İzmir Barosu'ndan kriz incelemesi

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel Çeşme'de mültecilerin geçiş yaptıkları yerde konuştu: Devletleri sığınmacıların haklarını korumak üzere daha titiz davranmaya davet ediyoruz.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyeleri, Göç ve İltica Komisyonu Üyeleri ile İnsan Hakları Merkezi Üyelerinden oluşan bir heyet, hükümetin geçtiğimiz hafta yeni göç dalgasına engel olunmayacağını açıklamasından sonra yaşanan mülteci krizini yerinde incelemek için Çeşme'ye gitti.

'DEVLETLERİ SIĞINMACILARIN HAKLARINI KORUMAYA DAVET EDİYORUZ'

İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, çok sayıda sığınmacının sahillerde başka ülkelere geçmek üzere beklediği haberleri üzerine durumu yerinde görerek durum tespiti yapmak üzere Çeşme'ye geldiklerini ifade etti. Yücel, “Bugün öğleden sonra yaptığımız incelemede gözlemleyebildiğimiz kadarıyla sahiller boştu. Ancak, mültecilerden arta kalmış konserve kutularını ve can yeleklerinin boş paketlerini gördük. Konakladıkları söylenen birkaç yeri dolaştık, insani koşullar değil hiçbiri. Tarafı olmadıkları bir savaşın, tarafı olmadıkları bir zulmün sonucunda evlerini kaybetmiş, işlerini kaybetmiş belki de yakınlarını kaybetmiş insanlardan söz ediyoruz. Sınırların açılması kararından hemen sonra açıklamıştık, burada önemli olan yaşam hakkı başta olmak üzere sığınmacıların hak ve özgürlüklerine titizlikle önem gösterilmesiydi. Söylediklerimizde ne kadar haklı olduğumuz bugün ortaya çıkıyor. Yunanistan’a gitmek isteyen sığınmacılardan vurulanlar oldu, aynı şey denizlerde de yaşanıyor maalesef. Bütün ülkelerin, özellikle Yunanistan’ın çok sert bir tavrı olduğunu biliyoruz, devletleri sığınmacıların haklarını korumak üzere daha titiz davranmaya davet ediyoruz. Mülteci meselesinin siyasi bir pazarlığın konusu yapılamayacağı inancındayız” ifadelerini kullandı.

'YUNANİSTAN’DAKİ MESLEKTAŞLARIMIZLA İRTİBAT HALİNDEYİZ'

İzmir Barosu’nun insan hakları ile göç ve ilticadan sorumlu yönetim kurulu üyesi Av. Ali Deman Güler ise tabloyu anlamak üzere otogarda görüştükleri Afgan bir ailenin yanı sıra taksici esnafı ve otobüs işletmecileri ile de irtibat kurduklarını söyledi. Güler, “Bugün bizim tespit ettiğimiz durum sahillerde bu saat itibariyle kimsenin kalmadığı yönünde. Fakat son 24 saatte 11 teknenin yola çıktığı söyleniyor. Deniz bugün çok uygun olmadığı için bu sayının azaldığı bize ifade edildi. Önümüzdeki günlerde deniz durulduğunda sayının artmasından endişe ediyoruz. Çünkü sadece Çeşme’de değil, Dikili, Kuşadası ve diğer ilçelerde de bir hareketlilik var. Sığınmacılar, yapılan siyasi açıklamalardan umutlanıp kendilerine yeni bir hayat kurmaya çalışıyorlar. Bunu yaparken de canlarını riske atıyorlar. Yunanistan’daki durumun çok fecaat olduğunu söylemek lazım. Yunanistan’daki meslektaşlarımızla İzmir Barosu olarak irtibat halindeyiz. Önümüzdeki günlerde de durumu değerlendirmek üzere bir araya geleceğiz” diye konuştu.

İzmir Barosu heyeti üyeleri alanda çalışan sivil toplum görevlilerinden son durum hakkında bilgi aldıktan sonra Çeşme Otogarı'nda bulunan mültecilerle görüştüler. Mültecilerin bölgedeki varlığı ile ilgili olarak taksici esnafı ve otobüs firmalarından bilgi alan heyet üyeleri sürecin takipçisi olacaklarını ve krizin mağduru olan mültecilere hukuki ve insani yardım için hazır olduklarını belirttiler. (DUVAR)