Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Bana değil bakana sorun

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay aracılığıyla soru önergelerine yanıt alabilen milletvekilleri ocak ayından bu yana Oktay'ın 'ilgili bakanlığa yöneltin' cevabıyla karşılaşıyor. Yeni sistemle gensoru ve sözlü sorunun kalktığı Meclis'te denetim için yazılı soru önergesi dışında imkanlarının bulunmadığını belirten CHP'li Ömer Fethi Gürer, "Vatandaşların bilgi alma hakkı engellenmiş oluyor" dedi. HDP'li Oya Ersoy ise, "Fuat Oktay ilgili bakana sorun diyor. İlgili bakan kim? Biz bakanlardan yanıt alabileceğimizi düşünmüyoruz" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle birlikte Meclis’in denetim yollarından gensoru ve sözlü soru kaldırıldı. Milletvekillerinin bilgi edinme ve denetim için ellerinde sadece yazılı soru önergeleri kaldı. Ancak sorunları Meclis gündemine taşımanın da bir aracı olan yazılı soru önergelerine ne süresinde ne de doyurucu yanıt alınabiliyor. Milletvekilleri bununla ilgili şikayetlerini sık sık Meclis kürsüsünde ve çeşitli açıklamalarla da dile getirdi.

Bakanlardan yanıt alamayan milletvekilleri uzun süredir Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle soru önergelerini veriyor, Oktay da ilgili bakanlıklara göndererek, gelen yanıtları milletvekillerine ulaştırıyordu. Ancak Ocak 2020 itibariyle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay soru önergelerini ilgili bakanlığa yönlendirmek yerine, milletvekillerine iade ederek, "ilgili bakanlığa sorun" yanıtı vermeye başladı.

BAKANLIKLARIN GÖREV VE YETKİ ALANINDA OLDUĞUNU BELİRTEN YANITLAR VERİYOR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in, Sincan-Ankara-Kayaş Hattının Yeniden İnşa Edilme Projesi'ne ilişkin soru önergesinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın görev alanında olduğunu belirterek yanıt vermedi. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy'un Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde görev yapan ve fakülteye silah doğrulttuğu fotoğraflar ortaya çıkan akademisyene ilişkin sorularına da yanıt vermeyen Oktay soruların Milli Eğitim Bakanlığı'nın görev ve yetki alanında olduğunu ifade etti.

İKİ YIL BOYUNCA OKTAY ARACILIĞIYLA SORULARA YANIT ALDILAR

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesinin ardından uzun süre soru önergelerini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle verdiğini ancak ilgili bakanlıkların işaret edilmesi üzerine bakanlara göndermeye başladığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Bakanlara sorular yönelttim fakat yanıtlar gelmedi. Uzunca süre bakanlardan yanıt gelememesi üzerine o soruları cumhurbaşkanı yardımcısına sordum. İki yıl boyunca cumhurbaşkanı yardımcısı sorularımızı ilgili bakanlara gönderdi ve yanıt geldi" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'ın 2020 yılının başıyla birlikte sorulara yanıt vermeden ilgili bakanlıkları işaret ettiğini ifade eden Gürer, "Milletvekilinin yerel ve genel sorunlarla ilgili sorduğu sorulara şu an da sınırlı yanıtlar alabiliyoruz. Daha önce bakanlara Fuat Oktay gönderdiği için bakanlar zorunlu olarak yanıtlıyordu. Doğrudan bakanlara gönderilenleri ise yanıtlamıyorlardı. Bu konuda neden karar değiştirdiler bilmiyorum. Bu yöntemle vatandaşların bilgi alma hakkı engellenmiş oluyor. Örneğin Çalışma ve Aile Bakanlığı'na bu süreçte benim yüzlerce sorum oldu. Kamuda kiralık araç sektöründe çalışanlar neden kadroya alınmıyor diye sordum ama yanıt alamadım. Engelli atamalarını sorduğunuzda yine yanıt alamıyorsunuz. Vatandaş bize derdini anlatıyor biz de onu soruyoruz" diye konuştu.

BAKAN ALBAYRAK'TAN 'GOV.TR' LİNKLİ YANIT

Gürer'in tepkisini çeken bir diğer konu da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın soru önergelerine verdiği yanıtlar oldu. Yönelttiği 20'ye yakın soru önergesine bakanlığın resmi sitesinin linki paylaşılarak yanıt verildiğini aktaran Gürer şunları kaydetti:

"Ben sorumda kaç engelli çalıştırıyorsunuz, kaç engelli boşluğunuz var ve kurumlarınıza kaç giriş çıkış rampası yapılmıştır diye soruyorum. Link olarak paylaştığı gov.tr uzantılı adreste giriş çıkış rampasını yazan hiçbir şey yok. 'Engelli erişimiyle ilgili binalarda gereken düzenlemeler yapıldı mı' diyorum, 'gov.tr'ye bakın' diyorlar. Her sorduğumuz soruya bakanlığın internet sitesiyle yanıt veriyorlar. Olmayan şeylere adres gösteriyorlar."

'OKTAY DA İÇİŞLERİ BAKANI DA SANMASIN Kİ CEVAP VERMEYEREK SORULARDAN KURTULUYORLAR'

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a Ankara Üniversitesi'nde fakülteye silah doğrultan akademisyene ilişkin soru sorup, Milli Eğitim Bakanlığı'nın görev ve yetki alanında olduğu yanıtını alan HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy ise cevabını alamadıkları sorulara ilişkin şunları söyledi:

"Fuat Oktay, yöneltilen soruların altından kalkamayacağı için bunu yapıyor. Bu manipülasyon amacıyla yapılıyor ve bu politik bir tercih. Diğer bakanlıklarda da aynısı oluyor. İçişleri Bakanlığı da hiçbir soruya yanıt vermiyor ve 'muhatap almıyorum' gibi davranıyor. Gensoruyu sözlü soruyu kaldıran bir diktatörlük sistemi var. Şimdi yazılı sorulara da böyle cevaplar veriyorlar. Biz sadece onlardan cevap almak amacıyla bu soru önergelerini vermiyoruz. Biz kendimiz de araştırarak çoğunun cevabını biliyoruz. Bu hallerini kamuoyuna göstermek açısından da bu soru önergelerini veriyoruz. O yüzden Fuat Oktay da İçişleri Bakanı da sanmasın ki cevap vermeyerek o sorulardan kurtuluyorlar. O soru önergelerini vererek konuyu halkın soruları haline getirmiş oluyoruz."

'İLGİLİ BAKAN KİM?'

Oya Ersoy, Ankara Üniversitesi'ndeki akademisyene ilişkin yönelttiği soruya Milli Eğitim Bakanlığı'nın adres gösterildiği yanıta ilişkin şunları kaydetti:

"Bu halk bilmiyor mu, barış akademisyenlerinin hepsi tasfiye edildi akademiden uzaklaştırıldı ve Türkiye'de üniversiteler sadece bir çatı haline getirildi. Burada tarikatlar cemaatler ve eli silahlıların doldurulduğu üniversiteler oluştu. Biz buna karşı mücadele ediyoruz. Bunun cevabını böyle vermeyeceği için Fuat Oktay ilgili bakana sorun diyor. İlgili bakan kim? Biz bakanlardan yanıt alabileceğimizi düşünmüyoruz."