Korona salgını havalar ısınınca gerçekten bitecek mi?

Biyocoğrafyacı Prof. Dr. Utku Perktaş, yetkinreport.com sitesindeki yazısında, korona virüsü ile iklim arasındaki ilişkiyi ele aldı. Perktaş, "Korona virüsü için yayılma riski iklim uygunluğundaki mevsimsel değişikliklerle ilişkili. Bu sonuçlardan en önemli çıkarım ise riskin dünyanın kuzey ve güney yarım küreleri arasında olmayıp, dünyanın ılıman ve soğuk ılıman bölgeleri arasında olduğu" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Utku Perktaş, korona virüsünün iklim ile ilişkisine dair bir yazı kaleme aldı. Gazeteci Murat Yetkin'in yetkinreport.com web sitesinde yer alan 'Korona salgını havalar ısınınca gerçekten bitecek mi?' başlıklı yazıda Perktaş, yaz aylarında hangi ülkelerde riskin artabileceğine dair verileri paylaşarak "Korona virüsü için yayılma riski iklim uygunluğundaki mevsimsel değişikliklerle ilişkili" dedi.

Prof. Dr. Perktaş'ın yazısından bir bölüm şöyle:

"Virüs nemli ortamlarda, damlacık içinde belli bir süre hayatta kalma eğiliminde. Peki, bu ne anlama geliyor? Karmaşık düşünmeden şunu söyleyebiliriz; ortam kurudukça, yani havalar ısındıkça virüsün dış ortamda hayatta kalma şansı azalacak" diyen Perktaş, İspanya'daki biyocoğrafyacıların virüsün iklimle ilişkisini modellediğini ve virüsün bir yıl içinde dünay genelinde nasıl  bir dağılım seyri izleyeceğini ortaya koyduklarını anlattı. Buna ilişkin haritaları paylaşan Perktaş'ın yazısından bir bölüm şöyle:

.

"Şekilden anlaşılacağı üzere, korona virüs için yayılma riski iklim uygunluğundaki mevsimsel değişikliklerle ilişkili. Bu sonuçlardan en önemli çıkarım ise riskin dünyanın kuzey ve güney yarım küreleri arasında olmayıp, dünyanın ılıman ve soğuk ılıman bölgeleri arasında olduğu. Sıcak-ılıman kuşağa, Çin’in geniş kısımları, Orta Asya ülkeleri, İran gibi Asya ülkeleri, Avrupa’nın büyük kısmı, Türkiye de dahil, Yunanistan, İtalya, Fransa, Almanya, İngiltere, İspanya, Portekiz gibi ülkeler, Kuzey Amerika’da ABD dahil. Sıcak-ılıman ülkelerde COVID-19 virüsü sonbahar, kış ve ilkbahar gibi mevsimlerinde daha aktif. Oysa Rusya’nın büyük kısmı, Kuzey Avrupa/İskandinav ülkeleri ve örneğin Kanada gibi soğuk-ılıman iklimin hâkim olduğu ülkelerde virüs ilkbahardan yaz sonuna kadar daha aktif ve risk yaz aylarında zirve yapıyor. Bu noktada pandemi durumunun küresel olmakla birlikte, aynı yoğunlukta aynı anda her yeri etkilemeyeceği de tartışılıyor. Atlanmaması gereken bir nokta da kurak bölgelerin ılıman kuşağa göre düşük risk taşıyan bölgeler olarak değerlendirilmesi."

YAZININ TAMAMI