillerde yani ilk eleme noktasında çalışan arkadaşlarımızın kişisel koruyucu ekipmanının iyi olması gerekiyor. Burada bir aile hekimi arkadaşımızı hastaneye yatırdık. Diğer aile hekimi arkadaşlar da enfekte olursa sağlık hizmetini kim yürütecek? Ön safta çarpışan aile hekimi arkadaşlarımıza maske, gözlük, elbise gibi donanımlarının acil olarak sağlanması gerekiyor. Buradan tüm vatandaşlarımızı da uyarmak istiyorum. Bu hafta çok önemli, bu haftayı evde geçirelim. Önümüzdeki hafta bu haftayı da aratacak tedbirlere ihtiyacımız olabilir.

Belma Kaplan babasının hastalığı sırasında yaşananları sosyal medyada gün gün anlatmıştı: