Osman Kavala hakkında gözaltı kararı

Gezi Parkı davasında beraat eden Osman Kavala'nın darbe soruşturması kapsamında gözaltına alınmasına karar verildi. Kavala'nın avukatıyla görüşen gazeteci İsmail Saymaz, "Şöyle bir husustan bahsetti: Kavala tutuklandığında dosya ikiye ayrıldı. Birincisi Gezi Parkı dosyası, ikincisi Henri Barkey'lerin bulunduğu dosya. Karar ya Barkey soruşturmasından ya da yeni bir dosya açıldı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davada beraatine ve tahliyesine karar verilen iş adamı Osman Kavala hakkında, 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında gözaltı kararı verdi.

Karar kapsamında cezaevi çıkışında gözaltına alınan Osman Kavala İstanbul Terörle Mücadele şubesine getirildi. Kavala’nın yarın sabah savcılığa sevk edilmesi bekleniyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, İstanbul 30'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davada verdiği beraat kararına itiraz edeceği belirtildi.

İstanbul Başsavcılığı tarafından, Osman Kavala hakkında yapılan açıklama.

Kavala hakkında darbe girişimiyle ilgili bir soruşturmada gerekçesiyle gözaltı kararı verildiği aktarılan açıklamada, "Yargılama sonucunda tahliyesine karar verilen sanık Mehmet Osman Kavala hakkında, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen bir başka soruşturma kapsamında, TCK'nın 309. maddesi uyarınca Anayasal Düzeni Bozmaya Teşebbüs suçundan ayrıca gözaltı kararı verilmiştir" denildi.

Gezi davası: Tüm sanıklar için beraat kararıGezi davası: Tüm sanıklar için beraat kararı

İDDİA: GÖZALTI KARARI BERKEY SORUŞTURMASINDA VERİLDİ

Hürriyet gazetesi muhabiri İsmail Saymaz, Halk TV'de yayınlanan "Şimdiki Zaman Siyaset" programında Kavala hakkındaki gözaltı kararının eski CIA yöneticisi Graham Fuller, ABD'li savcı Preet Bharara, Ortadoğu ve Türkiye uzmanı Henri Barkey'in şüpheli olarak yer aldığı soruşturma kapsamında verilmiş olabileceğini söyledi.

Kavala'nın avukat İlkan Doğan'la konuştuğunu aktaran Saymaz, "Şöyle bir husustan bahsetti: Osman Kavala tutuklandığında, tutuklandığı dosya ikiye ayrıldı. Birincisi Gezi Parkı dosyası, ikincisi Henri Barkey'lerin bulunduğu dosya. Aslında bunlar tek dosyaymış. Bunlar ikiye ayrılınca ikisinden de tutukluymuş. Fakat savcı Henri Barkey dosyasından resen tutukluluğunu kaldırmış. Bir tek burada tutukluymuş. Burada da beraat etti. Şimdi iki ihtimal var, ya daha önce tahliye edildi Henri Barkey soruşturmasından bir daha tutuklandı ya da yeni bir dosya açıldı" dedi.

Soruşturma kapsamında, 1 Aralık 2017'de eski CIA Ulusal İstihbarat Konseyi Başkan Yardımcısı Graham Fuller hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.

Fuller'e "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme", "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlamaları yöneltilen kararda, "Daha önce hakkında yakalama kararı verilen eski CIA uzmanı Henri Jak Barkey ve darbe teşebbüsünde rol alan diğer kişilerle Graham E. Fuller'in irtibatının ve atılı suçları işlediğine yönelik bulguların tespit edildiği" denilmişti. (HABER MERKEZİ)

Eski CIA Başkan Yardımcısı Fuller hakkında yakalama kararıEski CIA Başkan Yardımcısı Fuller hakkında yakalama kararı

Savcılıktan Gezi kararının bozulması için dilekçeSavcılıktan Gezi kararının bozulması için dilekçe

Gazete Duvar yazarları Gezi davasını değerlendiriyorGazete Duvar yazarları Gezi davasını değerlendiriyor