Halkevleri’nden Gazete Duvar’a ödül

8. Halkevleri Basın, Sanat ve Dayanışma Ödülleri'nde Gazete Duvar'a dayanışma ödülü verildi. Ödülü alan Gazete Duvar Genel Yayın Yönetmeni Ali Duran Topuz, "Çok az sayıca meslektaşımızla bu mücadele içerisinde kuralları, protokolü, ahlakı belli olan bir mesleği düzgün bir şekilde yaparak bu büyük direniş içerisinde yer alan herkesin hayal ettiği daha iyi bir ülke ve daha özgür bir toplum için sürdürdüğü mücadelede görevimizi yerine getirmek istiyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazete Duvar, Halkevleri tarafından 8. kez verilen basın, sanat ve dayanışma ödülüne layık görüldü. Ödül töreninde konuşma yapan Gazete Duvar Genel Yayın Yönetmeni Ali Duran Topuz, ödülü Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat Gazetesi’ni dağıtırken öldürülen Kadri Bağdu’ya adadı.

8. Halkevleri Basın, Sanat ve Dayanışma Ödülleri, Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Ödül töreninin bu yılki teması “Hakikatin peşinde” oldu.

'OTORİTER POLİTİKALARIN HEDEF ALDIĞI MESLEK GRUPLARINDANIZ'

Törende, Gazete Duvar adına dayanışma ödülünü Genel Yayın Yönetmeni Ali Duran Topuz aldı. Ödülü, Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat Gazetesi’ni dağıtırken Adana’da faili meçhul bir şekilde katledilen Kadri Bağdu’ya adayan Topuz, şöyle konuştu:

"Bu tören Türkiye’nin, Orta Doğu’nun, Kürdistan’ın tarihindeki birbiriyle bağlantılı iki meseleyi baştan sona sergiliyor. O da burası bir yanıyla zulümlerin coğrafyası, ama öte yanıyla da çok büyük direnişlerin coğrafyası. ‘Baş eğmedik bu size dert olsun’ diyenlerin coğrafyası. Biz böyle bir coğrafya içerisinde şu anda yürütülmekte olan otoriter politikaların hedef aldığı meslek gruplarından birinde yer alan bir küçük yapıyız. Çok az sayıca meslektaşımızla bu mücadele içerisinde kuralları, protokolü, ahlakı belli olan bir mesleği düzgün bir şekilde yaparak bu büyük direniş içerisinde yer alan herkesin hayal ettiği daha iyi bir ülke ve daha özgür bir toplum için sürdürdüğü mücadelede görevimizi yerine getirmek istiyoruz."

ZÜBEYDE TEPE: BU ÖDÜLÜ NEŞELİ GÜNLERDE ALSAYDIK KEŞKE

Gecenin başında bir konuşma yapan Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay, salonu “Hakikatin peşinde koşanlar hoş geldiniz” diyerek selamladı.

Cumartesi Anneleri’ne verilen ödülü öldürülen Özgür Gündem Gazetesi muhabiri Ferhat Tepe’nin annesi Zübeyde Tepe aldı. Oğlu Ferhat Tepe’nin kendisine Özgür Gündem muhabiri olmak istediğini söylediğinde "eyvah" dediğini anlatan Zübeyde Tepe, "O zaman da basın özgür değildi görüyorum ki şimdi de özgür değil. Başka ödüller de verildi. Üzgünüm çünkü bu ödülü sevinçli, neşeli günlerde alsaydık keşke" diye konuştu.

Zübeyde Tepe (sağda), Cumartesi Anneleri'ne verilen ödülü Gezi Parkı eylemleri sırasında hayatını kaybeden Ahmet Atakan'ın annesi Emsal Atakan'ın (solda) elinden aldı.

Araştırmacı gazeteci Çiğdem Toker’e, ödülünü İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu takdim etti. Halkevleri tarafından verilen dayanışma ödülünü almaktan kıvanç duyduğunu belirten Toker, sözlerine şöyle devam etti: "Bu salonun bana hissettirdiği duyguyu paylaşmak istiyorum. Yüz yüze tanışmasak bile insanın kendini emanet edebileceği, güven duyabileceği, arkadaşım olsun diyebileceği insanların olduğunu biliyorum burada. Bunun için de değişik kılıklara girmiş kötülüğe karşı mücadeleye çok önemli bir zemin oluşturan Halkevleri’ne teşekkür ediyorum.”

KURAL: HEP EŞİTLİKTEN YANA OLDUM

HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın Devran kitabındaki hikâyeleri okuma tiyatrosuna şeklinde sahneleyen oyuncu Jülide Kural da ödül alan isimler arasındaydı. Kural, ödülünü Sinesen Başkanı Zafer Aydın’dan aldı.

38 yıllık sanat hayatında eşitlikten, özgürlükten ve her zaman ezilenden yana olmaya çalıştığını belirten Jülide Kural, konuşmasını şair Gülten Akın’dan bir dörtlük okuyarak bitirdi. “Haksızlık nerede varsa orada olacağız. Savaş nerede varsa orada olmayacağız. Biz barışla, sevgiyle duracağız ama eğer anlamazsanız sesimiz çıkacak, büyük kavgamız başlayacak, yankılanacak, dağdan dağlara, dağdan dağlara…”

'DÜNYANIN ALTINI ÜSTÜNE GETİREN KADINLAR ADINA'

Şule Çet Adalet Komisyonu adına ödül alan Neslihan Duran'a, ödülünü avukat Selin Nakipoğlu verdi. Nakipoğlu, "Bu tarihe yazılacak bir direniştir. Bu direnişi unutmayın” diye konuştu.

Komisyon adına konuşan Neslihan Duran ise “Bu ödülü tüm kadınlar adına alıyorum. Biz dünyanın altını üstüne getiren kadınlarız, çünkü altının üstünden daha iyi olduğunu biliyoruz” dedi. Neslihan Duran’ın konuşmasının ardından “Kadınlar birlikte güçlü” sloganı atıldı.

SELÇUK MIZRAKLI MESAJ GÖNDERDİ

Yerine kayyım atanan ve cezaevinde bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’ya verilen ödülü, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık aldı. Mızraklı, tutuklu bulunduğu Kayseri Bünyan Cezaevi’nden bir mesaj gönderdi. Socrates ve Galileo’nun hakikati arama mücadelesine atıfta bulanan mesajda şu ifadeler yer aldı:

"İnsanlar her devirde hakikati aramak konusunda ilgi ve çaba göstermişlerdir. Bu arayışta biliyorsunuz benim gibi binlerce yoldaşımız da tel örgüler arasında, zindanlardadır. Zindanda olmamız sizinle birlikte mücadele etmemizi engellemediği gibi burada sizlerden aldığımız umutla direnerek daha güçlü bir şekilde demokratik bir yaşamın mücadelesini vermekteyiz. Halkevleri'ne gönül veren, emek veren tüm yoldaşları selamlıyor hep birlikte kazanacağımıza olan inancımı yineliyorum.”

Törende ödül alanların tam listesi şöyle:

Şule Çet için Adalet Komisyonu adına Neslihan Duran, Çorlu Tren Katliamı Davası Aileleri adına Mısra Öz Sel, Bülen Şık, Adalet Nöbeti adına avukat Türkan Yılmaz, Bülent Utku, Selçuk Mızraklı adına Turan Hançerli, 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği adına Mehtap Sakinci Coşgun, Suruç Aileleri İnisiyatifi adına Fethi Aydın, Jülide Kural, Çiğdem Toker, Mücella Yapıcı, Berkay Ateş.