Miçotakis: Avrupa, Türkiye'nin şantajlarına boyun eğmeyecek

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, "Avrupa'nın Türkiye'nin şantajlarına boyun eğmeyeceğini" söyledi. Miçotakis, "Türkiye ve AB arasındaki göçmen anlaşması öldü" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye ve Avrupa Birliği arasında 2016 yılında yapılan göçmen anlaşmasının Türkiye yüzünden 'öldüğünü' söyledi. Miçotakis, "Suriye'de olanlar yüzünden Türkiye'nin anlaşmayı tamamen delmesi üzerine anlaşma öldü" ifadelerini kullandı. "Avrupa'nın Türkiye'nin şantajlarına boyun eğmeyeceğini" söyleyen Miçotakis, "Krizi büyüten biz değiliz, sınırlarımızı koruyoruz" dedi.

Bölgede olan Reuters ve AFP muhabirleri, sınırın Kestanelik köyü (Kastanies) ve Pazarkule kısmında göçmenlerin birikmesiyle ortaya çıkan gerilimden ötürü Yunanistan ve Türkiye tarafından göz yaşartıcı gazın ve sis gazının atıldığını aktardı. Cuma gecesi ise Yunan polisi geçmek isteyen göçmenlere karşı tazyikli su kullandı.

Türkiye'nin 28 Şubat'ta sınırlarını açtığını duyurmasının ardından Avrupa'ya geçmek isteyen binlerce göçmen sınıra konuşlanmıştı. Sınırın Yunanistan tarafında askerler ve çevik kuvvet polisleri görevlendirilirken Türkiye de bin özel harekat askerini sınıra gönderdi.

DENİZDEN GEÇİŞLER YASAKLANDI

Diğer yandan Türkiye'nin artık denizden geçişlere izin vermeyeceği aktarıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ve Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu'nun takibiyle, kaçak göçmenlerin deniz geçişlerinin tehlikeli olması nedeniyle Ege Denizi'nden geçişlerine izin verilmiyor." denildi.

Twitter'dan yapılan açıklamada, "Tüm Türkiye'de ayrılmak isteyen kaçak göçmenlere müdahale etmeme prensibi uygulanırken bu yaklaşım hayati tehlike taşıması nedeniyle deniz geçişlerini kapsamıyor." ifadesi kullanıldı.

AB'YE TEPKİ: İKİYÜZLÜ YAKLAYIMIN YENİ GÖSTERGESİ

Diğer yandan, Dışileri Bakanlığı, Hırvatistan'da düzenlenen AB Dışişleri Bakanları (Dış İlişkiler Konseyi) Olağanüstü Toplantısı'ndan sonra yapılan açıklamaya tepki gösterdi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye'nin kapıları açmasının 2016'da imzalanan anlaşmanın çiğnenmesi anlamına geldiğini söyledi.

Borrell, Türkiye'deki mülteci yükünün farkında olduklarını, 6 milyar eurodan daha fazla yardımda bulunabileceklerini ancak Türkiye'nin önce mültecileri 'pazarlık kozu olarak kullanmasından' vazgeçmesi gerektiğini dile getirdi. "Göçmenlerin, sınırın açık olduğu söylenerek yasa dışı yollardan Avrupa'ya girmesi için kapıların açılması kabul edilemez" diyen Borrell, " Öncelikle sınırların açık olduğuna inanan göçmenlere bunun doğru olmadığını anlatmalıyız. İnsanlara 'gidin sınırlar açık' denmemeli. Bu oyuna bir son verilmeli" açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, "Dünyada en fazla sayıda mülteciye en iyi şekilde ev sahipliği yapan bir ülkeyi göç konusunu siyasi bir amaçla kullanmakla itham etmek, yıllardır maruz kaldığımız ikiyüzlü yaklaşımın yeni bir göstergesidir" denildi. Açıklamada aynı zamanda, "AB'nin, uluslararası hukuk ve insan haklarını ihlal eden ve sınırına gelen masum insanlara her türlü eziyeti reva gören Yunanistan'a arka çıkarak kendi ilke ve değerleriyle çelişmesi ise ayrıca ibret vericidir" ifadesi kullanıldı.

SOYLU: MASKELER DÜŞTÜ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise cumartesi günü yaptığı açıklamada, "21. yüzyılda hele kendilerine 'Avrupalı' diyenlerle, böyle bir tabloyla karşılaşacağımızı bize söyleselerdi, herhalde 'şaka yapıyorsunuz' derdik. Bu olay bir meselenin de anlaşılmasına vesile oldu; maskeler düştü. Sözde insanlık nutukları atanların aslında ne kadar acımasız oldukları ortaya koydu." dedi. Soylu, "Onların itmelerine aldığımız tedbirlerle müsaade edilmedi. En temel hak sığınma hakkıdır. Bu insan haklarının birinci kuralıdır. Bunu ortadan kaldırmaya hiçbir devletin hakkı söz konusu değildir" ifadesini kullandı.

Sınırı geçen mültecilerin sayısı ile ilgili ile ise Soylu şu sözleri kaydetti: "Bu daha başlangıç. Şimdi havalar sıcak, gittikçe sıcaklaşıyor. 200 kilometrenin üzerinde bizim Meriç'i kendine çizgi tutan Yunanistan'la bir sınırımız var. Maalesef bu sene Balkanlarda hava kurak gitti. Su, 40-45 santimetreye düştü. Ayağınızla geçebilirsiniz. Miçotakis'in sınırları tutmak gibi bir kabiliyeti yok." (BBC Türkçe)