Zafer Mahallesi'ne imar barışı da çare olmadı

İzmir Buca'daki Zafer Mahallesi'ndeki 20 ev sahibi İmar Barışı'ndan faydalanmak için başvuruda bulunup gerekli harçları ödedi. Ancak Buca Belediyesi, evlere 2017'den sonra da eklemeler yapıldığı gerekçesiyle bina sahiplerine para cezası kesip yıkım kararı aldı. Evlerin elektrik ve suyu da kesildi. Mahalleli "Yasaya aykırı bir durum varsa İmar Barışı kapsamında bizden neden para alındı?" diye tepki gösteriyor. Belediye yetkilileri ise "İtirazda bulunurlarsa tekrar inceleriz" diye açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir Buca'daki Zafer Mahallesi'nde 2017'den önce inşa edilmiş 20 evin sahibi İmar Barışı'ndan faydalanmak için başvuruda bulundu. Başvurunun ardından  gerekli harç ödemelerini de yapan mahalle sakinlerine 7 ay önce Buca Belediyesi'nden birer uyarı yazısı gönderildi. Yazıda, İmar Barışı'nda bulunulmasına rağmen evlerdeki bazı eklentilerin 31 Aralık 2017'den sonra yapıldığının uydu görüntülerinden tespit edildiği ileri sürüldü. Belediye çok sayıda mahalle sakini için 28 bin TL'yi bulan para cezaları kesti ve yıkım kararları verdi.

Bu gelişme üzerine mahalle sakinleri, evlerinin 2017'den önce inşa edildiğini gösteren belgelerle birlikte mahkemeye başvurdu ve yürütmenin durdurulması talebinde bulundu. Mahkeme bu talebi reddetti. Buca Belediyesi mahkemenin kararının ardından mahalledeki 20 evin elektrik ve suyunu kesti.  Geceleri karanlıkta kalan mahalle sakinleri su ihtiyaçlarını çeşmelerden taşıyarak ve kapı önüne koydukları bidonlarda biriken yağmur sularından karşılıyorlar.

Mahalleli su ihtiyacını dışarıya bıraktıkları bidonlardan karşılıyor.

Ev sahipleri belediyenin kararına şöyle tepki gösterdi: "Eğer evlerimiz imara aykırıysa veya bir sorun varsa o zaman imar barışından nasıl yararlanabildik? Bizler bu süreçte istenen paraları yatırdık. Evlerimizin emlak vergisini ödüyoruz. Tüm ödemelerimizi zamanında yaptık. O zaman bizden bu paraları almasalardı.”

Konuyla ilgili aradığımız Buca Belediyesi'nden bir yetkili ise şu açıklamayı yaptı: "Söz konusu yapıların 2017'den önce yapılması imar barışından yararlanacağı anlamına gelmez. Tüm şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Bu yapılarla ilgili başvuru süreci devam ediyor. Komisyon, 'Uygundur, uygun değildir' incelemesi yapmamış. Şu an bu yapılar 3194 Sayılı İmar Yasası'na aykırı olarak görünüyor. Vatandaşlar mağdur olduklarını düşünüyorlarsa belgelerini belediyeye getirsin. Eğer aykırı bir durum yoksa komisyonumuz bu konudaki görüşünü açıklar. Eğer komisyonumuz uygun görmezse, 'Alınan yapı kayıt belgesinin şu tarihte, şu sebepten ötürü iptal edilmesine' diyerek Çevre Şehircilik Bakanlığı'na iletir ve bu kapsamda yıkım kararı alınır. Yıkım programına alındığı zaman da kişiye tebliğ yapılır."

3194 Sayılı İmar Kanunu ne diyor?

Yasa, herhangi bir sahanın, her ölçekteki plan esaslarına, bulunduğu bölgenin şartlarına ve yönetmelik hükümlerine aykırı maksatlar için kullanılamayacağını belirtiyor. Ayrıca yasa ruhsatsız yapılarla ilgili hükmü şöyle açıklıyor: “Ruhsat alınmadan veya ruhsat veya eklerine veya imar mevzuatına aykırı olarak yapılan yapının yapı sahibine ve müteahhidine, istisnalar dışında özel parselasyon ile hisse karşılığı belirli bir yer satan ve alana 500.000 TL. dan 25.000.000 liraya kadar para cezası verilir.”