Şırnak'taki ölümler için Araştırma Komisyonu talebi

HDP Milletvekili Nuran İmir, 4 yıl önce uygulanan sokağa çıkma yasaklarında Silopi ve Cizre'de yaşanan ölümler için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. İmir, yasaklarda insanlık suçu işlendiğini söyleyerek bunu 3 gerekçeye dayandırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, 2015 yılında Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde sokağa çıkma yasaklarında ölenler için Meclis'te Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. İmir, Meclis Başkanlığı'na verdiği önergede, "İnsan hak ihlallerini tespit etmek ve alınacak önlemlerin saptanması amacıyla Araştırma Komisyonu kurulması aciliyet taşımakta" dedi.

'YAŞANANLAR İNSANLIK SUÇU'

Silopi ve Cizre'de 4 yıl önce yaşanan sivil ölümlerinin araştırılmasını isteyen İmir, "Yargının şeffaf bir şekilde işlemesi" gerektiğini söyledi. Sivil ölümlerinin cezasızlıkla sonuçlandığını ve bugüne kadar herhangi bir failin yargı karşısına çıkmadığını belirten İmir, "Sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı bölgelerde güvenlik güçlerinin operasyonları sırasında meydana gelen ölümler için açılan idari davaların sayısı ve güncel akıbetleri araştırılmalı" ifadelerini kullandı.

Meclis Başkanlığı'na önerge veren İmir, "Onlarca soruşturmanın sonuçsuz kaldığı ve çoğunun takipsizlikle sonuçlandığı davalarda yaşananların sadece hukuksuzluk değil aynı zamanda bir insanlık suçu olduğu unutulmamalı. Yaşanan bu insanlık suçunu faili meçhul diye kabul edip üstü örtülerek cezasızlıkla sonuçlandırılamaz. Üç şartın gerçekleşmesi, bir fiilin insanlığa karşı suç olarak tanımlanabilmesini sağlar" diyerek bu şartları şöyle sıraladı:

  •  Fiilin yaygın ve sistematik bir saldırı çerçevesinde gerçekleştirilmesi
  • Fiilin sivil halka yönelik olması
  • Failin kasıtlı bir biçimde ve kendi suçunu da kapsayan bu saldırının bilincinde hareket etmesidir.