Ceyhan Belediye Başkanı'nın mazbatası iptal edildi

CHP'li Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar görevinden alındı. Yüksek Seçim Kurulu, Aydar'ın adli sicil kaydının başkanlık yapmasına engel olduğunu gerekçe göstererek mazbatayı iptal etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Adana Ceyhan'ın CHP'li Belediye Başkanı Kadir Aydar'ın mazbatasını adli sicil kaydındaki cezasını gerekçe göstererek iptal etti. YSK, Aydar'ın seçilme yeterliliği şartını taşımadığına ve seçilmeye engel mahkumiyet kararının adli sicil arşiv kaydında mevcut olduğuna hükmetti.

Kadir Aydar 31 Mart seçimlerinde CHP'den aday olmuş ve yüzde 50,6 oyla belediye başkanı seçilmişti. Ceyhan'da yeni belediye başkanı, belediye meclisinde yapılacak seçimle belirlenecek. İlçe belediye meclisinde ise oy dağılımı şöyle: CHP yüzde 49.58, AK Parti 46.37, Saadet Partisi yüzde 1,6, HDP yüzde 1,09.

19 Mart'ta görevden alınacağı iddiası gündeme ilk geldiğinde açıklama yapan Aydar, gençlik yıllarında 10'ar aylık iki hapis cezası aldığını ve seçilmeye engel yaptırımın tek bir suçtan 12 ay ve üzeri ceza alanlara uygulandığını söylemişti. Aydar, yaptırımın kendisi için "ceza birleştirme" yöntemiyle uygulanmaya çalışıldığını ifade etmişti.

19 Mart'ta gerçekleşen basın toplantısında CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun ve Veli Ağbaba, Aydar'a destek vermişti. Ağbaba "Biz sonuna kadar Kadir Aydar'ın yanındayız" demiş, Torun ise şu açıklamaları yapmıştı:

"Asla adalet ve hukuktan ayrılmayacağız, sonuna kadar da savunacağız. YSK'ye geçmişte bir şekilde ayrı ayrı ortaya koyulmuş süreleri, ayları birleştirerek 'bir yılı aşıyor' diye böyle bir olumsuzluğu gündeme getirdiler. Türkiye'de bunun bir sürü örneği var. Bugüne kadar da görülmüş bir şey değil. Bir belediye başkanı, bir yılı aşkın süreyle ceza almışsa yasada yeri var. Geçmişte hiç, geçmiş cezalar birleştirilerek, bu şekilde bir uygulama yapılmadı. YSK'nin bu yanlış kararından döneceğinden eminiz."

Cezaların infazının 2016'da bittiğini söyleyen Aydar, "Seçime girerken adli sicil belgemi YSK'ye, İlçe Seçim Kurulu'na verdim. O belgeyle aday oldum, seçime girdim, mazbatamı aldım, 11 aydır da belediye başkanlığı yapıyorum. Diğerlerinde 12 ay üzerinde ceza aldıkları için belediye başkanlıkları düşürüldü. Benim ise 12 ay üzerinde tek bir cezam yok. İki 10 ay cezam var. İnfazı bitti seçime girdim, seçimi kazandım" demişti. (AA)