TDB'den Sağlık Bakanlığı'na teşekkür ve eleştiri

Türkiye Dişhekimleri Birliği Başkanı Atilla Ataç, korona virüsü önlemleri için Sağlık Bakanlığı'na teşekkür etti. Virüs nedeniyle oluşturulan bilim kurulunda diş hekimlerinin olmamasını eleştiren Ataç, "Bilim kurulu ve diğer mekanizmaları içinde temsil edilmemesinin eksiklik olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu. 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye Dişhekimleri Birliği (TDB) korona virüsü ve ağız ile diş sağlığı hizmetlerine ilişkin basın açıklaması yaptı. Virüse karşı yürütülen çalışmalara dair Sağlık Bakanlığı’na ve oluşturulan bilim kuruluna teşekkür eden TDB Başkanı Prof. Dr. Atilla Ataç bilim kurulunda diş hekimlerinin bulunmamasını eleştirerek, “Diş hekimliğinin, pandemik önlemlerin şekillendiği ve karar alındığı Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu ve diğer mekanizmaları içinde temsil edilmemesinin eksiklik olduğunu düşünüyoruz” dedi.

‘DİŞ HEKİMLERİNE YÖNELİK KORUYUCU ÖNLEMLER HAYATA GEÇİRİLMELİ’

Doğrudan risk altında olan ağız ve diş sağlığı çalışanları için karar almada gecikildiğini ifade eden Ataç, “Sağlık Bakanlığı özelde ve kamuda çalışan diş hekimlerine yönelik koruyucu ve önleyici tedbirleri bir an önce hayata geçirmelidir. Bu anlamada Birliğimizin önerilerinin dikkate alınmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Bakanlığın, acil tedaviler dışındaki tedavilerin ertelenmesi kararının çok daha önce alınması gerektiğini ifade eden Ataç’ın açıklamalarının satır başları şu şekilde sıralandı:

ACİL HASTALARIN TANIMINI YAPMAK ÖNEMLİ: Burada tabi “acil hasta nedir?” bunun tanımını da yapmak önemli. Dediğimiz gibi biz de ilgili karar mercilerinde yer alsaydık, acil nedir tanımlanmasını yapardık. Şiddetli diş ağrısı, gözde, boyunda, diş etlerinde şişlik, ağızda durmayan kanama, enfeksiyon riski ve travma gibi hastalıkları öncelikli olarak tanımlayabiliriz.. Diş hekimleri enfekte hastalara nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda temel eğitimlerini alıyorlar. Bu anlamada donanımlıyız.

ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI ENTEGRE EDİLSİN: TDB’nin hep savunduğu ağız diş sağlığı hizmetlerinin toplu olarak değil muayenehane ve poliklinik tarzı yerlerden verilmesinin daha doğru olduğu ortaya çıkmış olup, acil diş tedavi ihtiyaçlarının karşılanmasında yıllardır çapraz enfeksiyon kontamine yöntemlerini daha sağlıklı ve kolaylıkla yürütebilecek, enfeksiyon yayılma zincirinin kırılmasını da sağlayacak, tecrübe sahibi olan muayenehane ve özel sağlık kuruluşlarının genel sağlık sistemimize entegre edilmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.

DESTEK VERMEYE HAZIRIZ: Özel muayenehanelerimizde randevu sürelerimiz uzun, havalandırmalar yeterli ve bekleyen hastaların karşılaşmaması için gerekli önlemlerin alınması söz konusu. Dolayısıyla biz Sağlık Bakanlığı'na diş tedavileri konusunda gerekli desteği tüm Türkiye genelinde vermeye hazırız.

DEVLET TARAFINDAN MADDİ DESTEK SAĞLANMALI: Uzayan süreçte kamu ödemelerinin gecikmesi yanında özel sağlık hizmeti veren diş hekimlerinin uğrayacağı maddi kayıplar için, belirlenecek koşullarda devlet tarafından mali destek sağlanmalıdır. Hükümetin bu konuda acil bir ekonomik eylem planını kamuoyu ile paylaşması gerekmektedir. Bu taleplerimizin bir an önce değerlendirilerek hayata geçirilmesi için yetkilileri göreve çağırıyoruz. (DUVAR)