Las Tesis dansı yapan kadınlara yoksulluk cezası

Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü'nde Las Tesis dansı yaptığı için yurttan atılan Leylanur Mavili, “Bu ülkede kadınlar her gün ölüyor, bunu protesto etmek istedik” diyor. Aynı sebeple öğrenim kredisi kesilen Aylin Şahin ise “Bizi yoksullaştırarak cezalandırıyorlar” diye konuşuyor.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Kadına şiddete karşı bir sembol haline gelen ve Şili’den dünyanın farklı ülkelerine yayılan Las Tesis dansı, 25 Aralık’ta Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde yasaklanmış ve dansı gerçekleştirmek isteyen dokuz öğrenci gözaltına alınmıştı. Gözaltı sonrası öğrenciler hakkında soruşturma açıldı.

Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü 4. sınıf öğrencisi Aylin Şahin, 7 Şubat tarihinde Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan gelen tebligatla öğrenim kredisinin kesildiğini öğrenmiş. “Yaptığımız çok meşru bir gösteriydi, kadına karşı şiddete yönelik bir dans eylemiydi” diyor ve kendisine verilen cezayı şöyle yorumluyor: “Koruma isteyen kadına koruma yok, tacizcilere memur yok ama o gün bütün Ankara Emniyeti, yedi kadın için Cebeci Kampüsü’nde hazır bulunuyordu. Sesimizi kısmak, ve bizi yoksullaştırarak cezalandırmak istiyorlar.”

Mevcut ekonomik koşullar sebebiyle birçok üniversite öğrencisinin okurken çalışmak zorunda kaldığını belirten Şahin, öğrenim kredisi alarak okula ve sosyal hayata daha çok odaklanmayı seçmiş. Fakat öğrenim kredisinin kesilmesiyle beraber masraflarını karşılamak için iş aramak zorunda kaldığını belirtiyor: “Bazen bütün gün dışarıda oluyoruz, haliyle yemek yememiz gerekiyor. Okulun yemekhanesinde sadece bir öğün yemek çıkıyor. Diğer iki öğünü ucuza getirmek için yollar arıyoruz. Kütüphane oluşturmak, kitap almak zaten bir lüks. Bundan sonra daha çok feragat etmem gerekecek. Sinema, tiyatro gibi kültürel faaliyetleri söylemiyorum bile.”

'OKUL, EMNİYET’E İSMİMİZİ İHBAR ETMİŞ'

Leylanur Mavili, şimdilik arkadaşlarının evinde kalıyor.

25 Aralık’ta Las Tesis dansı yaptığı için hakkında soruşturma açılan öğrencilerden biri de Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri 2. sınıf öğrencisi Leylanur Mavili. Ankara’ya Yozgat’tan gelen Mavili, yurttan atılma sürecini şöyle anlatıyor: “Yaklaşık 1,5 hafta önce beni yurttan aradılar. Okul, Emniyet’e ismimizi ihbar etmiş, Emniyet de yurda belge göndermiş. Yurt da beni aradı, soruşturma açılması gerekiyor dediler.”

Mavili, şiddet içermeyen danslı bir eyleme katıldığı için kendisine böyle bir ceza verilmesine tepkili: “Ortada münferit bir kadın cinayeti yok, ortada bir cins kırım var. Bu ülkede kadınlar her gün ölüyor. Biz de bunu protesto ettik. Ben üniversite öğrencisiyim sonuçta. Bir silahlı eylem yok, bir şiddet yok, gerçekten dans ediyoruz.”

Yurttan atılma kararı sonrası birçok arkadaşının kendisine evini açtığını söyleyen Mavili, “Bir süre dayanışmayla hayatımı sürdüreceğim, neyse ki kadın dayanışması var” diyor. Yine de bu duruma bir şerhi var: “Ama tabii bu sürdürülebilir bir şey değil, sonrasında başka arkadaşlarımla, başka bir ev bulmam gerekecek. Eğer öğrenim kredisi de kesilirse ciddi bir yoksulluk süreci beni bekliyor olacak. Hayatıma, çalışarak ve burs görüşmeleri yaparak devam edeceğim.”