Barış Anneleri ve Kadir İnanır’a barış ödülü

"Barış, Dostluk ve Demokrasi Ödülü" 2020 yılında Kadir İnanır ve Barış Annelerine verileceği açıklandı. Ödüller, 7 Mart’ta Diyarbakır’da düzenlenecek törenle verilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır Tabip Odası’nın (DTO) 1995 yılından itibaren her yıl organize ettiği "Barış, Dostluk ve Demokrasi Ödülü" 2020 yılında Kadir İnanır ve Barış Annelerine verilecek.

Ödül jürisinde Türk Tabipler Birliği, Diyarbakır Tabip Odası, Pratisyen Hekimler Derneği, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, Diyarbakır Eczacılar Odası, İHD Diyarbakır Şubesi, TİHV Diyarbakır Temsilciliği, Eğitimsen Diyarbakır şubesi, SES Diyarbakır Şubesi, Güneydoğu Gazeciler Cemiyeti bulunuyor. Ödülün duyurusu için DTSO binasında düzenlenen basın toplantısına jüri üyeleri ve oda yöneticileri katıldı. Hazırlanan açıklamayı İnsan Hakları Derneği’nden Derya Yıldırım okudu.

Ülkede ve bölgede savaş politikalarının devam ettiği, ekonomik krizin derinleştiği bir dönemden geçildiğinin belirtildiği açıklamada, “Temel hak ve özgürlüklerin rafa kaldırıldığı, her türlü hak arama mücadelesinin şiddet ve baskı ile karşılandığı, barış talebinde bulunan-hak arama mücadelesi veren onbinlerce kişinin tutuklandığı, halkın iradesinin yok sayıldığı, KHK’larla yüzbinlerce kamu emekçisinin haksız hukuksuz bir şekilde işinden-geleceğinden kopartılarak ihraç edildiği, akademisyenlerin kıyıma uğratıldığı, akademik değerlerin yok edildiği, basının ağır baskı ve sansür altında olduğu, hiç kimsenin kendini hukuksal güvencede görmediği antidemokratik uygulamaların artarak devam ettiği, ekonomik krizin yoksul halk kitleleri açısından derinden hisedildiği, yokluk ve yoksulluk nedeniyle insanların intihar ettiği tarihin hiçbir döneminde görülmeyen olağanüstü bir süreci ne yazık ki hep beraber yaşadık/yaşamaya devam ediyoruz. Siyasi iktidar, bu korku ikliminin sürekliliğinin sağlanması için ses çıkaranlara ve itiraz edenlere yönelik baskıcı politikalarını artırarak devam etmektedir” denildi.

Barış içinde, birarada yaşama hayalini ve barış için mücadele edenleri unutmamak, barış ve demokrasi mücadelesini yükseltenleri biraraya getirmek üzere 14 Mart Tıp Haftası etkinlikleri kapsamında Diyarbakır Tabip Odası tarafından 1990’lı yılların savaş ortamında “Barış, dostluk ve demokrasi” ödülü verilmeye başlandığı hatırlatıldı.

ÖDÜL TÖRENİ 7 MART’TA

Ödülün Barış Anneleri ve Kadir İnanır’a verilme gerekçesi ise şöyle açıklandı: “2020 yılı Barış, Dostluk ve Demokrasi Ödülü, ödül belirleme jürisi tarafından, aday kişi ve kurumlar içerisinden 2 isme verilmesi kararlaştırıldı. Bu yılki ‘Barış, dostluk ve demokrasi ödülüne’, 90’lı yılların baskı ikliminden; militarizmin ve şovenizmin tırmandığı, her türden antidemokratik uygulamanının hüküm sürdüğü günümüze değin durmadan, geri adım atmadan mücadelelerini sürdüren Barış Annelerine ve  iktidarın her türlü saldırısına rağmen yaşamdan yana net tutum alması, savaş karşıtı tavrından vazgeçmemesi nedeniyle sanatçı Kadir İnanır layık görülmüştür.”

Barış Anneleri’ne ve Kadir İnanır’a ödülleri, 7 Mart’ta Diyarbakır’da düzenlenecek törenle verilecek.