Atık kağıt işçilerine maddi destek üzerinde çalışılıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin korona virüsü önlemleri kapsamında kağıt toplayıcılığını yasaklanmasının ardından işçilere yemek ve gıda yardımı başladı. İşçilerin kira, su, doğalgaz ve elektrik faturalarının ödenmesine ilişkin de bir formül üzerinde çalışma başladı. Türkiye’de tüm belediyelerin bu alana dönük adım atması gerektiğini ifade eden Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Başkanı Dinçer Mendillioğlu, "Biz bugün bir şeyi başardık ve anlattık ama devletin devreye girmesi gerekiyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Ankara Büyükşehir Belediyesi korona virüse karşı alınan önlemler kapsamında kağıt toplayıcılığı yasaklandı. Yasağın ardından kağıt toplayıcılarının ihtiyaçlarını gidermek için de çalışma başlatıldı. İlk aşamada günün üç öğünü sıcak yemek ve gıda yardımı ile başlayan destek işçilerin yaşadıkları bölgelerin dezenfekte edilmesiyle devam etti. Kağıt işçilerinin kira, elektrik su ve doğalgaz gibi sabit giderlerinin karşılanması için de çalışma başlatıldığı öğrenildi.

Korona virüsün kağıt üzerinde uzun süre kalması nedeniyle uzmanların yaptıkları uyarıların ardından harekete geçtiklerini ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle işçilere yönelik adım atıldığını belirten Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Başkanı Dinçer Mendillioğlu, "Kağıt toplayıcılarının gündelik yaşamları da virüsü hem taşıyıcı hem de dağıtıcı olmalarına uygun. Ne yapılabilir üzerinde duruldu ve böyle bir karar alındı. Maddi yardım boyutu da önümüzdeki günlerde belli olacak" diye konuştu.

'AÇLIK ÇOK BAŞKA BİR ŞEY'

Bazı apartman görevlileri de eklenince Ankara’da 7 ila 8 bin arasında kağıt toplayıcısı olduğuna dair veriler olduğunu söyleyen Medillioğlu, "Gıda yardımları için toplam sayı üzerinde çalıştık ve Ankara’da 4 bin civarı kağıt toplayıcısı olduğunu tespit ettik" dedi.

Yasak kararının ardından ilk gün yapılan yemek ve gıda yardımına sahada eşlik ettiklerini ifade eden Mendillioğlu işçilerin değerlendirmelerine dair şunları söyledi:

"İnsanların büyük çoğunluğu virüs nedeniyle sokağa çıkmıyorlar ve tüketim azalmış durumda. Mağazalar, bankalar, restoranlar, okullar gibi atık üretebilecek tüm yerler kapalı. Konutlar hariç ama konutlarda da zaten yerinden alma nedeniyle çok atık olmuyor. Toplayıcı bu süreçte zaten boşa düşmüştü. Fiili olarak iş yapamadığı bir dönemde evde kalmışken Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yardımı çok ilerici ve anlamlı oldu. Kimsenin yaprak kıpırdatmadığı noktada sorumluluk aldılar. Açlık çok başka bir şey. Bugün yapılan yardımda evlerine giden bir kap sıcak yemek bile çok anlamlı oluyor. Sahada da tepkileri gayet olumluydu. Yardımların daha da yaygınlaşması, süreklileşmesi ve bulundukları bölgelerin de temizlenmesi noktasında talepleri oldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü Başkanı Mustafa Hoş bizzat yerinde eşlik etti."

Kağıt işçilerine Ankara Büyükşehir Belediyesi günün üç öğünü yemek yardımı yapıyor.

'DEVLETİN DEVREYE GİRMESİ GEREKİYOR'

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı karara karşın sokaklarda hâlâ toplayıcıların olduğunu hatırlattığımız Mendillioğlu, buna dönük atılması gereken adımlara dair ise şunları söyledi:

"Sabit gideri olup geliri olmayan insanlar mecburen sokağa çıkıyor. Genellikle şu an göçmenler, mülteci dostlarımız toplamaya devam ediyor. Topladıklarını ardiyelere depolara satıyorlar. Karardan haberdar olmayan da çok sayıda kağıt toplayıcısı var. İki günde ben bin 900’e yakın kişiye ulaştım. Anlatıyoruz fakat insanların mağduriyetinin de giderilmesi gerekiyor. Kağıt toplamaz ise hayatı duracak. İlk etapta hemen yemek yardımı yapıldı ve yaşadıkları yerler dezenfekte ediliyor. Uymayanlar da olacak ama bunun kontrolünü devletin yapması gerekiyor. Baktığınızda Ankara’da kağıtçının çok olduğunu göremezsiniz. Biz bugün bir şeyi başardık ve anlattık ama devletin devreye girmesi gerekiyor."

'HASTALIĞIN SOKAĞA YAYILMASI ENGELLENEBİLİR'

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin dışında Türkiye’deki tüm il ve ilçe belediyelerinin de kağıt işçilerine dair karar alması gerektiğini belirten Mendillioğlu, "Bu aşamada belediyelere büyük sorumluluk düşüyor. Elektrik, su gibi üzerilerine düşen neyse bunu karşılayamayacaklarını beyan eden tüm atık kağıt işçilere destek olunması gerekiyor. Gıda yardımı yapabilir ve bu insanların hayatları bir süre bu desteklerle kolaylaşır. Öte yandan bu insanların sağlık kontrolleri yapılabilir ve hastalığın sokağa yayılması engellenebilir" dedi.

'KAĞIT İŞÇİLERİ VARLAR VE KENTLERİ TEMİZLİYORLAR'

Korona virüsü salgınının bir milat olması gerektiğini, sonrasında kağıt işçilerine dönük atılması gereken adımlar olduğunu ifade eden Mendillioğlu’na göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediyelerin koordineli bir şekilde çalışması gerekiyor. "Biz çağın getirdiği kurallara göre çalışma ortamı yaratılmasını istiyoruz" diyen Mendillioğlu şunları kaydetti:

"Her şeyden önce bu işin meslekleşme yolunda ilerlediğinin, sokak ekonomisinin oluştuğunun bilinerek ilerlenmesi gerekiyor. Kağıt işçileri varlar ve her gün kentleri temizliyorlar. Burada muazzam bir katma değer var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belediyelerin koordine içinde olup işçileri lisanslı firmalarla buluşturmaları ve bunu organize etmeleri gerekiyor. Bu kurumların istihdam sayılarını arttırması ve bu insanların muhatap olduğu firma sayısını arttırması gerekiyor. Bu atıkların doğru toplanıp doğru işlendiği sistemlerin yaygınlaştırılması gerekiyor. Aynı zamanda belediyelerin bu insanları kayıt altına alması da elzem. Kendi çöpünü dönüştüren ve kendi atığını toplayan belediyelere doğru sürecin evrilmesi gerek."