Akademisyen Kızıl: Türkiye'nin önünde iki seçenek var ve ikisinin arası yok

Akademisyen Çağhan Kızıl, Türkiye'de korona virüs vakalarındaki artışın yüksek olduğunu söyledi. Kapanan vakalardaki (iyileşen ya da ölen hastalar) ölüm oranı düşük olan ülkelerin ortak özelliğinin yüksek sayıda test yapması olduğunu belirten Kızıl, "Türkiye'nin önünde iki seçenek var. Ya şu an için başarılı görünen ülkelerin modellerini uygulamak ya da salgının yayılmasını engellemede başarısız olan ülkelerin modellerini uygulamak. Bu ikisinin arası ne yazık ki yok. Eğer bir karar verilmezse doğa kendi kararını çoktan vermiş gibi görünüyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dresden Teknik Üniversitesi'den genetik uzmanı Doç. Dr. Çağhan Kızıl, yeni tip korona virüsü (Covid-19) ile ilgili verileri değerlendirdi.

Gözlemlerini Twitter hesabından paylaşan Çağhan Kızıl, "Dünyada 621 bin korona virüsü vakası var. Bilinen ve kapanan vakalar (iyileşip taburcu olmak ya da yaşamını kaybetmek) 166.025. 28.622 kişi yaşamını yitirdi. Bu kapanmış vakaların %17'si ediyor. Ağır vakaların teşhisi daha kolay olduğu için bu sayı ilk başta söylenen %2'den yüksek. Zaten öyle görünüyor ki toplam öldürücülük endeksi de maalesef beklenenden yüksek olacak" dedi.

Kızıl, ülkelere göre sonlanan vakalarda ölüm oranının ABD'de yüzde 40.4, İtalya'da yüzde 45, Çin'de yüzde 4, İspanya'da yüzde 32, Fransa'da yüzde 26, Britanya yüzde 88, Almanya yüzde 6, Güney Kore'de yüzde 3 ve Türkiye'de yüzde 69 olduğunu aktardı.

'ÖLÜM ORANI DÜŞÜK OLAN ÜLKELERİN ORTAK ÖZELLİĞİ YÜKSEK SAYIDA TEST YAPMALARI'

"Bu veriler hastalık seyri ve salgının ilerleyen aşamalarında değişecektir" diyen Kızıl, şöyle devam etti:

"En düşük oranlar Çin, G. Kore ve Almanya. Bu ülkelerin ortak özelliği yüksek sayıda test yapmaları, sıkı karantina uygulamaları, yüksek vaka takibi ve sağlık imkanlarını olabildiğince yüksek tutmaları. İtalya, İspanya, İtalya, Britanya ve Amerika gibi yüksek oranlara sahip ülkelerin ortak özellikleri ise karantina uygulamalarındaki yetersizlik ve sosyal etkileşimi düşürmemek. Bir aşamadan sonra karantina ve sokağa çıkma yasakları da ise yaramıyor, bunu İtalya'dan görüyoruz."

'VAKA SAYILARINDAKİ ARTIŞTA TÜRKİYE AÇIK ARA ÖNDE'

Türkiye'de vaka sayılarındaki artışın yüksek olduğuna dikkat çeken Çağhan Kızıl, "Türkiye'nin önünde iki seçenek var. Ya şu an için başarılı görünen ülkelerin modellerini uygulamak ya da salgının yayılmasını engellemede başarısız olan ülkelerin modellerini uygulamak. Bu ikisinin arası ne yazık ki yok. Vaka sayılarındaki artışa baktığımızda Türkiye açık ara önde. Eğer bir karar verilmezse doğa kendi kararını çoktan vermiş gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

Kızıl'ın paylaşımları şöyle:

(HABER MERKEZİ)