Esat Canan ve Fethi Gümüş'e 7 yıl 6'şar ay ceza

Diyarbakır Barosu eski Başkanı Fethi Gümüş ile HDP'nin eski Hakkari Milletvekili Esat Canan hakkında “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla açılan davalarda 7 yıl 6’şar ay hapis cezası verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binasına girip çıktıkları, toplantı ve kongrelerine katıldıkları gerekçesiyle Diyarbakır Barosu eski Başkanı Fethi Gümüş ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Hakkari Milletvekili Esat Canan hakkında açılan davaların karar duruşmaları yapıldı. "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla açılan dava duruşmaları, Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde ardı ardına görüldü.

SAVCI 15 YIL CEZA İSTEDİ

İlk olarak Gümüş hakkında açılan dava duruşması yapıldı. Gümüş ve avukatları Mehmet Emin Aktar, Cihan Aydın, Ahmet Özmen ve Sidar Gümüş’ün duruşmada hazır bulundu. İddia makamı, esas hakkındaki mütalaasını sundu. İddia makamı, DTK’nin, KCK yapılanmasının çatı örgütü ve sözde en üst karar alma yetkisi bulunan bir üst meclis yapılanması olduğunu ileri sürerek, Gümüş hakkında TCK 314/2 maddesi ve TMK’nin 5’inci maddesi gereğince 15 yıla hapis cezası verilmesini talep etti.

‘CEMAATÇİLERİN DELİLLERİYLE YARGILANIYORUZ’

Duruşmada söz alan Gümüş, tevsi tahkikat taleplerinin reddedilmesine tepki gösterdi. “Burada beni yargılayan siz değil, polisin fezlekedeki değerlendirmesidir” diyen Gümüş, şöyle konuştu:  “Usul yönünden eksik bir yargılama yapılıyor. 2008-2012 tarihleri arası suçlamalar var. Ben o dönem Demokratik Toplum Partisi (DTP) üyesiydim. Deliller usule aykırı toplanmış. Şüpheli olmadığım halde telefonlarım dinlenmiş. Dosyada parti faaliyetlerime dair hiçbir faaliyete yer verilmemiş. Polis değerlendirmesini kapatın dosyada başka bir şey kalmaz. Dosyada başka hiçbir yerde legal illegal örgüt ismi geçmez. DTK önünde çekilen fotoğraflarımı inkar etmiyorum. En baştan oraya neden gittiğimi açıkladım. Fotoğrafların çekildiği tarihle DTK toplantılarının tarihleri dosyada mevcut kıyaslayın. Tek bir fotoğraf bir toplantı tarihiyle uyuşmuyor. Ancak DTK’nin tüm toplantılarına katıldığım söyleniyor. Polis mahkemeyi yanıltıyor. DTK’nin hiçbir listesinde ismim yok. Hiçbir örgütle bağım yok. Örgüt üyesi olarak yargılanmam adaletli değil. Parti başkanının toplantılarda aldığı not ele geçiriliyor. Polis bu notları KCK kararları olarak fezlekeye koyuyor. Notta yer alan bilgilerin hepsi parti çalışmaları. Cemaat polislerinin topladığı delillerle yaklaşık 400 dava açıldı. Cemaat polislerinin hazırladığı delillerle yargılanıyoruz. Adil bir karar ortaya konulsun.

'ADİL YARGILANMA İLKESİ İHLALİ'

Ardından konuşan avukatları Cihan Aydın, Ahmet Özmen ve Sidar Gümüş ise, tevsi tahkikat taleplerinin reddedilmesiyle adil yargılama ilkesinin ihlal edildiğini belirterek, esasa dair savunma yapmayacaklarını söyledi. Gümüş’ün diğer avukatı Mehmet Emin Aktar da, mahkemenin tarafsız ve bağımsız karar vermesi gerektiğine vurgu yaparak, “Müvekkil 2018 yılında şüpheli olarak yer aldığı dosyada 2012 yılında elde edilen deliller kullanılıyor. 46 yıllık bir avukat tevsi tahkikat talepleri reddediliyor. Hukuka aykırı bir yargılamanın tarafı olamayız” diye konuştu.

Verilen aranın ardından mahkeme, suçun alt sınırından uzaklaşarak Gümüş’e “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

ESAT CANAN’A DA HAPİS CEZASI

Gümüş’ün duruşmasının ardından HDP eski Milletvekili Esad Canan’ın duruşması görüldü. İddia makamı ceza istedi.  Savunmaların ardından mahkeme, Canan’a “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Esat Canan 19 ve 22’nci dönemlerde CHP, 24’üncü dönem ise HDP’den milletvekilliği yapmıştı.