Mimarlar Odası: Koruma Kurulu'nun kararı manidar

İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, İBB'nin Taksim Meydanı'na kurduğu 'Kavuşma Durağı'yla ilgili jet hızıyla kaldırma kararı verdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın aynı meydana geçen yıl kurduğu dev çadırı bugüne kadar görmezden gelen koruma kurulunun karanını Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Esin Köymen şöyle değerlendirdi: "AKM, koruma kurulu kararıyla yıkıldı. Cami koruma kurulu kararıyla yapıldı. Tüm bu süreçlerde göz ardı edilen koruma ilkelerinin Kavuşma Durağı sayesinde hatırlanması manidardır.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediyesi iki gün önce (15 Şubat) Taksim Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması sürecinde kullanılmak üzere yaptırdığı 'Kavuşma Durağı'nın açılışını yapmıştı. İki gün içinde toplanan İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, Kavuşma Durağı'nın kaldırılmasına jet hızıyla karar verdi. Taksim Meydanı'nda aylardır faaliyet gösteren Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanılığı'na ait Dijital Gösterim Merkezi için de kaldırma kararı alındı.

Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Esin Köymen Koruma Kurulu'nun kararını şöyle değerlendirdi:

AKM, KORUMA KURULU KARARIYLA YIKILDI: Taksim Maksemi, Taksim Gezisi ve Atatürk Kültür Merkezi (AKM)’nin de içinde yer aldığı bölge, 1993 yılında, 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından Kentsel Sit Alanı olarak ilan edilmişti. Daha sonraki yıllarda parça parça Koruma Amaçlı İmar planları yapıldı bu alanla ilgili. Koruma İlke kararlarına aykırı olarak; 1999 yılında “kültür varlığı” olarak tescil edilmiş olmasına rağmen Atatürk Kültür Merkezi, koruma kurulu kararı ile yıkıldı.

Kavuşma Durağı için iki günde kaldırma kararıKavuşma Durağı için iki günde kaldırma kararı

CAMİ KORUMA KURULU KARARIYLA YAPILDI: Yine koruma kurulu kararıyla Taksim’e büyük bir camii yapıldı. Ayrıca Taksim Meydanı'nda geçen yıl Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı da ‘Dijital Gösterim Merkezi' adıyla çadır kurmuştu.  Tüm bu süreçlerde gözardı edilen koruma ilkelerinin; İBB ve İstanbul Araştırmaları Merkezi tarafından Taksim Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması sürecinde düzenlenecek etkinlikler için Taksim Meydanına kurduğu ‘Kavuşma Durağı' isimli geçici yapının kaldırılması sayesinde yeniden hatırlanmış olması manidardır. Şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonraki süreçlerde de Koruma kurullarının kararlarını takip etmeye ve koruma ilkelerine aykırı olarak alınan kararlarla ilgili görüşlerimizi sunmaya ve gerekirse hukuksal yollardan mücadele etmeye devam edeceğiz.