Sanatçı Yılmaz Çelik tahliye edildi

Dersim'de verdiği konserin ardından tutuklanan sanatçı Yılmaz Çelik, ilk duruşmada tahliye edildi. Çelik'in avukatları gizli tanık ifadelerine kuşkuyla bakılması gerektiğini, ifadede çelişkiler olduğunu ve tahliye kararının daha önce verilmesi gerektiğini söylediler.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dersim'de 8 Aralık akşamı verdiği konserin ardından gözaltına alınan ve 2 günlük gözaltı süresinin ardından tutuklanan Yılmaz Çelik, yargılandığı davanın ilk duruşması bugün Tunceli 2'nci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Çelik'in yurt dışına çıkış yasağı ile tahliye edilmesine karar veren mahkeme heyeti, davayı 14 Mayıs Perşembe gününe ertelendi.

Evrensel gazetesinden Orhan Kurul'un haberine göre, Çelik'in avukatlarından Hüseyin Aygün "Siyasi olsun adli olsun bence tutuklu olan herkesin korona virüs nedeniyle tedbiren tahliye edilmesi gerekiyor" derken Dersim Barosu Başkanı Kenan Çetin kararın olumlu olduğunu söyleyerek "Mahkemeler, savcılık makamı her biri dosyalardan tahliye taleplerini kendileri oluşturmalı. Sağlık önemli bir gerekçedir" diye konuştu.

'GİZLİ TANIKLAR KENDİ DURUMUNU GÜÇLENDİRMEK İÇİN YANLIŞ BEYANLARDA BULUNULUYOR'

İtirafçı ifadeleriyle bu tür duruşmaların çok görüldüğünü belirten avukat Hüseyin Aygün "Özellikle Türkiye'nin doğusunda ve güneydoğusunda silahlı örgütlerin bulunduğu alanlarda terörle mücadele kapsamında itirafçı olan kişilere çok avantaj sağlanıyor. TCK 221'inci Madde bu konuyu düzenliyor. Bu maddenin tanıdığı imkanlarla kendi hukuki durumunu güçlendirmek için masum insanları suçlamak adına yanlış beyanlarda bulunuluyor. Yılmaz Çelik'in için de böyle bir durum söz konusu oldu" ifadelerini kullandı.

'BU TÜR İFADELERE KUŞKU İLE BAKMAK GEREKİYOR'

Çelik'in tutuklanmasına sebep olan itirafçı için de böyle bir durumun söz konusu olduğunu belirten Aygün "Muhtemelen bu tanık onu suçlayarak kendi durumunu güçlendirmeyi seçti. 4 yıllık rgüt üyesi ve silahlı eylemlere karışmış ve tutuklu değil şu anda. Tutuklu yargılanmadı bile. Dolayısıyla bu ifadelere kuşku ile bakmak gerek" diye konuştu.

'İTİRAFÇI İFADELERİ ÇELİŞKİLERLE DOLU'

Yılmaz Çelik aleyhindeki gizli tanık ifadesinde çelişkiler olduğunu dile getiren Dersim Barosu Başkanı Kenan Çetin, "İtirafçı, 'Yılmaz Çelik'in ismini sizden öğrendim' dedi bu duruşmada. 2016'da verdiği ifadede ise Yılmaz Çelik'i tanıyordum 'sanatçı' kod verdik demişti. Ancak bir sanatçıya sanatçı kod verilmesi örgüt üyeliğinde görülmemiş bir olay. Bu anlamda çelişkili ifadelerle dolu bir sürü beyanda bulundu" dedi.

Tahliye kararının daha önce verilmesi gerektiğini belirtilen Çetin, "Sağlık önemli bir gerekçedir, kişinin özgürlüğü ile ilgili hayatı ile ilgili can güvenliği önemli bir husustur. Bu noktada diğer dosyalarda da tahliyeler olmasını umuyoruz" şeklinde konuştu.

HABERİN TAMAMI