ABD'den YPG'ye: Türkiye ile çatışmayın

Gazeteci Murat Yetkin yazdı: İsimlerinin gizli tutulması kaydıyla konuşan Amerikan kaynaklarına göre, Suriye topraklarında temas kurulan YPG’ye, Suriye’deki Amerikan güçleri tarafından verilen desteğin Türk askeriyle girilecek çatışmaları kapsamadığı, Türk askeriyle çatışmaya girmeleri durumunda kendilerine destek verilmeyeceği bildirilmiş.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin kişisel internet sitesinde Suriye'deki gelişmelerle ilgili konuştuğu Amerikan kaynaklarının açıklamalarını yazdı. İsimlerinin gizli kalması kaydıyla konuşan Amerikan kaynaklarına göre Suriye topraklarında temas kurulan YPG’ye, Suriye’deki Amerikan güçleri tarafından verilen desteğin Türk askeriyle girilecek çatışmaları kapsamadığı, Türk askeriyle çatışmaya girmeleri durumunda kendilerine destek verilmeyeceği bildirilmiş.

Murat Yetkin'in "ABD, YPG’yi uyardı: Türkiye’yle çatışırsanız korumayız" başlıklı yazısından bir bölüm şöyle:

"Üst düzey bir yetkili, YPG’ye “açıkça ve birden fazla defa”, herhangi bir ihtilaf halinde kendilerini Türkiye’ye karşı tercih etmeyeceklerini de bildirdiklerini söyledi. Bu yetkiliye YPG’ye 2014’ten bu yana silah ve askeri yardımının devam ettiğini hatırlatıp, bunun bir çelişki olup olmadığını sorduğumda aldığım yanıt, YPG’ye sadece IŞİD ve El Kaide benzeri terör örgütlerine karşı kullanılması kaydıyla yardım verdikleri, bunu sıkı şekilde denetime aldıkları doğrultusunda. Bu kaynağıma göre, son zamanlarda Türk yetkililerle yapılan toplantılardan Washington’a giden raporlarda da 17 Ekim’de Ankara’da varılan Türkiye-ABD anlaşmasının ihlal edildiğine, ya da “Fırat’ın Doğusuna” dair şikâyete de rastlanmıyormuş."

"Peki ABD’nin İdlib konusunda Rusya’ya karşı Türkiye’ye verdiği desteğin sınırları ne? Bu sorular önemli, çünkü geçen hafta ABD’nin Suriye Özel temsilcisi James Jeffrey Ankara’da “NATO müttefikimiz Türkiye’nin yanındayız” derken, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brian aynı gün Washington’da, katliamların durdurulması için çalışacaklarını ama askeri müdahaleyi düşünmediklerini söylemişti. Pentagon, denetime aldıkları Suriye petrol yataklarının gelirinin de YPG’nin finansmanında kullanılacağını duyurmuştu. Hatta bunun üzerine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Jeffrey’nin sözlerinin kulağa hoş geldiğini ama inandırıcı olması için sahaya yansıması gerektiğini belirtmişti.

YAZININ TAM METNİ İÇİN TIKLAYIN