Kıbrıs’a çalışma ziyareti: Bölünmüş bir ada ve kayıplar 

Kıbrıs Kayıp Şahıslar Komitesi’nin verilerine göre Kıbrıs’ta, çatışma sürecinde kaybedilen insanların sayısı 2002. Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, İnsan Hakları Derneği ve Friedrich Ebert Stiftung İstanbul Ofisi Kasım 2019’da Kıbrıs’a çalışma ziyareti gerçekleştirerek, kaybedilmelere ve adanın sınır kapılarının 2003’te açılmasının ardından gelişen sürece dair bir video ve gezi yazısı hazırladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, İnsan Hakları Derneği ve Friedrich Ebert Stiftung İstanbul Ofisi bir araya gelerek, Kıbrıs’ın Rum ve Türk halklarından zorla kaybedilenlerin izini sürdükleri bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Ziyaretin sonucunda ise ekibin deneyimleri “Bölünmüş bir Ada ve Kayıplar | Çalışma Ziyareti: Kıbrıs, Lefkoşa” adıyla video haline getirildi.

Özgür Sevgi Göral’ın, Hakikat Adalet ve Hafıza Çalışmaları Derneği ile hazırladığı “Hakikat İçin Umut Var Mı?” kitabında zorla kaybedilmenin ele alındığı yerlerden biri olan Kıbrıs’a gerçekleştirilen ziyaret, Lefkoşa’nın ortasından geçen tampon bölgedeki “Dayanışma Evi”nin önemini vurguluyor. Dayanışma Evi, adanın kuzey ve güneyindeki Rum ve Türk toplumlarının bir araya geldiği bir topluluk merkezi olarak kullanılıyor. Çalışmayı gerçekleştiren ekibin Lefkoşa’daki deneyimlerine, istatistik bilgilere ve yaşananların etkilerine dair ayrıntılı olarak hazırladığı gezi yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

Video ve yazı, 1960’larda başlayarak, toplumlar arasında devam eden 11 yıllık çatışma sürecinde yaşanan kaybedilme vakalarını, sınır kapılarının 2003’te açılmasını takiben, iki taraftan kayıp ailelerinin, “Birlikte Başarabiliriz (Together We Can)” ile örgütlenmesi ışığında ele alıyor.

Kayıplar meselesinin ortaya çıkması adına ilk çalışmaları gerçekleştirenlerden gazeteci Sevgül Uludağ, “Birlikte Başarabiliriz” oluşumundan Hüseyin Akansoy, Erbay Akansoy ve Christos Efthymiou ile gerçekleştirilen görüşmelerin yanı sıra, “Kayıp Şahıslar Komitesi”nin faaliyetlerine dair de bilgi alabileceğiniz videoyu buradan izleyebilirsiniz. (HABER MERKEZİ)