Ankara'daki İdlib görüşmelerine perşembe günü devam edilecek

Türk ve Rus heyetleri arasındaki İdlib görüşmesine yarın devam edilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye ve Rusya heyetlerin Ankara'da gerçekleştirdiği ve Suriye'nin İdlib bölgesindeki duruma ilişkin görüşmeler sona erdi. Görüşmeler yarın devam edecek.

Anadolu Ajansı'nın diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre, Türkiye ile Rusya arasında İdlib konusunda üçüncü tur görüşmeler için heyetler Dışişleri Bakanlığı'nda bir araya geldi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin başkanlığındaki görüşmeler sona erdi. Görüşmelere, yarın kaldığı yerden devam edilecek.

Türk ve Rus heyetleri, daha önce İdlib konusunda Ankara ve Moskova'da iki tur görüşme yapmıştı.

Rusya: Türkiye ile olumlu sonuç bekliyoruzRusya: Türkiye ile olumlu sonuç bekliyoruz

NE OLMUŞTU? 

Suriye ordusu, Soçi Mutabakatı kapsamında kurulması planlanan çatışmasızlık bölgesindeki ateşkes ihlallerini gerekçe göstererek, Heyet Tahrir el Şam (eski El Kaide/eski El Nusra) örgütünün kontrolünde bulunan İdlib vilayetinin güneyindeki askeri harekatı yeniden başlatmıştı. Suriye askerleri çok sayıda kritik kasaba ve köyde kontrolü ele geçirirken, Türkiye'nin Soçi Mutabakatı kapsamında kurduğu gözlem noktalarının bazıları da hükümet kontrolündeki bölgede kalmıştı.

İdlib mutabakatının tam metni yayınlandıİdlib mutabakatının tam metni yayınlandı

3 Şubat'ta Suriye ordusunun Türkiye'ye ait gözlem noktasına açtığı topçu ateşiyle 7'si asker 1'i sivili 8 kişi hayatını kaybetmişti. Milli Savunma Bakanlığı, 10 Şubat'ta Suriye ordusunun askerlere ateş açtığını duyurdu. Açıklamada, "İdlib’de çatışmaları önlemek, hudut güvenliğimizi sağlamak, göçü ve insanlık dramını engellemek maksadıyla bölgeye takviye olarak gönderilen unsurlarımıza, Rejim tarafından 10 Şubat 2020 tarihinde yapılan yoğun topçu atışı neticesinde, 5 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 5 silah arkadaşımız yaralanmıştır” denildi.

Türkiye ateşkes kararının Suriye ordusu tarafından ihlal edildiğini, Rusya ve Suriye hükümeti ise İdlib'deki örgütlerin ateşkese uymadığını belirtiyor.

Rusya: Türkiye İdlib'de verdiği sözleri yerine getirmediRusya: Türkiye İdlib'de verdiği sözleri yerine getirmedi

Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye sınırına ve İdlib'e yoğun askeri sevkiyat yaparken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Şubat'taki AK Parti grup toplantısında, yeni bir saldırı olması halinde Türkiye'nin Soçi Mutabakatı'na bağlı kalmayacağını söyledi. Erdoğan, "Bundan sonra saldırı olursa Soçi'ye bağlı kalmadan rejim güçlerini her yerde vuracağız. Rejimi belirlediğimiz sınıra kadar kovalayacağız" dedi.

Erdoğan: Soçi'ye bağlı kalmadan rejim güçlerini vuracağızErdoğan: Soçi'ye bağlı kalmadan rejim güçlerini vuracağız

İdlib'de yaşananların ardından ABD'den Türkiye'ye destek veren açıklamalar geldi. ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, 12 Şubat'ta Türkiye'ye geldi. Ankara'daki temaslarının ardından açıklama yapan Jeffrey, iki ülkenin Rusya'nın Suriye ve Libya'daki rolünden endişeli olduğunu söyledi. Jeffrey, Türkiye'nin Suriye ve "özellikle İdlib'de askeri güç bulundurmasını desteklediklerini" belirtti.

Daha sonra iki ülke askeri ve istihbarat yetkililerinin yer aldığı heyetler Ankara ve Moskova'da toplantılar yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de dün yaklaşık 1 saatlik telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'dan yapılan açıklamada, Erdoğan'ın Soçi Mutabakatı'na vurgu yaptığı belirtildi. Kremlin'in açıklamasında ise "İki lider, İdlib konusunda teması artırma noktasında anlaştı" denildi.

Son olarak Milli Savunma Bakanlığı, İdlib'de 20 Şubat'ta düzenlenen hava saldırısında 2 askerin hayatını kaybettiğini, 5 askerin de yaralandığını açıkladı. (HABER MERKEZİ)

MSB: İdlib'de iki şehit varMSB: İdlib'de iki şehit var

Putin'le görüşen Erdoğan: Çözüm Soçi'nin tam uygulanmasıPutin'le görüşen Erdoğan: Çözüm Soçi'nin tam uygulanması

Erdoğan: İdlib için 'savaş' diyebilirimErdoğan: İdlib için 'savaş' diyebilirim

Rusya ve Suriye'den ortak İdlib açıklaması: İnsani krize militanlar yol açıyorRusya ve Suriye'den ortak İdlib açıklaması: İnsani krize militanlar yol açıyor

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan Türkiye'ye İdlib tepkisi: Asker göndermek durumu kötüleştiriyorRusya Savunma Bakanlığı'ndan Türkiye'ye İdlib tepkisi: Asker göndermek durumu kötüleştiriyor

Jeffrey: Türkiye'nin İdlib'de askeri güç bulundurmasını destekliyoruzJeffrey: Türkiye'nin İdlib'de askeri güç bulundurmasını destekliyoruz

ABD'den Türkiye'ye İdlib taziyesi: Müttefikimizin yanındayızABD'den Türkiye'ye İdlib taziyesi: Müttefikimizin yanındayız

Putin'le görüşen Erdoğan: Çözüm Soçi'nin tam uygulanmasıPutin'le görüşen Erdoğan: Çözüm Soçi'nin tam uygulanması

Duvar Özel... Fyodor Lukyanov: İdlib'te savaş çıkmayacakDuvar Özel... Fyodor Lukyanov: İdlib'te savaş çıkmayacak