İşveren kendilerini madene kapatan işçilerle iletişimi kesti

Çanakkale ili Yenice ilçesinde faaliyet yürüten NESKO Madenciliğe ait bakır madeninde çalışan 33 maden işçisi, maaşları ve tazminatları ödenmediği için ve çalışma koşullarının kötülüğü nedeniyle dünden beri yerin 140 metre altında direnişte. Sendikalı oldukları için işten çıkarılan arkadaşlarının işe dönmesini isteyen işçilerin diyafon bağlantısı ise işveren tarafından kesildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çanakkale Yenice’de ücretlerinin ödenmesi ve sendika hakkı için kendilerini dün yerin 140 metre altına kapatarak direnişe geçen maden işçilerinin yer üstü ile bağlantısı işveren tarafından kesildi.

CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ve Dev Maden Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün ile görüşen işçilerin diyafon bağlantısının bu görüşme nedeniyle kesildiği belirtiliyor. Yeraltında direnişe başlayan işçiler, sorunlarını ve taleplerini hazırladıkları videolarla duyurmaya çalışıyor. İşçilerin Yeni1mecra’ya ulaştırdığı videolarda, işçilerin 4 aylık maaşlarının ödenmediği, emekli olamadıkları, iş güvenliği kurallarına uyulmadığı, işletmede bulunması gereken ambulansın çalışmadığı, üye oldukları Dev Maden-Sen’den çıkmaya zorlandıkları ve 10 arkadaşlarının bunu kabul etmedikleri için işten çıkarıldıkları dile getiriliyor.

İŞÇİLER NE DİYOR?

Yeraltındaki işçilerin arasında bulunan işçi temsilcisi Sercan Fidan, videosunda haklarını almak için iş durdurma kararı aldıklarını ve açlık grevine başladıklarını söylüyor. Fidan “Burada hiçbir iş güvenliği yoktur. En önemlisi, ambulans bile çalışmıyor. Bir hafta önce hastalanan bir arkadaşımız, ambulans bozuk diye hastaneye işçi servisiyle gönderildi. Burada işverenden bize sahip çıkmasını istiyoruz” diyor.

NESKO maden ocağında 2007’den beri çalıştığını belirten Engin Yaman ise, verilmeyen maaşlarının ödenmesi ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için Dev Maden Sen’e üye olduklarını, bunun üzerine işverenin üzerlerinde ağır bir baskı uyguladığını söylüyor. Sendikal faaliyetten dolayı 10 arkadaşlarının işten çıkarıldığını ifade eden Yaman, “Buraya çocuğumuzu, eşimizi, annemizi bırakarak geldik. Hakkımızı alıncaya kadar bu davadan vazgeçmeyeceğimizi arkadaşlarımız adına belirtiyoruz. En başta devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz” şeklinde konuşuyor.

2007’den beri NESKO Madencilik’te çalışan Erol Çakar adlı işçi ise “Maaşlarımızı alamıyoruz. Mağduruz. 2018’de emekli oldum. Tazminat hakkımı alamıyorum. Benim gibi birçok emekli arkadaşım tazminat hakkını alamıyor. Maaşlar düzenli ödenmiyor. Bu yüzden Dev Maden-Sen sendikasına üye oldum. Üye olduğumuz günden beri tüm arkadaşlarımızla birlikte baskı altındayız” diyor.

CHP’Lİ ERKEK: HUKUKSUZLUK

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ve Dev Maden Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün’le birlikte maden bölgesine gelerek direnişteki işçilerle ve işverenle görüşmeler yaptı. Kısa bir açıklama yapan Erkek, “Yaşanan hukuksuzluk derhal çözülmeli ve hukuka uygun çözümler üretilmelidir” dedi. “Sendikada örgütlenmek işçilerin anayasal hakkıdır, engellenmesi suç teşkil eder” diyen Erkek, madende en kısa zamanda işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınması gerektiğini söyledi.

BAĞLANTILARI KESİLDİ

İşçiler bu mesajları gönderirken NESKO Madencilik yönetimi ise yer üstüyle olan yaşamsal önemdeki diyafon/iletişim hattını kesti. İletişimin kesilmesi, yeraltındaki işçilerin can güvenliğini tehdit etmesi nedeniyle madencilik mevzuatına göre bir suç oluşturuyor. Bölgede bulunan Dev Maden Sen yetkilileri, yeraltı ile iletişimin kesilmesiyle ortaya çıkan can güvenliği sorunu nedeniyle NESKO Madencilik hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.