Pekin: FETÖ dedim, başına iş açma dediler

"FETÖ’cülerle ilgili Genelkurmay bünyesinde özel bir istihbarat birimi kurulmasını teklif ettiğini" söyleyen eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, "MİT Müsteşarı Emre Taner, 'İsmail Paşam başınıza iş açmayın. Biz yaparız' dedi ve o iş öyle kaldı" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Elinizde ihraç edebileceğiniz FETÖ mensubu subaylar vardı. Niye bunları halletmediniz?" diyerek tepki gösterdiği eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, TSK için özel bir istihbarat birimi kurulmasını önerdiğini söyledi. Pekin, "Böyle bir teşkilat maalesef kuramadık. O zamanki MİT Müsteşarı Emre Taner, 'İsmail Paşam başınıza iş açmayın. Biz yaparız' dedi ve o iş öyle kaldı" diye konuştu.

Yüksek Askeri Şura'da yaptığı "FETÖ sunumuna" Erdoğan'ın kızdığını belirten Pekin, "Sayın Cumhurbaşkanı, 'Bunları buraya getirmeyin, MGK’da konuşuruz’ demiş. Biz de yine ertesi yıl rapor hazırlayınca kızdı haklı olarak 'Ben size daha önce söyledim. Neden bunu gündeme getiriyorsunuz. Bana dönüp bu işleri sen yapıyorsun demeye getiriyorsunuz' dedi. Ortam da sertleşti. Biz çıktık dışarı sadece orgeneraller içeride kaldı" dedi.

'2009 YA DA 2010'DAN SONRA MİT VE EMNİYET'TEN BİLGİ GELMEDİ'

Rusya'nın Sesi FM'de "Atilla Güner'le Akşam Postası"na programına katılan eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine yönelik, "Elinizde ihraç edebileceğiniz FETÖ mensubu subaylar vardı. Askeri istihbarat da vardı, niye çıkarmadınız? Niye bunları halletmediniz? Şimdi o istihbaratçı korgeneral TV’leri dolaşıyor” sözlerini değerlendirdi.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet'ten 2009-2010 yıllarından itibaren bilgi gelmediğini belirten İsmail Hakkı Pekin, "FETÖ’cülerle ilgili çok bilgimiz yoktu. Bu adamlarla ilgili bilgileri MİT ve Emniyet'ten alıyorduk. 2009 ya da 2010’dan sonra FETÖ’cülerle ilgili doğru dürüst bilgi gelmedi. Önce Emniyet’ten kesildi, sonra MİT’ten kesildi. Ben 2007-2011 arasında tutuklanana kadar İstihbarat Başkanı’ydım. Bu arada askeri şuralarda son dönemde buraya kimseyi çıkartmamız istendi. Çünkü şerh konuluyordu. Başbakan belki İlker Paşa’dan (eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuş) rica etmiş olabilir" dedi.

'İLKER BAŞBUĞ'A 'KENDİMİZ İSTİHBARAT TEŞKİLATI KURALIM' DEDİM'

Genelkurmay bünyesinde özel bir istihbarat birimi kurulmasını teklif ettiğini söyleyen Pekin, şöyle devam etti:

"Ben göreve gelince İlker Paşa’ya ‘Bizim elimizdeki sistemle bunları kontrol etmemiz mümkün değil. Kim nedir ne değildir bulmamız mümkün değil. Yapmamız gereken şey böyle bir teşkilatı kendimiz kuralım. Başka ordularda ABD’de, Almanya’da var' dedim. Ama bunlar için eleman lazım. Çünkü hem içerideki hem dışarıdaki hareketlerini kontrol etmeniz gerekiyor. Böyle bir teşkilat maalesef kuramadık. İlker Paşa Sayın Başbakana söyledi. O zamanki MİT Müsteşarı Emre Taner bana, 'İsmail Paşam başınıza iş açmayın. Biz yaparız' dedi ve o iş öyle kaldı.”

'ERDOĞAN, ASKERİ ŞURADAKİ SUNUMUMA KIZDI'

Askeri şurada "FETÖ sunumu" yaptığını dile getiren Pekin, "Genelde TSK, kimin eşinin başıörtülü falan onlara bakıyordu. Bunun dışında okullarda ne oluyor bunlara bakılırdı. 2007 Kasım ve Aralık şurasında bu konu gündeme geldi. 'Böyle bir takdim hazırlayın' dendi bana. 2006’da böyle bir şey hazırlanmış" diye konuştu.

Erdoğan'ın sunuma tepki gösterdiğini ifade eden Pekin, şunları söyledi:

"Ama Sayın Cumhurbaşkanı demiş ki, o zaman başbakandı, ‘Bunları buraya getirmeyin, bunları burada konuşmayalım bunları MGK’da konuşuruz’ demiş. Üzerine alınmış. Biz de yine ertesi yıl rapor hazırlayınca kızdı haklı olarak ‘Ben size daha önce söyledim. Neden bunu gündeme getiriyorsunuz. Bana dönüp bu işleri sen yapıyorsun demeye getiriyorsunuz’ dedi. Çok büyük bir alınganlık oldu. Ortam da sertleşti. Biz çıktık dışarı sadece orgeneraller içeride kaldı.”

'SORULARIN ÇALINMASINA BEN DAHİL HEPİMİZİN SUÇU VAR'

Atilla Güner’in “15 Temmuz’u önleyecek hamleler yapılamaz mıydı?” sorusu üzerine İsmail Hakkı Pekin, "Silahlı kuvvetlerin eğer iyi bir sistemi olsaydı, TSK kendi içiyle daha iyi ilgilenseydi farklı olurdu ama bunun için de bir teşkilata ihtiyacımız vardı. 2012’lerde yavaş yavaş anlaşılmaya başlandı. 2015’te bile TSK içindeki boyutu tam olarak bilinmiyordu. Adamlar öyle hazırlanmışlar ki, herkes disiplinli, doktora yapmışlar, lisan öğreniyorlar, komutanların istediği adamlar olmuşlar, TSK’yı çok iyi tanımışlar. Personel ve istihbarata sızmış olmaları çok önemli. Soruların çalınmasında ben dahil bizim de suçumuz var" yanıtını verdi.

'TSK BÖYLE OLACAĞINI TAHMİN ETMEMİŞ'

15 Temmuz darbe girişimini önleyecek tedbirler alınabileceğini belirten Pekin, "Bu konularla hepimizin daha çok ilgilenmesi gerekiyordu. Daha detaylı ve sistemli bir şekilde yapmamız gerekiyordu. 15 Temmuz’u önleyecek hamleler yapılabilirdi tabi ki" şeklinde konuştu.

MİT ve Emniyet'ten 1200 kişilik bir liste geldiğini aktaran Pekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2014’te o zamanki Genelkurmay Başkanı Necdet Özel Paşa’ya gittim. O konuşma esansında bu konu gündeme geldi. MİT ve Emniyet’in 1200 kişilik liste gönderdiğini karşılarında sadece Fethullah Gülen cemaatine ait olduklarının yazdığını, ancak bilgi belge olmadığını söyledi. Ama daha önce Kuleli’de, Maltepe Lisesi'nde buna dair olaylar vardı. Işık evlerine gidenler vardı. Bir kısmı atılmış bir kısmı kalmıştı. Bir ara bir liste geldi. Teğmen olmuşlar üsteğmen olmuşlar. Takip gerekirdi. Ama TSK’nın aklına hiç böyle bir şey gelmemiş. Silahlı kuvvetler hiç böyle olacağını tahmin etmemiş."