Putin'le görüşen Erdoğan: Çözüm Soçi'nin tam uygulanması

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin, telefonla İdlib'i görüştü. Beştepe'den yapılan açıklamada şöyle denildi: "Sayın Cumhurbaşkanımız görüşmede, rejimin İdlib’de dizginlenmesinin ve insani krizin durdurulmasının şart olduğunu vurgulamış; İdlib’de çözümün Soçi Mutabakatının tam olarak uygulanmasından geçtiğini belirtmiştir." Kremlin'in açıklamasında da "İki lider, idlib konusunda teması artırma noktasında anlaştı" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İdlib'deki gelişmelere ilişkin yaklaşık 1 saatlik telefon görüşmesi yaptı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın görüşemeye ilişkin açıklamasında, Erdoğan'ın Soçi mutabakatına vurgu yaptığı belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi: "Sayın Cumhurbaşkanımız görüşmede, rejimin İdlib’de dizginlenmesinin ve insani krizin durdurulmasının şart olduğunu vurgulamış; İdlib’de çözümün Soçi Mutabakatının tam olarak uygulanmasından geçtiğini belirtmiştir. İki liderin yapılan tüm anlaşmalara bağlı olduklarını ifade ettikleri görüşmede, Libya’daki gelişmeler de ele alınmıştır.''

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşme öncesinde ise Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile üçlü bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

PUTİN: SURİYE'NİN EGEMENLİĞİNE KOŞULSUZ SAYGI DUYULMALI

Kremlin'in görüşmeye ilişkin açıklamasında ise "İki lider, idlib konusunda teması artırma noktasında anlaştı" denildi. Açıklamada, “Odakta bir kez daha İdlib gerilimi azaltma bölgesindeki durum vardı. Vladimir Putin, aşırılıkçı grupların devam eden agresif eylemlerinden duyulan ciddi endişeleri dile getirdi. Suriye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne koşulsuz saygı duyulması gerektiği vurgulandı” dendi.

Rusya ve Türkiye liderlerinin, İdlib’deki gerilimin azaltılması, ateşkesin sağlanması ve terör tehdidinin yok edilmesi için bakanlıklar arası ikili görüşmeleri yoğunlaştırma kararı aldığı ifade edildi. Liderler ayrıca savunma bakanlıkları arasındaki temasların yoğun biçimde devam ettiğini de doğruladı.

SOÇİ MUTABAKATINDA NELER VARDI?

Erdoğan ve Putin, Suriye'nin beklenen İdlib operasyonu öncesi, 17 Eylül 2018'de Rusya'nın Soçi kentinde bir araya gelerek İdlib'de silahlardan arındırılmış bir bölge kurulması üzerinde anlaşmaya varmıştı. 15-20 kilometre derinliğinde ve 250 kilometre uzunluğundaki silahsızlandırma şeridinin silahlı örgütlerin kontrol ettiği bölgeden geçmesi planlanıyordu. Bunun üzerine Suriye ordusu, bir süredir planlamakta olduğu İdlib operasyonunu erteledi. Türk Silahlı Kuvvetleri, 2017'de Astana'da Rusya ile vardığı anlaşma kapsamında 12 Ekim 2017'de İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki ateşkes rejiminin takibi için gözlem noktaları oluşturmaya başlamıştı. Bu gözlem noktalarının, İdlib'de silahlı örgütlerin kontrolündeki sınır şeridinin silahlardan arındırılmasını denetlemesi planlanıyordu. Fakat Suriye ordusu ve silahlı örgütlerin çatışması, anlaşmadan sonra bir süre azalsa da ardından artarak devam etti. Silahlardan arındırılmış bölge planı hayata geçmedi. (HABER MERKEZİ)