5 binin üzerinde göçmen halen sınır kapısında

Türkiye, korona virüs tehdidine karşı mücadele ederken düzensiz göçmenlerin sınır hatlarında Avrupa ülkelerine geçmek için bekleyişi sürüyor. Meclis Göç ve Uyum Komisyonu Başkanı Atay Uslu, 5 binin üzerinde göçmenin sınır kapısında beklediğini belirterek, Yunanistan'ın orantısız müdahalesi sonucu 3 kişinin hayatını kaybettiğini, bine yakın göçmenin zarar gördüğünü söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye, korona virüsü salgını tehlikesine karşı önlemleri artırırken çok sayıda göçmen sınırda Avrupa ülkelerine geçmek için günlerdir bekliyor. Şu ana kadar 145 bine yakın göçmenin Avrupa ülkelerine geçtiği belirtilirken, Yunanistan müdahalesi sonucu 3 göçmen de hayatını kaybetti. Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Göç ve Uyum Alt Komisyonu üyeleri sınır hattında bekleyen göçmenleri ziyaret etti. Komisyon Başkanı Atay Uslu, Türkiye - Yunanistan sınır bölgesindeki sığınmacı geçişlerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

'GÖÇMENLERİN ÜLKEYİ TERK ETME HAKKINI ENGELLEMİYORUZ'

Türkiye'nin göçmen geçişlerini engellememe kararını 28 Şubat'tan bu yana uyguladığını ifade eden Uslu, "Bu karar göçmenlerin ülkeyi terk etme hakkını engellememekti. Biz 28 Şubat'tan itibaren yeni bir sürece geçtik. Artık geçmek isteyenlere müdahale etmiyoruz; kimseyi de zorla geçmeye zorlamıyoruz" diye konuştu.

'YUNANİSTAN ULUSLARARASI HUKUK KURALLARINI İHLAL EDİYOR'

Türkiye'nin kararı sonrası Yunanistan sınırında göçmen yoğunluğu yaşandığına ve bu güne kadar 145 bin civarında göçmenin Avrupa ülkelerine geçtiğine dikkat çeken Atay Uslu, Yunanistan'ın bu süreçte uluslararası hukuk kurallarını ihlal ettiğini söyledi. "Göçmenlere karşı orantısız müdahale uygulandı" diyen Uslu, şöyle konuştu:

"Yunanistan, göçmenlere plastik mermi ile müdahale ederek, paralarını da alarak çıplak olarak geri gönderdi. Daha da ileri giderek 3 göçmeni öldürdü. Dünya şu ana kadar denizde ölen göçmenleri gördü ama ilk kez gerçek mermi ile vurularak öldürülen göçmen gördü. Bu sığınma hakkının ihlalinden öte yaşam hakkı ihlalidir."

Komisyon olarak 4 Mart'ta sınır hattındaki göçmenleri ziyaret ettiklerini belirten Uslu, 5 binin üzerinde göçmenin halen Edirne Pazarkule sınır kapısında beklediğini ifade etti. Uslu, "Biz sınır bölgesine giderek durumu yerinde gözlemledik. Gerçek mermi ve gaz bombasıyla yapılan müdahaleye şahit olduk. Yunanistan'ın müdahalesi sonucu su ana kadar 3 kişi öldürüldü, bine yakın sığınmacı zarar gördü. Biz orada bulunan göçmenlerin sağlık ihtiyaçlarını karşılıyoruz" dedi.