HDP'den hükümete İmralı'da yangın tepkisi: Açıklama ciddiyetsiz

Abdullah Öcalan ile 8 hükümlünün bulunduğu İmralı'da bu sabah orman yangını çıktı. HDP Milletvekili Başaran, hükümetten yapılan tek cümlelik açıklamanın ciddiyetsiz bir yaklaşım olduğunu belirterek, aileye ve avukatlara görüş izni verilmesinin kafalardaki soru işaretlerini gidereceğini ifade etti. Avukatları, Abdullah Öcalan ile görüşmek için başvurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İmralı Adası'nda çam ve zeytin ağaçlarının bulunduğu ormanlık alanda sabah saatlerinde çıkan yangın, lodosun etkisiyle kısa sürede yayıldı. Yangına müdahale için Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevkedildi ancak fırtına nedeniyle ulaşımda güçlük yaşandığı ifade edildi. Ayrıca söndürme helikopteri de istendi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, konuya ilişkin soruya verdiği yanıtta, "İmralı’daki cezaevinin çok ötesinde, çok uzağında köşede bir yer, bir risk söz konusu değil" dedi.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcü ve Milletvekili Ayşe Acar Başaran ise İmralı'daki yangına ilişkin net ve ayrıntılı bir açıklama yapılmadığı eleştirisinde bulundu. "Yetkililere seslenmek istiyorum;: Bu yaklaşım Kürt halkında paniğe, infiale sebep olabilir. Bu tür ciddiyetsiz ve olayın vehametinden uzak açıklamaların yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle, hükümet cephesinden toplumu ikna edecek bir açıklamanın en kısa zamanda yapılmasını bekliyoruz. Çeşitli konuların arasına sıkıştırılmış tek cümlelik açıklamanın bizler ve toplum tarafından yeterli görülmediğini tekrar ifade ediyorum" diyen Başaran, ziyaret izni verilmesi halinde ailesinin ve avukatlarının yapacağı açıklamanın, kafalardaki soru işaretlerini giderebilecek en yeterli yaklaşım olacağını ifade etti.

Konunun takipçisi olduklarını vurgulayan Başaran, hükümetin de daha ciddi bir yaklaşım içinde olması gerektiğini söyledi ve ekledi: "Derhal, yarını beklemeden Sayın Öcalan ile görüşme yapılmalıdır."

AVUKATLARDAN İMRALI BAŞVURUSU

Abdullah Öcalan’ın avukatları Raziye Turgut, Mazlum Dinç, Rezan Sarıca ve İbrahim Bilmez, İmralı’da çıkan yangın nedeniyle müvekkilleri ile görüşmek için Adalet Bakanlığı'na başvuruda bulundu. Adalet Bakanlığı'na yapılan başvuruda şu ifadelere yer verildi: "Müvekkilimiz Sayın Öcalan ile en son yaptığımız 7 Ağustos 2019 tarihinden bu yana herhangi bir şekilde ne görüşebildik ne de mektup veya telefon gibi iletişim araçları ile haberleşebildik. Bu yaşanan olağanüstü yangın durumu bizlerde ve müvekkillerin ailelerinde ciddi anlamda kaygıya yol açmıştır. Müvekkillerimiz Sayın Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’ın sağlık durumları ile cezaevi koşullarının gözlemlenmesi başta olmak üzere söz konusu bu kaygılarımızın giderilmesi açısından derhal görüşmemizin sağlanmasını talep ediyoruz." (HABER MERKEZİ)