Bahçelievler Belediye Başkanı: Hurdacılar binanın kolonlarındaki demirleri çalmış

İstanbul Bahçelievler'de 5.8'lik depremde zarar gördüğü gerekçesiyle bir ay önce boşaltılan bina çöktü. İlk belirlemeler göre enkaz altında kalan yok. Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, mahalle sakinlerinin sabah saatlerinde binaya hurdacıların girdiğini gördüğünü söyledi. Bahadır, "Bu kişiler kolonlardaki demirleri almışlar. Onlar çıktıktan 2 saat sonra bina çökmüş" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Bahçelievler’de yedi katlı bir bina çöktü. Siyavuşpaşa Mahallesi Emek Caddesi Narlı Sokak'ta saat 15.45 sularında çöken binanın 26 Eylül’de Marmara açıklarında meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki deprem sonrası hasar gördüğü ve 1 ay önce boşaltıldığı öğrenildi. Çökmenin ardından olay yerine itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri, yıkılan binanın çevresinde güvenlik önlemi alırken, enkaz altında insan olması ihtimaline karşı, AFAD ve Bahçelievler Belediyesi arama kurtarma ekipleri de inceleme yapıyor.

Çöken binanın yanındaki zarar gören bir apartman ve yakınındaki 4 bina da tedbir amaçlı tahliye edildi. Binanın çökmesi sonucu bazı araçlarda hasar meydana geldi.

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, “Kentsel dönüşüm sebebiyle bir ay önce boşaltılan ve içinde kimsenin yaşamadığı belirtilen bir bina henüz bilinmeyen bir nedenle çökmüştür. Çökme sırasında herhangi bir vatandaşımıza yönelik olumsuz bir durum olup olmadığı araştırılmaktadır” denildi. Bu arada, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, yıkılan binada incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.

DEMİRLERİ SATMAK İÇİN ALMIŞLAR

Olay yerine gelen Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, binada oturan olmadığını belirterek, kullanılmayan ve yıkılacağı için boşaltılan binanın alt katına kaçak olarak bazı hurdacıların girdiğinin söylendiğini anlattı: "Bu bina yarın resmi bir şekilde, planlı bir şekilde yıkılacaktı. Bu sabah bazı kişiler binanın taşıyıcı kolonlarındaki demirleri satmak için almışlar. Mahalleli görmüş. Demirler gidince bina 2-3 saat sonra çöktü."

Binanın 5.8'lik depremin ardından bir ay önce boşaltıldığı öğrenildi.

ENKAZ ALTINDA KİMSE YOK

Bazı kişilerin hurdacıların dışarı çıktığını, bazılarının da içeride olduğunu söylediğini aktaran Bahadır, "AFAD, itfaiye ve belediyenin arama ve kurtarma ekipleri burada çalışıyoruz. AFAD'ın köpekleri geldi. Dinleme cihazları getirildi. AFAD'ın verdiği ilk bilgiye göre enkaz altına hiç kimse yok. Hafriyat kaldırılarak araştırmaya devam ediliyor. Yıkılan bina yandaki 7 katlı binanın 4 katının yan duvarına biraz hasar vermiş. Orada da yaralı ve ölüm vakamız yok, sadece maddi kayıp var" dedi. Bahadır, çöken binanın hasar verdiği yandaki binanın ise yeni olduğunu dile getirdi.

İLÇEDEKİ BİNALARIN ÇOĞU ESKİ

İlçedeki binaların 3'te 2'sinin ise eski olduğuna işaret eden Hakan Bahadır, "Geldiğimizden beri 10 aydır Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile beraber kentsel dönüşümle ilgili çalışmalarımızı hızlandırdık. İnsanları ikna etmeye, yani 'Mezar evlerde oturacağınıza gelin eviniz küçülsün, imkanlarınız ölçüsünde katkı sağlayın, yenileyin.' diye gayret ediyoruz" diye konuştu.

Siyavuşpaşa'nın bitişik nizam bir mahalle olduğu bilgisini veren Bahadır, şöyle devam etti: "40 yıldır böyle kurulmuş. Orada biraz sıkıntımız var. Arkadaşlarımızı ikna edemiyoruz ama Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ve Cumhurbaşkanımız bize söz verdi. Eğer ada bazlı 5 dönüm civarında birleşirse, kat artışı değil metrekare artışı vererek bir kolaylık sağlayacağız ve yenilenmesine gayret edeceğiz."

Bu arada Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, binanın çökmesine ilişkin soruşturma başlattı. (HABER MERKEZİ - AA)

Mahalle sakinleri: Uyarılara rağmen belediye yıkımı sürekli ertelediMahalle sakinleri: Uyarılara rağmen belediye yıkımı sürekli erteledi