Kapalıçarşı'da korona virüsü etkisi

Korona virüsünün ilk kez Kapalıçarşı'da görüldüğü iddiasına esnaf tepkili: "Zaten Türkiye'de kötü bir şey olduğunda ilk Kapalıçarşı'da oluyor nedense. Böyle bir şey yok. Bu iddiadan dolayı çarşı boş kaldı."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'deki ilk korona virüsü hastasının İstanbul Kapalıçarşı'da esnaflık yaptığı şeklindeki iddialar hem ziyaretçileri hem de esnafı endişelendirmiş durumda. Beyazıt'taki sahaflar ise mesajlarını yazıyla veriyor: Aksırma, tıksırma, çevreni düşün...

'NEDEN TERMAL KAMERA YOK?'

Günlük ziyaretçi sayısı 250 binin üzerinde olan Kapalıçarşı'da korona virüsü durgunluğu yaşanıyor. Birçok Avrupa ülkesinden gelen turistlerin İstanbul'da ilk uğradığı yerlerden biri olan çarşıda Araplar dışında turist görmek neredeyse mümkün değil. Kapıda konuştuğumuz bir güvenlik görevlisi, ziyaretçi sayısında herhangi bir değişiklik olmadığını savunuyor. Ancak esnaf aynı düşüncede değil.

.

Konuştuğumuz bir züccaciyeci, "Çarşıdaki ziyaretçi sayısında yüzde 70 düşüş oldu" diyor ve ekliyor: "2019 yılında çarşı esnafı olarak biraz toparlanmıştık. Ancak bu yılın daha başında aniden bir düşüş yaşandı. Avrupa, Asya ülkelerinden turist bitmiş durumda. Böyle devam ederse kapılarımıza kilit vuracağız."

Başka bir esnaf ise çarşıya turist çekmek için yetkililerin proje hazırladıklarını ancak buna pek de güvenmediği söylüyor: "3 yıldan beri çok kötü günler geçiriyoruz. Geçen sene dükkanı kapatmayı düşündüm. Ama bize projeleri olduğunu söylediler. Ben de bekledim. Fakat görünürde ne proje var ne de turist."

'BİLEREK BU SÖYLEMLERİ YAYIYORLAR'

'Türkiye'deki ilk korona virüsü Kapalıçarşı'daki bir esnaftan çıktı' iddiaları ise çarşıdaki esnafı epey kızdırmış durumda. İddiayı sorduğumuz bir esnaf bu konudaki sitemlerini şöyle anlatıyor: "Zaten nedense Türkiye'de kötü bir şey olduğunda ilk Kapalıçarşı'da olduğu söyleniyor. Böyle bir şey yok. Bu iddiadan dolayı çarşı boş kaldı. Bilerek bu söylemleri yayıyorlar."

'PARA ÖNEMLİ DEĞİL YA CANIMIZ...'

Çarşıdaki esnafın derdi sadece turist sayısının azalması değil. Aynı zamanda gerekli tedbirlerin alınmadığını da düşünüyorlar: "Buraya yabancı ülkelerden birçok insan geliyor. Soralım bakalım... Kapıda termal kamera var mı? Ne kadar hijyenik bir ortamda yaşıyoruz? Bunu kimse sormuyor. Bu virüs olaylarının ardından temizlik adına yeni bir şey yapılmadı hiç. Para önemli değil ya canımız..."

.

SAHAFLARDAN MESAJ

Çarşıdan çıkınca Beyazıt'taki sahaflar çarşısına da uğruyoruz. Buranın esnafı ise, meseleyi bir çeşmenin duvarında şöyle özetlemiş: "Lütfen! Aksırma, tıksırma. Çöpünü bırakma. Burası evin değil. Çevreni düşün."