TBB ile 26 barodan avukatların gözaltına alınmasına tepki 

Türkiye Barolar Birliği, 3 ilde avukatların gözaltına alınması tepki gösterdi. Ortak açıklama yapan 26 baro da gözaltıları "tüm ülkede savunmayı susturmaya yönelik bir hareket" olarak nitelendirdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanlığı, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Şırnak'ta avukatların gözaltına alınmasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “Hiç kuşku yok ki avukatların kanuna uygun bir şekilde yürüttükleri mesleki faaliyetleri sebebiyle soruşturulmaları ve kovuşturulmaları hukuka aykırıdır. Vatandaşların hukuki güvencesine de ağır şekilde zarar verir. Bu sebeple içeriği hakkında bu aşamada bilgi sahibi olmadığımız soruşturma tarafımızdan yakın şekilde takip edilecektir” denildi.

'SORUŞTURMA YAKIN ŞEKİLDE TAKİP EDİLECEK'

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 12 Mart 2020 tarihinde Şanlıurfa merkezli operasyon başlatıldığı ve bu operasyon kapsamında Şanlıurfa barosuna kayıtlı 7 avukat, bir avukat eşi, ceza infaz kurumu görevlileri ve çok sayıda vatandaşın gözaltına alındığı öğrenilmiştir. Aynı operasyon kapsamında Diyarbakır'da 5, Şırnak'ta da 1 avukatın gözaltında olduğu bildirilmiştir. Ayrıca gözaltına alınan avukatların ev ve işyerlerinde arama yapıldığı da kaydedilmiştir. Gizlilik kararı bulunan soruşturmanın içeriği hakkında belgeye dayanan bilgi sahibi değiliz. Hiç kuşku yok ki avukatların kanuna uygun bir şekilde yürüttükleri mesleki faaliyetleri sebebiyle soruşturulmaları ve kovuşturulmaları hukuka aykırıdır. Vatandaşların hukuki güvencesine de ağır şekilde zarar verir. Bu sebeple içeriği hakkında bu aşamada bilgi sahibi olmadığımız soruşturma tarafımızdan yakın şekilde takip edilecektir. Soruşturmayla ilgili ayrıntılı bilgi edinildiğinde kamuoyu ve meslektaşlarımızla paylaşılacaktır. Bir hukuka aykırılığa rastlanması halinde Başkanlığımızca en etkili şekilde tepkimiz ortaya konacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

26 BARODAN ORTAK AÇIKLAMA

İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir gibi birçok baro başkanında aralarında bulunduğu 26 baro başkanı da gözaltına alınan avukatlarla ilgili açıklama yaptı. Avukatların yargılanmalarına ilişkin yasal hükümlerin ihlal edildiği savunan baroların açıklaması şöyle:

"Çok sayıda vatandaş, gardiyan ile Şanlıurfa barosuna kayıtlı 7, Diyarbakır Barosuna kayıtlı 2 olmak üzere 9 meslektaşımız gözaltına alınmış, 2’si Diyarbakır’dan 1’i de Şırnak’tan 3 meslektaşlarımız hakkında da yakalama kararı çıkartılmıştır. Meslektaşlarımızın ev ve ofislerinde arama yapılmış ve müvekkillerine ait dosyalardan bazılarına el konmuştur. Soruşturmaya ilişkin kısıtlama kararı olması sebebiyle içeriğe ilişkin bilgi alınamamakta, belirsizlik ciddi kaygılar yaratmaktadır. Arama ve gözaltı kararlarından anlaşıldığı kadarıyla meslektaşlarımız, mesleki faaliyetleri nedeniyle bu uygulamaya maruz kalmışlardır. Hal böyleyken, arama ve gözaltı işleminin, avukatların yargılanmalarına ilişkin yasal hükümlerin ihlal edildiği anlaşılmaktadır."

'SAVUNMAYI SUSTURMAYA YÖNELİK,KABUL EDİLEMEZ'

“Geçtiğimiz hafta Mardin Barosu’na kayıtlı meslektaşımız Av. Ali Kahraman, mesleki faaliyetleri nedeniyle, gizli tanık ifadeleri gerekçe gösterilerek tutuklanmıştır. Aynı şekilde 18 Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi meslektaşımızın yıllardır haksız bir şekilde tutuklu yargılandıkları kamuoyunun malumudur. Suçu her ne olursa olsun herkesin savunma yapma ve savunmasını yaparken bir avukattan yardım almaya hakkının olması hukuk devletinin gereğidir. Bundan dolayı avukat, üstlendiği görev ile özdeşleştirilemez! Avukat bu görevinden ötürü gözaltına alınamaz, tutuklanamaz, yargılanamaz. Üç ilde meslektaşlarımıza yapılan, tüm ülkede savunmayı susturmaya yönelik bir harekettir. Kabul edilemez.” (DUVAR)