Kuşatmaya rağmen kadınlar Taksim'de

Kadın örgütlerinin, feminist gece yürüyüşü yapmak için çağrıda bulunduğu İstiklal Caddesi'ne çıkan tüm sokaklar çelik bariyerlerle kapatıldı. Taksim ve çevresinde çok sayıda Çevik Kuvvet ekibi, TOMA ve zırhlı polis aracı konuşlandırıldı. Valilik yasağı ve polis ablukasına rağmen kadın grupları Taksim'in caddeye yakın birçok noktasında gösteri yaptı. Yüzlerce kadından oluşan bir grup ise Karaköy'den Eminönü'ne yürüdü. Polisin toplam 34 kişiyi gözaltına aldığı açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - İstanbul'da valilik, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Taksim'de yapılabilecek etkinlikleri ve yürüyüşleri engellemek amacıyla yoğun güvenlik önlemleri aldı.

İstanbul Valiliği, feminist gece yürüyüşünün yapılacağı İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm yolları kapattı. Valilik tarafından yapılan açıklamada, İstiklal Caddesi'nin 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri kanunu kapsamında yer almadığını ifade edildi.

Yenikapı-Hacıosman metro hattındaki Taksim istasyonunun kapatılmasına karar verdi. Valilik ayrıca Şişhane istasyonunun İstiklal Caddesi ve 6. Daire giriş-çıkışlarını, F1 Taksim-Kabataş Füniküler hattını da ulaşıma kapattı.

İstiklal Caddesi'ne çıkan tüm sokaklar çelik bariyerlerle kapatıldı. Taksim ve çevresinde çok sayıda Çevik Kuvvet ekibi, TOMA ve zırhlı polis aracı konuşlandırıldı. Alana açılan hemen her girişte vatandaşlarla polisler arasında tartışma yaşandı.

Bariyerleri göstererek "Utanıyorum. T.C. bitmiş" diye bağıran bir vatandaşa polislerden biri "Burası T.C devleti. Sen neredesin Yunanistan'dan mı?" diye tepki gösterdi.

Valilik yasağı ve polis ablukasına rağmen birçok kadın grubu çeşitli yönlerden, sloganlar atarak İstiklal Caddesi'ne yürüyüşe geçti. Sıraselviler'deki İstanbul Kent Hastanesi önünde bulunan büyük bir kadın grubu polis tarafından sıkıştırıldı. Kadınlar burada protesto gösterisi düzenledi.

Tarlabaşı tarafından İstiklal’e girmeye çalışan kadınlar da engellendi. “Yaşasın feminist mücadelemiz”, “Gülistan doku nerede”, “İşsizlik, yoksulluk faturalar suçum değil” ve “Jin jiyan azadî” yazılı dövizler taşıyan kadınlar, “Dünyayı yerinden oynatacağız”, “Dünya yerinden oynar kadınlar birlik olsa” ve “İnadına isyan” sloganıyla caddeyle girmek için mücadele etti.

Cihangir'de büyük bir kadın grubu yasağı ve polis kuşatmasını sloganlar ve alkışlarla protesto etti. Kadınlar, emri veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya "Kadınlar burada, Süleyman nerede?" sloganıyla tepki gösterdi.

Tophane'ye doğru yürüyen kadınlara vatandaş tencerelere vurarak destek verdi. Tophane'den Karaköy'e inen yüzlerce kadın burada trafiği keserek Eminönü'ne doğru yürüdü. Grup bir süre sonra polisin uyarısıyla dağıldı.

Taksim Meydanı'nda toplanarak İstiklal Caddesi'nde yürüyüş yapmak isteyen hiçbir kadın grubuna izin verilmedi. Polis caddeye çıkmak isteyen gruplardaki toplam 34 kişiyi gözaltına aldı. Valilik kararıyla bariyer çekilerek kapatılan Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi gece yarısına doğru yaya trafiğine açıldı. (DUVAR)