Murat Yetkin, TTB'ye sordu: Veri farkı nereden kaynaklanıyor?

Gazeteci Murat Yetkin'in sorularını yanıtlayan TTB Başkanı Sinan Adıyaman, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sağlık Bakanı Koca'nın hasta sayılarına ilişkin açıkladığı farklı rakamlar için "Erdoğan’ın açıkladığı Covid-19 tanısı koyup hastanelerde tedaviye alınanların toplam sayısı" dedi. Adıyaman, testlerin gerçek hasta sayısını göstermediğini dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın korona virüsü verilerine dair açıklamaları üzerine oluşan soru işaretlerini Türk Tabipler Birliği Başkanı Sinan Adıyaman'a sordu. Yetkin'in, web sitesinde yayınladığı 'Tabipler Birliği: Testler gerçek hasta sayısını göstermiyor' başlıklı söyleşide Adıyaman, hastalıkla mücadelede önemli olanın sadece pozitif test sonuçları değil hasta sayısı olduğunu vurguladı.

Adıyaman, cumhurbaşkanı ve bakanın verdikleri sayılar arasındaki büyük farkın, Türkiye’deki testlerin koronavirüs salgınının gerçek boyutlarını ve gerçek hasta sayısını göstermediğini ortaya çıkardığını söyledi. Söyleşinin bir kısmı şöyle:

Koronavirüs hasta sayısı 25 Mart’ta Sağlık Bakanı tarafından 2 bin 433, Cumhurbaşkanı tarafından ise 8 bin 554 olarak açıkladı. CHP’li Gürsel Tekin ikisinin elinde farklı veriler olup olmadığını sordu. Sizce bu fark nereden kaynaklanıyor? Sizin rakamlarınız ne yönde?

-Biz rakam açıklamıyoruz. Sağlık Bakanlığı her gün açıklıyor. Ancak dünkü (25 Mart) farklılığın nereden kaynaklandığını 65 Tabip Odamızdan gelen bilgileri de karşılaştırarak saptadık. Koca’nın açıkladığı sayı, test yapılıp “pozitif” çıkan ve tedaviye alınan hasta sayısını gösteriyor. Erdoğan’ın açıkladığı sayı ise, buna ek olarak, test yapılmadığı halde klinik ve radyolojik bulgularla Covid-19 tanısı koyup hastanelerde tedaviye alınanların toplam sayısı.

Bu durumda gerçek hasta sayısını Cumhurbaşkanı açıkladı diyebilir miyiz?

-Koronavirüs tanısıyla tedaviye alınan hastaların gerçek sayısını Erdoğan açıkladı diyebiliriz. Ancak aradaki farka dikkatinizi çekmek isterim. Bakana göre test pozitif çıkan hasta sayısı 2 bin 433, Cumhurbaşkanına göre test pozitif çıksın, ya da çıkmasın gerçek hasta sayısı 8 bin 455. Aradaki fark 6 bin 121 hasta; Bakanın açıkladığı sayının iki katından fazla fark var. Bu da bizim şunu söylememize imkân veriyor: Türkiye’de koronavirüs testleri gerçek hasta sayısını göstermiyor, salgının gerçek boyutlarını ölçemiyor. Hastalıkla daha etkin mücadele için bizce önemli olan sadece “test pozitif” sayısı değil, gerçek hasta sayısıdır.